Kultúra
79 évvel ezelőtt hunyt el Szabadka költője
A Kosztolányiról elnevezett városi szervezetek közös megemlékezést tartottak a családi sírnál

A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület (KODDE), a Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ), valamint a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium második éve adózik közös főhajtással és koszorúzással a költő emlékének a Bajai úti temetőben lévő családi sírboltnál. Az idén az 52-es számú Kosztolányi Dezső cserkészcsapat is csatlakozott a megemlékezőkhöz.

Fontosnak tartottuk, hogy egy szabadkai születésű híresség legyen csapatunk névadója – hangsúlyozta Úri Szűcs Réka rajvezető, az 52-es számú Kosztolányi Dezső cserkészcsapat csapatkapitány-helyettese. „A kiscserkészeknek ismerniük kell a költő életrajzát is, a próbarendszerünkbe többek között ehhez kapcsolódó feladatok is bekerültek” – tette hozzá a csapatkapitány-helyettes.

Urbán András, a KDSZ igazgatója szerint sok a hasonlóság színháza esztétikai profilja, a teátrum stílusa és az író szellemisége között. „Színházunk születésnapja is ahhoz a nevezetes eseményhez kötődik, amikor Kosztolányi felpattan és otthagyja az önképzőkört, amiért magyartanára bizonyos magyartalanságok miatt megrója őt, illetve később ezért kidobják a gimnáziumból. Ez a lázadó magatartás bizonyos értelemben jellemzi a KDSZ-t is.” – emlékeztet a társulat vezetője. Azok az írók, költők, akik az iskolai tananyag részévé váltak, valamiféle kasztráción esnek át, az újító lendület elveszíti a hangsúlyt, az iskola szalonképessé kalapálja az életművet. Romantikus lelkületűnek tudják be azt, aki kritikusan és újszerűen igyekszik állni a művészethez. Ezeket a műveket kötelességünk újraolvasni, hogy ne a megszokott klisékben gondolkodjunk az alkotóról. Ilyen történet Kosztolányié is – mutatott rá a KDSZ igazgatója.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói Korhecz Ágnes tanárnő vezetésével személyesen is lerótták kegyeletüket a családi síremléknél, a költő Halotti beszéd című művével tisztelegtek az évfordulón.

„Ha sohasem halnánk meg, akkor boldogok lennénk. De nem hiszem, hogy dalolnánk és nem hiszem, hogy a többiek figyelnének a dalra. Csak az istenek élnek örökké, kik tudják, hogy nem halnak meg és az állatok, kik nem tudják, hogy meghalnak. Ők a soha-el-nem-múló jelenben mozognak s nincs se múltjuk, se jövendőjük. Az ő örökkévalóságuk azonban daltalan. Pusztán az embereknek adatott meg, hogy beszédes dalt mondjanak, szavakkal énekeljenek el, melyekkel egyébként hétköznapokon apró-cseprő dolgukat közlik” – idézte Kosztolányi Dal és halál című írásának részletét Krmpotity Bacsó Gabriella, a KODDE irodavezetője a megemlékezésen.

Kosztolányi Dezső író, költő, műfordító, újságíró 1885. március 29-én született Szabadkán. Indulásától a Nyugat állandó szerzője, a magyar irodalom kimagasló alkotója. A költő 51 évesen, 1936. november 3-án hunyt el Budapesten. Kosztolányi Dezső földi maradványai a budapesti Kerepesi temetőben nyugszanak.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pénteken mutatják be a Romani Film Fest keretében az Alla Zingara címmel készült dokumentumfilmet, amely a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és muzsikusainak életébe kalauzolja el a nézőket. A másfél éven át forgatott, különleges képi világú zenés filmben a közönség megismerheti a 100...
2019. MÁJUS 20.
[ 11:58 ]
Tízszeres áron, 22,4 ezer dollárért (6,5 millió forint) kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese írta fel egy előadás dalainak sorrendjét – közölte a Julien's amerikai online aukciósház. A használt papírtányért szombaton árverezték el New Yorkban. Előzetesen csak kétezer dollárt...
2019. MÁJUS 19.
[ 17:11 ]
Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el a France Culture francia kulturális közrádió diákzsűrijének díját, amelyet a 72. cannes-i fesztiválon adtak át vasárnap. A 2015-ben alapított elismerést hatszáz francia diák ítélte oda a csatorna által felkért szakmai zsűri által kiválasztott öt,...
2019. MÁJUS 19.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban