Kultúra
Völgyesi siker a XXVII. Gazdag Ág népművészeti szemlén Oromhegyesen

A magyarkanizsai község nyolc művelődési egyesülete valamint a ludasi és törökkanizsai műkedvelők részvételével került sor az oromhegyesi Faluházban a Gazdag Ág hagyományápoló népművészeti szemlére, amelynek témája ezúttal a Fűben-fában orvosság, azaz eleink népi gyógyászati módszerei voltak.

A Faluházban egybegyűlteket, akik között a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében ott volt Paskó Csaba, azután dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, Darabán Piroska, a Községi Tanács művelődéssel megbízott tagja és Balla Lajos-Laci, Oromhegyes helyi közösségének elnöke is, Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár köszöntötte. Megnyitóbeszédet Koncz Lázár, a házigazda Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke mondott, majd gyermekprodukciók szórakoztatták a közönséget. Közben a jelenlévők egyperces néma hallgatással adóztak a tavalyi rendezvény óta elhunytak emlékének.

Ezt követően a résztvevők saját gyűjtésből származó forrásanyagból készült összeállításokkal léptek fel. Minden csapat felolvasta a népi gyógyászat egy adott területéhez kötődő hagyományokról készített beszámolóját, előadott egy ehhez kapcsolódó anekdotát és népdalt, majd villámkérdésekre válaszolt.

A Faluház előcsarnokában megrendezett kiállításon a csapatok bemutatták a falujukban fellelt, népi gyógyászathoz kötődő emléktárgyakat, gyógynövényeket, élelmiszereket, könyveket és minden mást, ami orvosság híján egy-két évszázaddal ezelőtt segíthette az emberek gyógyulását. Akár azt is mondhatnánk, hogy minden résztvevő szinte a neki kisorsolt betegségcsoportokhoz kötődő eszközök és gyógyhatású készítmények vagy gyógynövények egész kincsesbányáját tárta a közönség elé, ámulatba ejtve a fiatalokat, gondolkodóba az idősebbeket, hiszen akadtak itt olyan, már-már elfeledett, a népi gyógyászatból szinte már kiveszett kenceficék, használati tárgyak és gyógynövények is, amelyeket még szüleink is használtak egyik-másik nyavalyánk kezelésére, és amelyekhez olykor-olykor még mi is előszeretettel nyúlunk.

A csapatok teljesítményét háromtagú zsűri értékelte, melynek tagjai Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Szerda András, népzenész és Horák Kornél biológus voltak. Döntésük értelmében a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt ezúttal a legkisebb településről jött, völgyesi Aranykalász Művelődési Egyesület tagjai nyújtották, amiért 53,5 pontot érdemeltek ki, így egy évig ők birtokolják majd az eddigi rendezvényekre emlékeztető, 27 szalaggal feldíszített Gazdag Ágat. Második helyen, 52 ponttal a házigazdák végeztek, míg harmadik a magyarkanizsai Cifraszűr lett 51 ponttal. A további sorrend: Ludas, Horgos, Orom, Adorján, Kispiac, Martonos és Törökkanizsa.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Balázs Fecó - illusztráció
2020. NOVEMBER 27.
[ 11:26 ]
A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati. "Óévbúcsúztató koncertjeinket Budapest mellett Egerben is meg szoktuk tartani. Tavaly...
2020. NOVEMBER 27.
[ 8:53 ]
Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón. Az idei díjazottak között van Berecz Mihály zongoraművész, Fürjes Anna Csenge operaénekes, Hotzi Mátyás gordonkaművész, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel...
2020. NOVEMBER 26.
[ 21:41 ]
A Hagyományok Háza advent négy vasárnapján koncerttel jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat a Hagyományok Háza Facebook oldalán és YouTube csatornáján követhető. A Hagyományok Háza népzenei koncertsorozattal készül a közelgő ünnepre. Advent négy vasárnapján, 17 órától a Budai...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban