Világ
Egy héten belül megkezd(het)i a tárgyalásokat a tűzszünetről Izrael és a Hamász
Betűméret:             

A diplomaták célja, hogy a jövő héten újraindítsák a tárgyalásokat az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről, ami újra feléleszti a reményt a gázai harcok befejezésére, miközben Izrael folytatja hadjáratát, tájékoztatott vasárnap három, a folyamatról tájékoztatott tisztviselő.

A tisztviselők szerint a hétvégén Párizsban előzetes megbeszéléseket folytatott David Barnea, az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad igazgatója, William J. Burns, a CIA igazgatója és a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, aki az egyik vezető közvetítő Izrael és a Hamász között. A tisztviselők az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kértek − írja a The New York Times értesülésére hivatkozva az index.hu.

Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom hónapok óta próbálja rávenni Izraelt és a Hamászt, hogy fogadják el a fegyverszünetet és a fogolycserét, ami segíthetne lezárni a hét hónapja tartó háborút.

A korábbi tárgyalások azonban többször is megszakadtak. A Hamász állandó tűzszünetet akar, amely lehetővé tenné számára, hogy továbbra is ő irányítsa Gázát, míg Izrael azt szeretné, ha a tűzszünet után folytatódhatnának a harcok − hogy kiiktathassa a Hamászt a hatalomból. A másik fő vitapont a legutóbbi fordulóban az volt, hogy miként lehet átmenetet biztosítani a háromfázisú megállapodás különböző szakaszai között.

A tárgyalásokban az egyiptomi és katari tisztviselők közvetlenül a Hamász küldötteivel tárgyaltak, akik nem találkoznak személyesen izraeli vagy amerikai „kollégáikkal”. A legutóbbi tárgyalási fordulót, amelyet Kairóban tartottak, Egyiptom vezette, bár katari tisztviselők is jelen voltak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óriási tűz pusztít Kaliforniában - illusztráció
2024. JÚNIUS 16.
[ 16:12 ]
Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták" - közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata. A központban...
2024. JÚNIUS 16.
[ 14:28 ]
Az Egyesült Államok több mint másfél milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajna számára humanitárius segélyként és az energiaellátás javítására - jelentette be Kamala Harris alelnök szombaton, amikor találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel a Svájcban rendezett békekonferencián. Az alelnök bejelentése szerint 824...
2024. JÚNIUS 16.
[ 9:32 ]
Nyolc izraeli katona életét vesztette egy robbanás következtében a Gázai övezet déli részén – közölte szombaton az izraeli hadsereg. Korábban a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya arról tájékoztatott, hogy harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és megöltek, illetve megsebesítettek...
2024. JÚNIUS 16.
[ 7:11 ]
Beolvasás folyamatban