Kultúra
Gyermekszínjátszás Nyugat-Bácskában

Próbáljunk mégis megmaradni” (Ady Endre)

Lelkes tanítónők munkájának gyümölcsét láthattuk tegnap, április 8-án Csonoplyán, a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál 3. elődöntőjén.

A nyugat bácskai anyanyelvápoló gyerekek hat színdarabot mutattak be a kultúrház nagytermében. A fesztivál megnyitójaként a csonoplyai óvodások néptáncot adtak elő.

A csonoplyai gyerekekkel Krizsán Valéria, a nemesmiliticsiekkel Szabó Márta foglalkozott. Munkájuk eredményességét fémjelzi az is, hogy „A kőleves” című népmesei feldolgozás a szép magyar beszédért nyert elismerést, amelynek szereplői csonoplyai alsósok, vegyes házasságból származó gyerekek. Csonoplyán az iskolában nincs magyar tagozat, tehát ezek a gyermekek szerb tagozatra járnak. Itt elismerés jár a szülőknek is. Az „Ihók és Mihók” mesejátékot is csonoplyaiak mutatták be, az előadás a jelmezekért kapott díjat. A harmadik csonoplyai darab címe „A nagy Omasity” pellengérre állítja a nagyokat mondó, iskolatársait lebecsmérlő, végül pórul járó kamaszt.

A Lázár Ervin: „A négyszögletű kerek erdő” című műve alapján rendezett „Dömdö-dömdö-dömdödöm” című, nemesmiliticsi előadás volt a legjobb, ez jutott tovább a Sulifeszt döntőjébe. A darabban szereplő ötödikes Kocsis Noémi (Mikkamakka) és a hatodikos Purda Noémi (oroszlán) a színészi alakításért részesült elismerésben. Az időszerű témaválasztásért (húsvéti locsolkodás) „Habakukk locsolkodik” című előadás, a „Pletykás asszonyok” című népmese feldolgozás az összjátékért kapott díjat. Mindkettő szereplői nemesmiliticsi gyerekek.

A két faluban több mint húsz éve működik az anyanyelv-ápolási program a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. Sikerként lehet elkönyvelni – a rohamosan fogyó lakosság ellenére – a fesztivál eredményeit és az iránta mutatkozó érdeklődést. Mindez az állhatatos, elhivatott tanítói munka eredménye.

nm

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 15-én, szombaton 19 órai kezdettel mutatják be Maradékon, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványát. A Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent kötet az egyesület...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:52 ]
A Magyar Örökség díj egyik idei díjazottja a hét közül a Tanyaszínház, amely az idén ünnepelte fennállásának 40. jubileumát. Az elismerést a szellemiségéért és a közösség szolgálatáért kapja.A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:50 ]
A Szent Korona eddig ismert külföldi útjait mutatja be a legfrissebb kutatások alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új kötete - közölte az MTA az MTI-vel. A "Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205-1978)" című hiánypótló kötetből...
2018. DECEMBER 13.
[ 12:19 ]
Beolvasás folyamatban