Kultúra
Idegenek és angyalok
Kontra Ferenc volt az újvidéki Magyar Tanszék vendége

Kontra Ferenc Márai- és József Attila-díjas író, a Magyar Szó Kilátó mellékletének szerkesztője, azon belül a Magyar Tanszék Címkefelhő rovatának is szerkesztője volt ma az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszék Kontaktzóna sorozatának vendége.

A megjelenteket dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntötte elsőként, illetve röviden ismertette Kontra életútját, majd dr. Bence Erika, a Magyar Tanszék tanára laudációjában az íróvendég műveit elemezte az azokban felmerülő jelenségeket, motívumokat és irodalmi párhuzamokat kibontva, s egyebek mellet úgy fogalmazott: a tér, az idő és a halál függvényében létező individuumról szólnak Kontra Ferenc novellái.

A prózaköteteket megelőző lírai művekre vonatkozott Antalovics Péter moderátor első kérdése, amelyre válaszolva Kontra Ferenc felidézte: első kötete idején punkzenekaroknak írt szövegeket, később azonban a rövid sorokba nem fértek bele azok a történetek, amelyeket el akart mondani, ezért azok szétfeszítették a vers és a költészet kereteit. Hozzátette: ennek ellenére a költészettel sem szakított, az megmaradt rejtett kincsnek, tartaléknak. „Majd biztosan lesz egy posztumusz verseskötetem” – jegyezte meg viccesen a szerző, majd az újrakiadásokban eszközölt változásokról beszélt.

Kiss Tamás moderátor kérdésére, hogy mennyire nehéz több nemzedék élményeit egy regényciklusba tömöríteni, Kontra Ferenc elsőként megjegyezte, szerinte mindenki ciklusokban gondolkodik. „A generációk átfedésében az a lényeg, hogy az én gyerekkoromban még énekeltek balladákat. A ballada is szépirodalom” – fejtette ki arról szólva, hogy akár ez a műfaj is a posztmodern próza alapanyagául szolgálhat, mint ahogy műveiben is gyakran a népi irodalom szolgál idézési és hivatkozási alapul.

Az említett trilógiának alapja az idegenség, mondta Antalovics Péter Kontra Ferenc egy interjúban megfogalmazott gondolatát idézve, miszerint „azért válik valaki idegenné, mert a lélek máshol éli le életét, mint a test”. A szerző nagyon találónak találta az idézetet, illetve úgy fogalmazott, ezzel sikerült egyfajta ars poeticáját megfogalmazni, majd kifejtette: szerencséje volt az idegenséggel, mert nagyon kis korától otthon érezhette magát például Németországokban, és így íróként is könnyedén járta be az európai országokat. Az idegenség mennyire változtatja meg az élmények percepcióját, tette fel a kérdést Antalovics Péter, s ennek kapcsán Kontra Ferenc elmondta, szerinte nem tud valaki úgy élni egy más helyen, ha a lelkét otthon hagyta, ez pedig az írásra is vonatkozik: akklimatizálódni kell az új helyszíneken, hogy onnan is élményeket tudjon befogadni a szerző.

Kiss Tamásnak a művekben jelentkező folyómotívumra vonatkozó kérdésére válaszolva Kontra Ferenc elmondta, ezek a természeti képződmények nagyon meghatározóak több esetben, így akár a határvonalak meghúzásakor is. Tovább fűzve a gondolatot kifejtette: a Monarchiának egyik fő meghatározója volt a Duna, szülőföldjének – Horvátországnak – pedig a fénykora Monarchia idejére esett. „Ahhoz képest egy teljesen kihalt, rettenetesen lepusztult falu ma Vörösmart, a Monarchia idején viszont virágzó város volt” – beszélt egyik meghatározó élményéről a szerző.

A további beszélgetésben a történetiségnek, a tájnak a műveken belüli jelentőségéről is szó esett, továbbá a művek szerkezetéről is beszéltek: az Angyalok regénye című kötetnek – amelyet egyébként az író olyan olvasmánynak szánt, amit akár a strandra is ki lehet vinni – határozott rácsszerkezete van, hangzott el, majd a szerző hozzátette, szereti azt, ha az olvasó rejtvényfejtővé válik. Kontra Ferenc a nemzetközi percepcióra, a fordításokra is kitért, így például arra az érdekességre is rámutatott, hogy az Angyalok regénye egyik fejezete a magyar megjelenés előtt már napvilágot látott lengyelül.

R. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Balázs Fecó - illusztráció
2020. NOVEMBER 27.
[ 11:26 ]
A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati. "Óévbúcsúztató koncertjeinket Budapest mellett Egerben is meg szoktuk tartani. Tavaly...
2020. NOVEMBER 27.
[ 8:53 ]
Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón. Az idei díjazottak között van Berecz Mihály zongoraművész, Fürjes Anna Csenge operaénekes, Hotzi Mátyás gordonkaművész, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel...
2020. NOVEMBER 26.
[ 21:41 ]
A Hagyományok Háza advent négy vasárnapján koncerttel jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat a Hagyományok Háza Facebook oldalán és YouTube csatornáján követhető. A Hagyományok Háza népzenei koncertsorozattal készül a közelgő ünnepre. Advent négy vasárnapján, 17 órától a Budai...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban