Kultúra
Szombathy Bálint kapta a Politika napilap kiállítási díját

Szombathy Bálint kapta a Politika napilap Vladislav Ribnikar díját, amelyet 72. alkalommal ítéltek oda az előző évben megrendezett legjobb kiállításért.

Szombathy a rangos díjat a tavaly szeptemberben a szabadkai Képzőművészeti Találkozóban és a Vinko Perčić Galériában bemutatott Hősök voltunk című kiállításáért kapta, amelyet ezekben a napokban a főváros közönsége is megtekinthet a belgrádi művelődési központ Podrum galériájában.

A zsűri (Rade Leposavić – elnök, Ljiljana Ćinkul, Katarina Mitrović, Stevan Vuković művészettörténészek és Marija Đorđević, a Politika művelődési rovatának szerkesztője) egyhangúlag hozta meg döntését.

A hírről szóló tudósításában a Politika emlékeztet arra, hogy Szombathy Bálint (1950, Pacsér) művészi megnyilvánulásaival, performanszaival 1968 óta jelen van az egykori jugoszláv térség művészetében, 1969-ben Slavko Matkovićtyal együtt alapította a legendás Bosch+Bosch csoportot, számos kiállítás résztvevője világszerte.

A most díjazott kiállítás középpontjában a Tito vezette szocialista paradicsom sorsa iránti érdeklődés áll. Szombathy Bálintot a lap az egyik legsokoldalúbb kortárs művésznek nevezi, aki már évtizedek óta átfogóan és dinamikusan köti össze a kortárs szerb és magyar kultúrát.

Szombathy Bálint a díj kapcsán a Politikának elmondta: “A díj most külön örömmel tölt el azért is, mert lám, több mint 40 év után először van önálló kiállításom Belgrádban. Mintha ez most azt igazolná, hogy érdemes volt ennyit várni.”

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagybecskereki Madách sikere - illusztráció
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Fölszállott a páva rendezvénysorozatot szervez. Legnagyobb részt a műsor hatodik évadából, vagyis a Döntők Döntőjéből ismert szereplők májusban Hargita megye több településén lépnek fel. A Fölszállott a páva eddigi sikere nyomán, a...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 13:55 ]
Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel. Mint írják, Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek. Bács Ferenc az...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 16:06 ]
Mécs Anna Gyerekzár című kötetéről Antalovics Péter, Komáromi Dóra és Losoncz-Kelemen Emese beszélget Berányi Emőke vezetésével az újvidéki Művészklubban csütörtökön, április 18-án. A rendezvény este hétkor kezdődik. Az Olvass be! a Híd Kör Egyesület 2012 óta megrendezett kritikai beszélgetéssorozata, melyet...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban