Kultúra
Gion Nándor irodalmi tábor: Olvasni kell, olvasni jó!

A kánikula se riasztott vissza közel 30 általános iskolás diákot attól, hogy egy héten keresztül olvasson, írjon, dramatizáljon, játsszon az újvidéki Apáczai Leánykollégiumban.

Ott zajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándorról elnevezett irodalmi tábor.

A Gion Nándor Olvasási Verseny második, harmadik és negyedik helyezettjei vettek részt egész hetes foglalkozásokon: elbeszéléseket, regényrészleteket, verseket olvastak és elemeztek, megismerkedtek Weöres Sándor és Domonkos István életével és alkotásaival, nyelvi, irodalmi, logikai játékokat játszottak, fejtörőket oldottak meg.

A hét folyamán sportoltak, sétáltak Újvidék utcáin, megnézték Péterváradot. A szokásos kirándulás se maradt el: meglátogatták a Gion Nándor Emlékházat, és a Gion művekben föllelhető szenttamási helyszíneket is.

A tábor utolsó napján a hét folyamán elsajátítottakról számoltak be a táborlakók. Sok jó eredmény született. A Tavirózsák (5. és 6. osztályosok) közül 3. helyezett lett Varnyú Róbert (Óbecse), 2. helyezett Kovács Alex (Kúla), és a legjobb eredményt Pasza Alen (Zentagunaras) érte el. A Huszárok közül (7. és 8. osztályosok) kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: Juhász Viktória (Temerin) – 3 helyezés; Forró Réka (Topolya) – 2. helyezés; Kalácska Rita (Temerin) – 1. helyezés.

Különdíjban részesítette a tanárnőkből álló zsűri Forró Rékát egy Szenttamáson, a kálvárián készített fotójáért. A Ki mit tud? keretében készített Weöres-versek földolgozásáért Kalácska Rita, Juhász Viktória és Varga Klaudia (Óbecse) kaptak különdíjat.

A héten földolgozott irodalmi részletek dramatizációját két csapat kiválóan oldotta meg. Az egyik tagjai: Pauzárt Dávid (Doroszló), Vajda Lívia (Magyarcsernye), Móric Dávid (Ürményháza) és Kalácska Rita, a másiké Lelik Attila (Ürményháza), Markov Konrád (Óbecse), Fehér Gábor (Temerin), Varga Klaudia és Forró Réka voltak. Mindkét csapat különdíjban részesült.

A foglalkozásokat vezető tanárnők (Kollár Mária, Brindza Ildikó és Viola Lujza) véleménye megegyezett abban, hogy amíg ilyen szorgalmasan olvasó, sokoldalú kreatív diákok is léteznek, nincs veszélyben az írott betű becsülete.

A főszervező Viola Lujza volt. Munkáját – a magyartanárokon kívül - egész héten segítették Nagy Nikoletta, Pozsár Csilla és Farkas Hargita.

VL

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján - írja hétfőn a Krónika napilap. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott...
2018. JÚLIUS 16.
[ 13:17 ]
Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek vették át a 25. palicsi filmfesztivál életműdíját, a szabadkai mozi legendás szülőatyjáról elnevezett Lifka Sándor-díjat. A hagyományoktól eltérően a díjátadót az egyhetes filmmustra második napján tartották meg a fesztivál védjegyévé vált palicsi szabadtéri...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:59 ]
Július 8. és 15. között szervezték meg Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenegyedik Táborát. Az idén több mint negyven vajdasági, magyarországi és felvidéki, színművészetért rajongó fiatal töltötte ezt az egy hetet kitartó munkával.A tábor befejezéseként vasárnap a Művelődési Ház...
2018. JÚLIUS 15.
[ 17:08 ]
Beolvasás folyamatban