Kultúra
Képzőművészetbarát horgászok Martonoson
A sporthorgász egyesület szervezésében festők, fafaragók, fazekasok alkottak a falu tájházában
Betűméret:             

Ráadásul nem először, hanem már harmadízben, a sporthorgászok ebbéli érdeklődése azonban ennél is korábbra datálódik. Már vagy 15 esztendeje, hogy minden évben szerveztek egynapos festőtáborokat.

Guti János, a Ponty Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, a tábor 2015-ben vált nemzetközivé, idén pedig bővítették a meghívottak listáját fafaragókkal és egy fazekassal.

A tábor legnevesebb vendége Andrej Németh Endre festő, szobrász, grafikus, keramikus, üveg- és tűzzománc művész, aki Csehországból érkezett, de hazalátogatott a svédországi Göteborgból a falu szülötte, Csikós Tibor is, a meghívottak között volt Kelcs László Bécsből, a szabadkai Horvát Nela, Tomo Marjanović és Nagypásztor János, a mokrini Milena Krstin, a zentai Kovács Károly, a magyarkanizsai Remete István, a magyarországi Bimbó Tamás, dr. Mónus Ildikó festőművészek, az ugyancsak magyarországi Koltai házaspár valamint Márki József fafaragók és a szabadkai Kopasz Gizella fazekas.

Az egy hét alatt tizenöten fordultak meg a táborban. A művészek két, esetenként három alkotást is a házigazdáknak ajándékoznak.

„Ezeknek egy része azoké a támogatóké lesz, akik segítenek bennünket az alkotótábor megszervezésében és működtetésében, a fennmaradt alkotásokat pedig igyekszünk értékesíteni, hiszen a sporthorgászegyesületnek komoly jövedelemforrást jelent az itt készült festmények vagy más alkotások eladásából származó bevétel” - mondta Guti János.

Az egyesületi elnök elmondta még, hogy mielőtt a festményeket átadnák a támogatóknak, a szélesebb közönség kiállításokon láthatja őket. Terveik szerint Magyarkanizsán, Szabadkán és Szegeden is bemutatják majd a III. Martonosi nemzetközi képzőművészeti alkotótáborban készült munkákat.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Varga Valentin kiállítása Zentán - illusztráció
2024. ÁPRILIS 19.
[ 21:48 ]
Nemes Márton Techno Zen című installációjával nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja, amely máris a kulturális kiállítássorozat középpontjába került - mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:41 ]
Quentin Tarantino meggondolta magtát, és mégsem a The Movie Critic című produkció lesz a tizedik, utolsónak szánt mozifilmje - számolt be róla szerdán a Variety.com hollywoodi filmes portál. A 61 éves, Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíró tavaly a cannes-i filmfesztiválon beszélt a közönségnek arról, hogy utolsó...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:34 ]
John Lennon és Paul McCartney fiai bejelentette, hogy közös dalt adtak ki a híres londoni Primrose Hill parkról, jelentette a brit sajtó. James McCartney (46) és Sean Ono Lennon (48) közösen írták meg a balladát a híres Primrose Hill parkról, amit a 19. század első felében nyitottak meg a mintegy 60 méter magas dombon, London...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:29 ]
Beolvasás folyamatban