Kultúra
Gion Nándor irodalmi tábor: Olvasni kell, olvasni jó!

A kánikula se riasztott vissza közel 30 általános iskolás diákot attól, hogy egy héten keresztül olvasson, írjon, dramatizáljon, játsszon az újvidéki Apáczai Leánykollégiumban.

Ott zajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándorról elnevezett irodalmi tábor.

A Gion Nándor Olvasási Verseny második, harmadik és negyedik helyezettjei vettek részt egész hetes foglalkozásokon: elbeszéléseket, regényrészleteket, verseket olvastak és elemeztek, megismerkedtek Weöres Sándor és Domonkos István életével és alkotásaival, nyelvi, irodalmi, logikai játékokat játszottak, fejtörőket oldottak meg.

A hét folyamán sportoltak, sétáltak Újvidék utcáin, megnézték Péterváradot. A szokásos kirándulás se maradt el: meglátogatták a Gion Nándor Emlékházat, és a Gion művekben föllelhető szenttamási helyszíneket is.

A tábor utolsó napján a hét folyamán elsajátítottakról számoltak be a táborlakók. Sok jó eredmény született. A Tavirózsák (5. és 6. osztályosok) közül 3. helyezett lett Varnyú Róbert (Óbecse), 2. helyezett Kovács Alex (Kúla), és a legjobb eredményt Pasza Alen (Zentagunaras) érte el. A Huszárok közül (7. és 8. osztályosok) kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: Juhász Viktória (Temerin) – 3 helyezés; Forró Réka (Topolya) – 2. helyezés; Kalácska Rita (Temerin) – 1. helyezés.

Különdíjban részesítette a tanárnőkből álló zsűri Forró Rékát egy Szenttamáson, a kálvárián készített fotójáért. A Ki mit tud? keretében készített Weöres-versek földolgozásáért Kalácska Rita, Juhász Viktória és Varga Klaudia (Óbecse) kaptak különdíjat.

A héten földolgozott irodalmi részletek dramatizációját két csapat kiválóan oldotta meg. Az egyik tagjai: Pauzárt Dávid (Doroszló), Vajda Lívia (Magyarcsernye), Móric Dávid (Ürményháza) és Kalácska Rita, a másiké Lelik Attila (Ürményháza), Markov Konrád (Óbecse), Fehér Gábor (Temerin), Varga Klaudia és Forró Réka voltak. Mindkét csapat különdíjban részesült.

A foglalkozásokat vezető tanárnők (Kollár Mária, Brindza Ildikó és Viola Lujza) véleménye megegyezett abban, hogy amíg ilyen szorgalmasan olvasó, sokoldalú kreatív diákok is léteznek, nincs veszélyben az írott betű becsülete.

A főszervező Viola Lujza volt. Munkáját – a magyartanárokon kívül - egész héten segítették Nagy Nikoletta, Pozsár Csilla és Farkas Hargita.

VL

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Grendel Lajos író - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 21:58 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra. Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért,...
2018. DECEMBER 17.
[ 19:36 ]
A Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) a falu szülötte Papp Dániel író, újságíró születésének 150. évfordulója jegyében szervezett szakmai konferenciát. A MÉF székházának a falán egy emléktáblát is elhelyeztek, így tisztelegve a fiatalon elhunyt író emléke előtt. A tábla leleplezését követően az Echo Gyermek- és...
2018. DECEMBER 17.
[ 16:16 ]
Sting jövőre ismét eljön a magyar fővárosba. A néhány hete a Hősök terén Shaggyvel közös koncertje után 2019. július 2-án szólóprodukcióval lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában. A brit világsztár My Songs című európai turnéja keretében legnépszerűbb dalait fogja előadni. A műsor felöleli...
2018. DECEMBER 17.
[ 10:12 ]
Beolvasás folyamatban