Kultúra
Magyarkanizsa: Adventtől karácsonyig - a Cantilena Kamarakórus ünnepi hangversenye
Betűméret:             

Karácsonyi hangversenyt tartott tegnap este a városháza dísztermében a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus. Az annak idején a helyi általános iskola 100. évfordulójára alkalmi pedagóguskórusként létrehozott kórus felettébb eredményes utat jár be az elmúlt másfél évtized alatt. A község jelentősebb rendezvényei mellett ott van minden olyan eseményen, ami fejlődését, zenei előrehaladását szolgálja és kiváló kapcsolatokat ápol a hazai és külföldi, elsősorban magyarországi kórusokkal is. A kórus karácsonyi koncertjének már hagyománya van a városban.

Az ünnepváró koncertre a Cantilena Kamarakórus emelkedett hangulatú, ünnepre hangoló összeállítással készült.

„Annak ellenére, hogy a betegség alaposan megtizedelt bennünket, a kisebb létszámmal is igyekeztünk tarka műsort összeállítani. A kimondottan egyházi karácsonyi dalok mellett énekelünk a könnyű műfaj területéről is karácsonyi jellegű dalokat, zongorakísérettel, és arra is kísérletet tettünk, hogy például a magyar karácsonyi dallamok mellett más népek karácsonyi dalait, így például a katalánok kedvel dalait is bemutassuk. Mindig megnézzük, mit énekeltünk a korábbi években, hogy még véletlenül sem legyünk unalmasak, hogy mindig valami újat tudjunk nyújtani a közönségnek, még akkor is, ha az ünnep miatt kötve vagyunk az adventi és karácsonyi dalokhoz. Én nem magyarkanizsaiként két éve vezetem ezt a kórust és azt tapasztalom, hogy a kórustagokat a magyarkanizsaiak nagyon szeretik, nagyra értékelik törekvéseiket, ezért a koncerteket szinte minden alkalommal megtisztelik jelenlétükkel. A szeretet működik valahol a kórus felé, de a kórus kisugárzása is a szeretetből fakad”, mondta Tolnay Ilona karnagy.

A pedagóguskórusként ideiglenesen megalakított kórust ma már ismerik az egész Kárpát-medencében.

„Nagyszerű évet tudhatunk magunk mögött, hiszen több jeles eseményen megjelenhettünk és jó néhány rangos kórust láthattunk vendégül Magyarkanizsán. A legnagyobb és legjelentősebb vendégszereplésünk Budapesten volt, ahol részt vehettünk a Kárpát-medencei Kórustalálkozón. A szakmai zsűritől nagyon szép értékelést kaptunk, aminek mérhetetlenül örültünk valamennyien. Az évforduló jegyében vendégül láttuk a Szenátorok Kórusát és a Kiskunhalasi Városi Vegyeskart Magyarországról. Júniusban a nagykanizsai Farkas Ferenc Énekegyüttes járt nálunk. Jártunk a Vajdasági Kórustalálkozón, amelynek jövő év októberében éppen mi leszünk a házigazdái. Mindig keressük az új kapcsolatokat is, van is rá esély bőven, de sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek ehhez. A fellépésekből és a nemzetközi kapcsolatokból nagyon sokat tudunk tanulni, Magyarországon a kórusmozgalomnak lényegesen nagyobb hagyományai vannak, mint nálunk, értelemszerűen az ottani kórusok előttünk járnak, de igyekezünk tartani velük a lépést. Jelenleg a legnagyobb gondunk a férfihangok hiánya, ezért ezúttal is kérjük azokat a férfiakat, akik úgy érzik, hogy szívesen énekelnének ebben a jó kis közösségben, jöjjenek, jelentkezzenek nálunk, januártól szeretettel várjuk őket.” nyilatkozta Gutási Márta, a Cantilena Kamarakórus tagja és egyik alapítója.

A kórus tagjai ma is főleg pedagógusok, akik a pedagóguskórusból rövid idő alatt létrehozták a Cantilenát, mert nem akartak felhagyni az énekléssel.

„Elsősorban a zene szeretete az, ami engem ide hozott már a kezdetek kezdetén. Mindannyian egy célért énekelünk, jó hangulatú próbáink vannak, nagyon jó hangulatúak a fellépéseink, nagyon jól érzem magam a kórusban, nem hagynám abba semmiért. Heti két estén próbálunk, korábban nem lehet, hiszen mindannyian dolgozunk, a legtöbbünknek délután is órái vannak. Sajnos a fiatalok nem jönnek, pedig fiatalítani kellene a kórust.” hallottuk Aranyos Ágoston Klárától.

A teltházas ünnepváró koncert beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a hallgatóság karácsonyi énekekkel és érzelmekkel feltöltődve, egy szép zenei élménnyel gazdagabban térhetett haza.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Roberto Cavalli - illusztráció
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Anna Margit (1913-1991) festőművész életművét bemutató kiállítás látható szerdától A bábu megszólal címmel a Magyar Nemzeti Galériában. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat kétszázhúsz festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a 20. század legnehezebb periódusait...
2024. ÁPRILIS 8.
[ 20:10 ]
Hernyák György Jászai Mari-díjas rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda a vajdasági rendezőnek az életműdíjat, amelyet - a Színikritikusok díja...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 15:33 ]
A pénteken kezdődött szemle keretében, amelynek idén Nagykikinda ad otthont, a mai napon két előadást láthat a nagyérdemű. Délután fél négykor egy musical lesz műsoron, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpad előadását nézhetik meg, Molnár Ferenc - Góli Kornélia - Tóth...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban