Világ
Egy héten belül megkezd(het)i a tárgyalásokat a tűzszünetről Izrael és a Hamász
Betűméret:             

A diplomaták célja, hogy a jövő héten újraindítsák a tárgyalásokat az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről, ami újra feléleszti a reményt a gázai harcok befejezésére, miközben Izrael folytatja hadjáratát, tájékoztatott vasárnap három, a folyamatról tájékoztatott tisztviselő.

A tisztviselők szerint a hétvégén Párizsban előzetes megbeszéléseket folytatott David Barnea, az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad igazgatója, William J. Burns, a CIA igazgatója és a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, aki az egyik vezető közvetítő Izrael és a Hamász között. A tisztviselők az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kértek − írja a The New York Times értesülésére hivatkozva az index.hu.

Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom hónapok óta próbálja rávenni Izraelt és a Hamászt, hogy fogadják el a fegyverszünetet és a fogolycserét, ami segíthetne lezárni a hét hónapja tartó háborút.

A korábbi tárgyalások azonban többször is megszakadtak. A Hamász állandó tűzszünetet akar, amely lehetővé tenné számára, hogy továbbra is ő irányítsa Gázát, míg Izrael azt szeretné, ha a tűzszünet után folytatódhatnának a harcok − hogy kiiktathassa a Hamászt a hatalomból. A másik fő vitapont a legutóbbi fordulóban az volt, hogy miként lehet átmenetet biztosítani a háromfázisú megállapodás különböző szakaszai között.

A tárgyalásokban az egyiptomi és katari tisztviselők közvetlenül a Hamász küldötteivel tárgyaltak, akik nem találkoznak személyesen izraeli vagy amerikai „kollégáikkal”. A legutóbbi tárgyalási fordulót, amelyet Kairóban tartottak, Egyiptom vezette, bár katari tisztviselők is jelen voltak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet...
2024. JÚNIUS 14.
[ 19:06 ]
Beolvasás folyamatban