Kultúra
Gyermekszínjátszás Nyugat-Bácskában

Próbáljunk mégis megmaradni” (Ady Endre)

Lelkes tanítónők munkájának gyümölcsét láthattuk tegnap, április 8-án Csonoplyán, a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál 3. elődöntőjén.

A nyugat bácskai anyanyelvápoló gyerekek hat színdarabot mutattak be a kultúrház nagytermében. A fesztivál megnyitójaként a csonoplyai óvodások néptáncot adtak elő.

A csonoplyai gyerekekkel Krizsán Valéria, a nemesmiliticsiekkel Szabó Márta foglalkozott. Munkájuk eredményességét fémjelzi az is, hogy „A kőleves” című népmesei feldolgozás a szép magyar beszédért nyert elismerést, amelynek szereplői csonoplyai alsósok, vegyes házasságból származó gyerekek. Csonoplyán az iskolában nincs magyar tagozat, tehát ezek a gyermekek szerb tagozatra járnak. Itt elismerés jár a szülőknek is. Az „Ihók és Mihók” mesejátékot is csonoplyaiak mutatták be, az előadás a jelmezekért kapott díjat. A harmadik csonoplyai darab címe „A nagy Omasity” pellengérre állítja a nagyokat mondó, iskolatársait lebecsmérlő, végül pórul járó kamaszt.

A Lázár Ervin: „A négyszögletű kerek erdő” című műve alapján rendezett „Dömdö-dömdö-dömdödöm” című, nemesmiliticsi előadás volt a legjobb, ez jutott tovább a Sulifeszt döntőjébe. A darabban szereplő ötödikes Kocsis Noémi (Mikkamakka) és a hatodikos Purda Noémi (oroszlán) a színészi alakításért részesült elismerésben. Az időszerű témaválasztásért (húsvéti locsolkodás) „Habakukk locsolkodik” című előadás, a „Pletykás asszonyok” című népmese feldolgozás az összjátékért kapott díjat. Mindkettő szereplői nemesmiliticsi gyerekek.

A két faluban több mint húsz éve működik az anyanyelv-ápolási program a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. Sikerként lehet elkönyvelni – a rohamosan fogyó lakosság ellenére – a fesztivál eredményeit és az iránta mutatkozó érdeklődést. Mindez az állhatatos, elhivatott tanítói munka eredménye.

nm

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján - írja hétfőn a Krónika napilap. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott...
2018. JÚLIUS 16.
[ 13:17 ]
Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek vették át a 25. palicsi filmfesztivál életműdíját, a szabadkai mozi legendás szülőatyjáról elnevezett Lifka Sándor-díjat. A hagyományoktól eltérően a díjátadót az egyhetes filmmustra második napján tartották meg a fesztivál védjegyévé vált palicsi szabadtéri...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:59 ]
Július 8. és 15. között szervezték meg Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenegyedik Táborát. Az idén több mint negyven vajdasági, magyarországi és felvidéki, színművészetért rajongó fiatal töltötte ezt az egy hetet kitartó munkával.A tábor befejezéseként vasárnap a Művelődési Ház...
2018. JÚLIUS 15.
[ 17:08 ]
Beolvasás folyamatban