Kultúra
A hétvégén tartják a 41. Durindót és az 54. Gyöngyösbokrétát
Pénteken kezdődik a népzene és néptánc háromnapos fesztiválja Bácskossuthfalván

Harmincegy év után Bácskossuthfalva újból házigazdája a vajdasági magyarság legnagyobb népzenei és néptáncos fesztiváljának, a Durindónak és Gyöngyösbokrétának.

2017. június 9-e és 11-e között közel háromezer fellépő, meghívott együttes, énekes és hangszeres szólista, kórustag, együttesvezető, táncoktató, koreográfus, népzenész, muzsikus, kézműves, népi iparművész, kiállító veszi át az irányítást a település élete fölött. A hangulathoz, az irányításhoz, a mindent-kézben-tartáshoz több mint 300 önkéntes fog felelni, hozzájárulni.

A helyi közösség, a megannyi civil szervezet, az általános iskola, a falu apraja-nagyja több hónapja megállás nélkül készülődik. Szépülnek az utcák, a terek, megannyi közösségi tér újul(t) meg, friss, üde, tavaszi és nyári itt most minden.

Röviden és hosszan is a három napról

A fesztivál nyitónapja egyben a fesztivál nulladik napja. Június 9-én, pénteken a jó hangulatnak, táncos és énekes kedvnek Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek és meghívott vendégeinek népművészeti műsora ágyaz meg, hogy azután a Rekreációs Központban egy fergeteges táncházzal köszöntse fel a Durindó szombatjának hajnalát – a talpalávalót a Csalóka zenekar húzza, táncoktató Bagi Ferenc.

A kunmadarasi Kaláris, a karcagi Pántlika, a jászkiséri Pendzsom, a mélykúti Vadvirág Néptánccsoport és a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes ünnepi műsora mellett június 9-e még rengeteg más programot tartogat:

· délelőtt 10 órakor a Helyi Közösség dísztermében Nyújti, nyújti fonalát… címmel a vajdasági magyar kézművesek munkáiból válogatva nyílik kiállítás, amelyet az alkotók számára szervezett szakmai találkozó követ. A kiállítást Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitja meg, a szakmai beszélgetést dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere, Jenei Anikó hímző népi iparművész és Barcsay Andrea vezetik.

· Délután 5 órakor, a gyönyörű Emlékházban a 9+1 Nemzetközi Művésztelep ünnepi tárlata nyílik meg.

  • Ugyanitt, az Emlékházban pedig további három kiállítás tekinthető meg, így Magyarország kincsei címmel a kalocsai hímzést és a szentesi fekete kerámiát bemutató tárlat • a helytörténeti gyűjtemény állandó kiállítása, és nem utolsó sorban az Ivan Modričin-emlékgyógyszertár.

Június 10-e, szombat a XLI. Durindó napja. A fesztiválra több mint 110 csoport érkezik. A 12.00 órakor kezdődő hivatalos megnyitó előtt 11 óra 15 perckor a rendezvény Fesztiváltanácsa sajtótájékoztatót tart a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban (az egykori Echo), ahol többek között ismerteti döntését, kinek ítélte oda a testület a jövő évi rendezés jogát.

11.30 órakor a színház kiállítási termében Guba László Albert, Kunmadaras Nagyközség polgármestere Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek közös népművészeti kiállítását, míg Papp László, helyi monográfus, a településen 1976-ban és 1986-ban megrendezett Durindón és Gyöngyösbokrétán készült fotókból és a fesztiválhoz kötődő különböző tárgyi emlékekből álló tárlatot méltatja és nyitja meg.

2013-tól a Durindó egy napon, két helyszínen párhuzamosan zajlik – az idén két benti helyszínen mutatkoznak be a népzenei mozgalom tagjai. Az ünnepélyes megnyitó 12.00 órakor kezdődik a színház nagytermében, ahol Seffer Attila, Bácskossuthfalva helyi közösség tanácsának elnöke, Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke mond ünnepi köszöntőt. A fesztivált mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács és Szabó Gabriella, a Fesztivál Tanácsának elnöke nyitják meg.

A Durindó másik helyszíne az egykori Echo – mai nevén Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont. Itt (a színháztermi megnyitó után) Gogolyák Gabriella és Szabó Gabriella köszönti az egybegyűlteket. Az ünnepi gondolatokat a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a Szent László-év jegyében született vándorkiállításának megnyitója követi – innentől pedig a durindósoké a színpad, a pódium.

A fellépők, akik 65 településről érkeznek 112 műsorszámmal neveztek, így helyszínenként 56-56 fellépő mutatja be éves munkáját, az erre a seregszemlére készített összeállítását s természetesen legszebb viseletét. A csoportok, szólisták továbbra is nagyon fontosnak tartják, hogy autentikus és hogy saját/helyi népdalanyagból állítsák össze produkciójukat. A Durindó fellépői a következő településekről érkeztek: Ada, Adorján, Bácsfeketehegy, Bácsföldvár, Bácskossuthfalva, Bajmok, Bajsa, Bogaras, Csantavér, Cservenka, Csóka, Dobradó, Felsőhegy, Gunaras, Gyála, Hajdújárás, Hertelendyfalva, Horgos, Kevi, Kishegyes, Kisorosz, Kispiac, Kúla, Kupuszina, Magyarcsernye, Magyarittabé, Magyarkanizsa, Maradék, Martonos, Mitrovica, Mohol, Muzslya, Nagykikinda, Óbecse, Orom, Oromhegyes, Pacsér, Padé, Palics, Pancsova, Péterréve, Piros, Sándoregyháza, Satrinca, Szabadka, Szentmihály, Szenttamás, Szilágyi, Temerin, Topolya, Topolya, Torda, Tornyos, Torontálvásárhely, Tóthfalu, Törökbecse, Törökfalu, Törökkanizsa, Újvidék, Veprőd, Verbász, Versec, Völgyes, Zenta, Zentagunaras.

Természetesen lesznek szünetek is (s természetesen nem egyszerre a két helyszínen) – a Művészeti Szakbizottság tagjai ekkor általánosan véleményeznek; augusztustól decemberig ugyanakkor a produkciókról készült hang- és videofelvételeket közösen kielemezve 6 helyszínen találkozik a zsűri a részvevők művészeti vezetőivel és tagjaival.

A Durindó jó szokásához híven az Újvidéki Rádió és az Újvidéki Televízió 2-es csatornáján élőben jelentkezik be: így délután fél négy körül közel egy órán át a rádióhallgatóknak, míg este 8 és 9 óra között a Jó estét, Vajdaság! magazinműsor jóvoltából a televíziónézőknek szeretne egy kis szeletet nyújtani a fesztiválból. Ugyanakkor – a Vajdasági Rádió és Televízió stábjának köszönthetően – a tavalyi évtől a médium Youtube-csatornáján élőben követhető mind a Durindó, mind a Gyöngyösbokréta.

A televízió szerkesztett esti műsornak lesz meglepetésvendége is: a Fölszállott a pávából ismert erdélyi Cickom Énekegyüttes három elbűvölő tagja is köszönti a fesztivált, a közönség pedig őket. Felkészítőjük Kászoniné Fejős Gabriella, nagysolymosi tiszteletes asszony Bácskossuthfalva szülöttje – a Cickomosok meghívása így adta magát.

Durindó nincsen népzenei koncert nélkül. Nos, a moraviciak ezen a téren is kitesznek, kitettek magukért! A szervezők felkértek a több mint tíz éve feloszlott helyi vonós zenekart, a Forgatós együttest (a zenekar tagja volt többek között Fejős Gabriella is), hogy álljanak össze újból, és egy rövid koncerttel, örömzenéléssel lepjék meg a közönséget, dobogtassák meg a moravici szíveket. A zenekar tagjai külföldön élnek, valaki Erdélyből, valaki Magyarországról, valaki Németországból jön haza, hogy egy kellemes próbanapot követően megmutathassa, még mindig a vérében van a tudomány. A minikoncert 21.00 órakor kezdődik a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont (az egykori Echo) udvarában.

Az ő Fellépésüket a tavaly 20. születésnapját ünneplő Szökős együttes koncertje követi. Csonka Ferenc, Varga Orsolya, Dvorácskó Szebasztián, Csonka Balázs és Kelemen Zsolt a 2016-ban erre az alkalomra kiadott lemezen hallható számokból (a CD a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg) ad ízelítőt. Mondanunk sem kell, ez sem lesz piskóta.

Az est fő fellépője a Tükrös zenekar lesz. Árendás Péter és zenekara hosszú idő után hallható/látható ismét a Vajdaságban. Reméljük, a 2015-ben megjelent Erdők, vizek zenéje lemezük (kiadó: Ethnic Stúdió) teljes egészében felcsendül. És ezzel még mindig nem ér véget az est. Ha a péntek, akkor a szombat éjjel sem múlhat el táncházmentesen. A cipőket hajnalig, kifulladásig az Echo udvarában szabad koptatni.

És ha már az Echo és annak udvara… 1990-ben, az akkor megépült diszkóban tartották meg az első vajdasági táncháztalálkozót. Az általános iskola udvara pedig az első népzenei képzéseknek adott otthont, s fertőzött meg megannyi mára kiváló muzsikusként ismert fiatal fiút, lányt… Ennek örömére és tiszteletére – minthogy erről a bizonyos első táncháztalálkozóról hál’Istennek készült s fenn is maradt egy videofelvétel – a részvevők a fesztivál mindkét napján, a színház kiállítási termében megtekinthetik az archív felvételt.

Az idei fesztivál Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50., Kálmány Lajos születésének 165. és Bodor Géza születésének 70. évfordulója, továbbá az Arany János- és a Szent László-emlékév, valamint a reformáció születésének 500. évfordulója köré szerveződik. Megannyi sorsunkat, értékrendünket, gondolkodásmódunkat, magatartásunkat, a kultúrához, hagyományunkhoz, kincseinkhez, a nemzet fogalmához és fontosságához való viszonyunkat meghatározó egyéniségekre emlékszünk és emlékeztetünk is egyben.

Az LIV. Gyöngyösbokréta napján, június 11-én (vasárnap) a fesztiválon részvevő néptáncegyüttesek, a szervezők, a zenekarok, a Fesztiváltanács tagjai, megannyi jeles egyházi és közéleti személyiség jelenlétében a reformáció 500. és egyben a Kárpát-medence reformátussága 450 éves jubileuma alkalmából Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökének szolgálata mellett 11.45 órakor emléktáblát avatnak, hogy azután – több százan bevonulva a templomba – 12.00 órai kezdettel egy ökumenikus jellegű ünnepi áhítaton énekeljék közösen legszebb egyházi énekeinket és himnuszainkat. Az áhítaton – amelynek keretében megáldják a részvevőket és fesztivál lobogóját – a református közösség e jeles ünnepének és a rendezvény tiszteletére több jeles személy is szolgálni fog, így dr. Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, egyben a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a közös énekek orgonakíséretét ft. Paskó Csaba római katolikus pap, karnagy, zenepedagógus látja el.

Az áhítatot követően a néptáncegyüttesek ünnepi felvonulását és menettáncát csodálhatjuk meg – az idei menet a templomudvarból indul és a Kossuth parkba érkezik meg. A közösen énekelt himnusz után a fesztivált Seffer Attila és Gogolyák Gabriella köszöntik, ünnepi köszöntőt Pásztor István tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője mond, a rendezvényt Szabó Gabriella Fesztiváltanács-elnök bocsájtja útjára. A Fesztivált első óráját (13.30 és 14.30 óra között) az Újvidéki Televízió 2-es csatornája élőben fogja kapcsolni, a televíziónézők tehát vasárnap is követni tudják a történéseket.

A 2017-es Gyöngyösbokrétán – amely továbbra is a néptánccsoportok legpompásabb, munkájuk és tudásuk színe javát bemutató fellépése – 35 táncegyüttes mutatkozik be. Az utóbbi években ez a szám kicsit hullámzott: ebben az évben több régi-új és új táncegyüttes is bemutatkozik, külön öröm, hogy több szórványmagyar közösség együttest alapított, művészeti vezetőt talált magának, működik, dolgozik rendületlenül és mindannyiunkat bátorító kitartással. A táncegyüttesek a következő településekről érkeznek: Bácskossuthfalva, Doroszló, Erzsébetlak, Fejértelep, Hajdújárás, Horgos, Kevi, Királyhalom, Kishegyes, Kispiac, Kupuszina, Magyarcsernye, Magyarittabé, Magyarkanizsa, Martonos, Mitrovica, Muzslya, Nagykikinda, Nyékinca, Óbecse, Péterréve, Szabadka, Szaján, Szentmihály, Temerin, Topolya, Torda, Tornyos, Törökbecse, Törökkanizsa, Újvidék, Versec, Zentagunaras.

A bemutatkozások első és második része között körülbelül egy órás szerkesztett műsort tekinthet meg a közönség. Az idei Kálmány Lajos népmesemondó verseny, a Kőketánc énekes népi játék és néptáncvetélkedő, a Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője és az általános iskolások népzenei vetélkedője, a Szólj síp, szólj! meghívott díjazottjai, tehát az utánpótlás máris kiemelkedő szólistái, együttesei adnak ünnepi műsort. (A 2013-as kezdeményezés, ez az ötlet egy egyszerű életigazságon alapszik: amíg együtt táncolnak, énekelnek, egymásnak mesélnek, együtt derülnek gyerekek, ifjak, középkorúak és idősek, az nemcsak az egyént, de elsősorban a közösséget erősíti.) A műsor keretében ismét fellép majd a Cickom Énekegyüttes, valamint a szakmári néptáncegyüttes is bemutatkozik. Az ünnepi program legelején a Művészeti Szakbizottság és a Fesztiváltanács elnökei átadják az idei Bodor Anikó-díjat. A díjat annak a csoportnak vagy szólistának ítéli oda a zsűri, aki a véleményük szerint az adott év Durindóján a leghitelesebb tolmácsolta saját hagyományanyagát.

A vasárnap kiemelkedő kísérőrendezvénye között említhetjük a Kör, kör, ki játszik? címmel meghirdetett játszóházat, ahol 10.00 és 11.30, valamint 13.30 és 18.00 óra között népi gyermekjátékokkal, agyagozás, népmesés foglalkozásokkal, bőrözéssel, közös énekléssel, nemezeléssel, csülközéssel, néptáncos programmal, ékszerkészítéssel és hangszerbemutatókkal várják a legkisebbeket és természetesen minden érdeklődőt. A játszóház (amiként a péntek délelőtti kézműves kiállításnak és szakmai találkozónak is a) szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, helyszíne pedig a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont (az egykori Echo). Mindkét program szakmai partnere és támogatója a budapesti Hagyományok Háza.

Ugyanilyen – kicsit más korosztálynak és más tartalmat, lehetőségeket kínáló, de – fontos helyszíne a fesztiválnak a Folkkocsma is. A köteletlen barátkozásnak és örömzenélés helyszíne Június 10-én, szombaton 10 és 19 óra között a Művelődési Ház (Iskola utca 2.) udvarában lesz, 20 órától kifulladásig a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban – az egykori Echóban (Ifjúság utca 2.). Június 11-én, vasárnap 10 és 24 óra között a Kossuth park sarkában, a Juhász bálteremben vár minden énekes, táncost, zenészt, népművészt… – mindenkit!

Még mielőtt a fesztivál záróeseményéről szólnánk, 6 dolgot még fontosnak tartunk elmondani:

1. A szervezők az idén főtt étellel vendégelik meg a részvevőket. Az étkeztetés három különböző helyszínen, pontosabban épületben zajlik majd, a szakácsok már fenik a késeket, izzítják a fakanalakat, barátkoznak a megannyi bográccsal.

