Kultúra
Szabadka: Penavin Olgára emlékeztek
Betűméret:             

Tegnap kezdődött meg az a kétnapos programsorozat, melyet a 100 éve született néprajzkutató, nyelvész, pedagógus Penavin Olga tiszteletére rendezett meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság.

A tegnapi nap folyamán megemlékezést tartottak Penavin Olga sírhelyénél a palicsi temetőben, majd koszorút helyeztek el egykori palicsi lakóházán is.

Ma, a rendezvény második napján a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon mintegy tizenhárom változatos témájú néprajzi előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A Fénytörés - Emlékkonferencia a 100 éve született Penavin Olga tiszteletére elnevezésű konferenciát Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke nyitotta meg, aki a néprajzkutató életútjának és munkásságának rövid ismertetése mellett hangsúlyozta, feladatuk, hogy megőrizzék és az ifjúság számára átörökítsék munkájának gyümölcsét és azt az elhivatottságot, holisztikus szemléletet (nem akarta szétválasztani a nyelvészeti és a néprajzi kutatómunkát), amit képviselt. Kiemelte: „Mi most a néprajzos Penavin Olgára emlékezünk, tisztelettel és szeretettel.”

Az eseményen részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki köszöntőjében mint Penavin tanárnő egykori diákja néhány személyes emléket is megosztott az egybegyűltekkel. Hozzátette, hogy bár a konferencia címe Fénytörés, tőlünk függ, hogy ez a fény hogyan változtatja meg irányát és milyen színben pompázik majd. Mindez annak függvénye, hogy mennyire hatja majd át életünket a tanárnő munkássága.

A résztevőket Lepes Josip, az MTTK megbízott dékánja is köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a kar igyekszik továbbvinni, a fiatalabb generációknak is átadni nagy néprajzkutatónk szellemiségét, tudását és gyökerekhez való kötődését. Mindezt a mindennapi oktatásba beleszőve.

Penavin Olga munkássága fektette le a mai nyelvészek és néprajzosok munkájának alapjait. Bejárva az egykori Jugoszlávia magyarlakta területeit amellett, hogy népmeséket gyűjtött, tanulmányozta a tájszólást és a vajdasági földrajzi neveket, figyelte a környezetet és a paraszti világot is, ennek köszönhetően olyan magyar közösségek hagyományait is feljegyezte, amelyek mára már eltűntek.

Huszka Lilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban