GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [17:28]

Zenta: Megtartották a X. MAdT tábor gáláját

Zenta: Megtartották a X. MAdT tábor gáláját
Fotó: Rúzsa Mária
A mozgásszínházi csoport fellépése

Vasárnap befejeződött Zentán az az egyhetes színházi műhelymunka, amely keretében öt csoportban negyvenegy fiatal dolgozott jeles tanárok irányításával. A Művelődési Házban háromórás gálaműsorban mutatták be a táborban tanultakat, valamint egy fotókiállításon az elmúlt tíz év néhány kiragadott pillanatát. A zárónap eseményére számos színházi szakember, előadóművész, zenész, közéleti személy látogatott el.

A gála megnyitóbeszédében Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket. Összefoglalta a tábor elmúlt éveit, hogyan kezdődött, kik segítették, szervezték nagy lelkesedéssel. Hogyan bővült pár napos szakmai képzésből egész hetes táborrá. Az idei, tizedik tábor szervezői Varga Tamás és Sutus Áron voltak. Mindannyian kiemelték, hogy színvonalas képzés folyik itt, Zenta nagyon jó hely a fiatal színészpalánták számára. Kiváló a hangulat, jó munkatársak és megfelelő feltételek vannak ebben a városban. Az idei MAdT táborban 3 színházi csoport, 1 rendezői, és 1 mozgásszínházi csoport működött, ők mutatkoztak be az elkészített produkcióikkal. Sutus Áron, a tábor szervezője elmondta, hogy pici keresztmetszetet állítottak össze. Mindezeket szerkesztve, összehangolva. A résztvevők az egész napos, 12-13 órás tréningek során készültek fel. Idén 41-en vannak összesen, de volt év, amikor 60 diák is érkezett.

Az oktatók is nagyon szeretik ezt a tábort, a tíz év során 35 tanár foglalkozott itt a fiatalokkal, jó néhányan közülük több évben is tanítottak. A táborlakók közül pedig körülbelül ötszázan voltak résztvevők. Maguknak a szakmabeli tanároknak is nagyon nagy tapasztalatot jelent ez a munkaforma, ők is tanulnak közben.

A színészcsoportokat Perényi Balázs drámapedagógus, László Sándor színművész és tanár és Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus vezették. Mindhárom csoport 20-20 perces összeállítással lépett színpadra. Feldolgozták Csehov Sirály című darabját, Molnár Ferenc Liliom című színdarabját, a harmadik csoportban pedig improvizációk, versek, zenei elemek szerepeltek, témájuk az elindulásaink, kilépéseik voltak.

Hernádi Krisztina beszédtanárral a hét során egy központi elemük volt, a ritmus. A tanultakból összegyúrt kompozíciójukban Erdős Virág Nincs mese című művével foglalkoztak. A mozgásszínházi csoporttal Bordás Attila táncművész, koreográfus dolgozott, összegzésük, tulajdonképpen egy nyíltóra volt. Az impulzusokból, ritmusból, gyors és lassú spontán mozgáselemek váltakozásából láthattunk ízelítőt. A rendezői csapatot pedig Hernyák György drámatanár, rendező irányította. Eredményképpen kis epizódok születtek, ugyanannak a nem összefüggő pár mondatnak a felhasználásával. Azonos szöveg, más-más történet kerekedett ki a végére, egyszerű és látványos megoldásokkal. Kovács Áron Ádám zene-és drámatanár minden csoportnak besegített, hogy az egyes előadások zenei világát kialakítsák.

A tábor létrejöttében partnerek és támogatók voltak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.

A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Támogatóik a Bethlen Gábor Alap, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Szabadka Város Önkormányzata, Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma voltak.

Rúzsa Mária


2017. november 20. [22:35]

November 24-én és 25 én rendezik meg Újvidéken a traNSzportőrök/traNSporteri elnevezésű rendezvényt 19 órai kezdettel. Helyszín: Bulevar Books könyvesbolt, Bulevar... >>

2017. november 20. [18:12]

Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész kiállítása nyílik meg november 22-én, szerdán 17 órakor a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Intézet Kárpát-haza... >>

2017. november 20. [17:12]

Utolsó állomásához érkezett a Héttorony Fesztivál, a határokon átívelő, Makovecz-épületeket világzenével megtöltő sorozat hétfőn este a Pesti Vigadóban zárul Dresch... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka