Kultúra
Szabadka: Ismét Kosztolányi nyomába erednek a diákok
Újdonság, hogy a 7-8. osztályosok is versenyezhetnek

Idén is megszervezik a térség egyik legnépszerűbb és legszórakoztatóbb irodalmi vetélkedőjét Szabadkán. A fiatalok valódi felfedezőutat járnak be Kosztolányi Dezső szülővárosának utcáin, ahol különböző feladatok megoldásával szerezhetnek pontokat a vetélkedőn.

A rendezvény egyre több érdeklődőt vonz, idén pedig már a 7-8. osztályos tanulók is benevezhetnek a Kosztolányi-talányra. Iskolánként 2 csapat nevezhet be a vetélkedőre ‒ tudtuk meg Hicsik Dórától, a verseny szervezőjétől. A 7-8 osztályos (szabadkai) diákok és a vajdasági középiskolások idén is Kosztolányi nyomába erednek a szülőváros utcáin, s fedezik fel a költő Szabadkához fűződő családi kötelékeit.

A vetélkedő idei témája az általános iskolások számára: irodalmi barátságok (Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső), középiskolások részére: a Kosztolányi család (nagyszülők, szülők, testvérek).

A verseny a család három tagjának évfordulójához kapcsolódik: a költő édesapja 90, Kosztolányi Dezső 80, öccse, Kosztolányi Árpád pedig 50 évvel ezelőtt hunyt el. A Kosztolányi család síremléke a szabadkai bajai úti temetőben található, a költő földi maradványai a budapesti Kerepesi temetőben nyugszanak.

A Kosztolányi Napok szervezőbizottsága március 31-én rendezi meg a Kosztolányi-talány elnevezésű irodalmi-műveltségi-közösségfejlesztő vetélkedőt, melyre várják a négyfős csapatok jelentkezését a Kosztolányi Napok Facebook-oldalán vagy a 063-11-53-323-as telefonszámon. Bővebb információt is itt kaphatnak az érdeklődők. A következő hetekben ezeken a felületeken folyamatosan megosztják a részleteket, az újdonságokat, amelyek alakulása a jelentkező csapatok számától is függ majd.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vasárnap hajnalban ért véget a Lake Fest Topolyán. A három napig tartó fesztivált nagy érdeklődés övezte. A szombat volt a leglátogatottabb, annak dacára, hogy a délutáni órákban még egy nyári zápor is felfrissítette a helyszínt. Topolyán a legnagyobb érdeklődés a Tropico Band szombati fellépését kísérte, de Gazda...
2022. JÚNIUS 26.
[ 21:57 ]
Egy rendhagyó irodalmi estre került sor a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében szombaton este, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület könyvtártermében rendeztek meg. Az est címe Hidak az irodalomban volt, tehát a téma a költészet és a műfordítás volt. A rendezvény vendége volt...
2022. JÚNIUS 26.
[ 18:44 ]
Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás alkotók az utóbbi két év Sinkó Ervin Irodalmi Díját vette át ma az újvidéki Bölcsészettudományi Kar kék termében a Fejbunker című novelláskötetért és a Kifulladás után című verseskötetért. Az elismerések ünnepélyes átadását a pandémia miatti helyzet késleltette. Sinkó Ervin...
2022. JÚNIUS 24.
[ 19:50 ]
Beolvasás folyamatban