2. A Durindó és a Gyöngyösbokréta minden évben igyekszik mindig olyan fotográfust felkérni, aki valamennyire részese vagy részese volt a népzenei és néptáncos mozgalomnak, szereti a fesztiválok hangulatát, jól kommunikál, kedves, odaadó… A fesztivál fotósa nem idén nem más, mint Szerda Zsófi újságíró, szervező, szerkesztő, megannyi program megálmodója, volt néptáncos.

3. Az idei ajándékszatyor igazán bőségesnek mondható: a részvevők több fontos szakkönyv és kiadvány mellett (Borsi Ferenc: A kis Csóka körű van kerítve, amely 2 CD-mellékletet is tartalmaz. Kiadó: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csóka • Besnyi Károly: Jeles helyeink, amely Bácskossuthfalva kincses és kulturális kalauzának tekinthető kiadvány • a helyi értékekről készült ünnepi kiadványokat) kóstolót idei Kisüsti verseny díjazott párlataiból, egy csodálatos, fonalgrafikával meghímzett emléklapot, régi moravici képeslapok reprintjeit, a helyi Kisújság ünnepi számát, valamint a Vajdasági Magyar Folklórközpont kiadványát is megkapják a részvevők.

4. Fontos még szólni az idei Művészeti Bizottság összetételéről is:

A Durindó zsűrijét a következő személyek alkotják: Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, muzeológus • Borsi Ferenc népzeneoktató • Csizmadia Anna népdalénekes, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszakának népiének-tanára • Juhász Gyula népzenész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa • Kelemen Zsolt népzenész, népzeneoktató, a Pécsi Tudományegyetem ének-zene szakos hallgatója • Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népdalkörvezető • Németh István, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa • Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató • Rontó Márta zenetanár, népdalkörvezető • Szabó Annamária népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója • Vakler Anna népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népiének-tanára

A Gyöngyösbokréta Művészeti Szakbizottságának tagjai: Árendás Péter népzenész, népzeneoktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa • Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, muzeológus • Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népdalkörvezető • Kiss Zsélykó néptáncoktató, koreográfus • Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató • Szűcs Gábor néptáncpedagógus, koreográfus • Szűcsné Urbán Mária néptáncpedagógus, koreográfus

5. Természetesen az idei évben is lesz kézműves kirakodóvásár. A Durindó napján a színház előtti téren, míg vasárnap a Kossuth parkban csodálhatjuk meg a népi iparművészek, kézművesek, kirakodók portékáit.

6. Eső esetén a kültéri programoknak a színház nagyterme ad otthont.

7. Az idei fesztivál szervezői: az Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva • a bácskossuthfalvi Helyi Közösség • a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség • és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

A fesztivál szakmai partnere: a budapesti Hagyományok Háza.

Támogatók: Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkársága • Bethlen Gábor Alap • Magyar Nemzeti Tanács • Nemzeti Kulturális Alap • Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság • Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság • Topolya Község • Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériuma.

Médiatámogatók: Vajdasági Rádió és Televízió Újvidéki Televíziója és Rádiója • Pannon Rádió és Televízió • Magyar Szó • Hét Nap • Vajdaság MA.

A fesztivál a rendezvény lobogójának átadásával zárul, amelyet az idei házigazda ünnepélyes keretek között nyújt át/ad tovább a jövő évi fesztivál szervezési jogát elnyerő magyar közösség képviselőinek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében. A német nyelvterület színművészetének egyik...
2019. FEBRUÁR 16.
[ 15:58 ]
Király Ernő vajdasági néprajzkutató, zeneszerző születésének századik évfordulójára emlékeztek tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban. Király avantgárd szerzeményiből a Studio6 együttes adott hangversenyt, melynek vendégeként Ladik Katalin újvidéki születésű performer, színésznő és a budapesti Sőrés Zsolt,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:15 ]
Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója - közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. "Anne Frank...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 19:32 ]
Beolvasás folyamatban