Világ
Spanyolország, Norvégia és Írország hivatalosan is elismerte Palesztinát
Betűméret:             

Spanyolország, Norvégia és Írország hivatalosan elismerte a palesztin államot annak érdekében, hogy fokozza a nemzetközi nyomást Izraelre a Gázai övezet elleni offenzíva enyhítése érdekében.

"A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül" - fogalmazott a spanyol külügyminiszter az kormányülést követő sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. "Nem várhatunk tovább" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a szavak helyett itt az idő valóra váltani a békét.

A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul. "Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva" - szögezte le.

Mint mondta, Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen "széles többségéhez".

A spanyol külügyminiszter kitért arra, hogy országa 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet "továbbra is folytatni szeretnének".

Madrid Palesztina fővárosának Kelet-Jeruzsálemet ismerte el, az állam határának pedig az 1967-ben meghúzott zöld vonalat tekinti. A spanyol kormány álláspontja szerint Palesztina legitim kormánya a palesztin nemzeti hatóság.

Írország és Norvégia is elismerte Palesztinát

"A kormány Palesztinát szuverén és független államként ismeri el, és beleegyezett, hogy teljeskörű diplomáciai kapcsolatokat létesít Dublin és Rámalláh között" - olvasható az ír kormány közleményében.

A dokumentum szerint Írország nagykövetet akkreditál a palesztin államhoz és nagykövetséget nyit Rámalláhban, írja a Beta.

Az EU-nak nem tagja, de külpolitikáját gyakran hozzá igazító Norvégia a hétvégén a mai hivatalos elismerés előtt diplomáciai okmányokat adott át a palesztin kormánynak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet...
2024. JÚNIUS 14.
[ 19:06 ]
Beolvasás folyamatban