GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [8:28]

Megkezdődött a 65. Kanizsai Írótábor

Megkezdődött a 65. Kanizsai Írótábor
Fotó: Puskás Károly
A résztvevők a Kanizsai Írótábor népkerti emlékműve előtt

A hagyományokhoz híven az írótábor népkerti emlékművének, majd a városháza előtti parkban álló szoborpáros, Koncz István költő és Dobó Tihamér festőművész szobrának megkoszorúzásával csütörtökön délután megkezdődött a Kárpát-medence legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi rendezvénye, a Kanizsai Írótábor.

Megnyitóbeszédében Bordás Győző író, újságíró, a szervező bizottság elnöke a Kanizsai Írótábor évtizedekre visszanyúló érdemei mellett szólt az írók, a költők, a műfordítók méltánytalanul alacsony támogatásáról is, ami az évek múlásával egyre kifejezettebb.

„Nemrégiben egy nemzetközi költészeti fesztivált tartottunk Újvidéken, amelyen tíz ország alkotói vettek részt. A vendégek elmondták, hogy náluk teljesen természetes, hogy vannak alkotótáborok, vannak pályázatok, hogy normálisan, elfogadható körülmények között tudnak dolgozni, sőt szabad íróként akár rádiódráma-írásból is meg tudnak élni. Most ha belegondolunk, hogy nálunk ebből semmi sincs, akkor felvetődik a kérdés, hogy miért. Azt hiszem végső ideje lenne az ország kulturális vezetésével erről párbeszédet folytatni. A folyóiratainkat egyre kevésbé pénzelik, már-már szinte lehetetlenné válik megjelentetésük, de könyvkiadásunk is gondokkal küzd. Az anyaország támogatása nélkül még nagyobb gondban lennénk, ezért hálásak is vagyunk neki a segítségért, ami azonban nem elegendő ahhoz, hogy egy normális irodalmi illetve kulturális életet tudjunk itt élni.”

A megnyitót követően a Dobó Tihamér Képtárban bemutatásra került a Koncz István válogatott verseiből összeállított Csönd és lázadás című kötet, amely a költő születésének 80. és halálának 20. évfordulója kapcsán látott napvilágot a Forum Könyvkiadó gondozásában. A verseket Virág Ibolya, a Koncz-hagyaték gondozója válogatta össze, az illusztrációkat Sagmeister Péity Laura képzőművész készítette, a szerkesztői feladatokat pedig Brenner J. János látta el. A könyvbemutatót megelőzően a képtárban megnyílt a könyv illusztrációiból készül kiállítás is.

Kanizsai ősz volt a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet a könyvbemutató után mutattak be az érdeklődőknek. A film és a filmet megelőző televíziós filmösszeállítás készítői, Kartag Nándor és Gobby Fehér Gyula az egykori kanizsai írótáborok világát tárta a nézők elé, azokat az időket, amikor még az írótábor alapítói, közöttük Sulhóf József, Fehér Ferenc vagy Urbán János is ott szürcsölgette a reggeli kávéját az irodalmi találkozó törzshelyének számító, jobb sorsra érdemes népkerti Vigadó teraszán.

A 65. Kanizsai Írótábor pénteken délelőtt a község általános iskoláiban sorra kerülő János vitéz című programmal folytatódik, az Ifjúsági Otthonban pedig Mesterségem címere elnevezéssel irodalmi tanácskozásra kerül sor. Még a délelőtt folyamán az oromi Arany János Általános Iskolába látogat Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Délután elsőként a vajdasági könyvkiadók mutatkoznak be, majd a középiskola előtt fiatal vajdasági írók, Tékiss Tamás, Bíró Tímea és Losoncz Márk részvételével megrendezésre kerül a Szemtől szembe elnevezésű, hagyományos utcai író-olvasó találkozó. A nap zárásaként Berényi Emőke és Fehér Dorottya beszélget majd Rakovszky Zsuzsával, a 65. Kanizsai Írótábor díszvendégével.

Bödő Sándor


2017. november 20. [22:35]

November 24-én és 25 én rendezik meg Újvidéken a traNSzportőrök/traNSporteri elnevezésű rendezvényt 19 órai kezdettel. Helyszín: Bulevar Books könyvesbolt, Bulevar... >>

2017. november 20. [18:12]

Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész kiállítása nyílik meg november 22-én, szerdán 17 órakor a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Intézet Kárpát-haza... >>

2017. november 20. [17:12]

Utolsó állomásához érkezett a Héttorony Fesztivál, a határokon átívelő, Makovecz-épületeket világzenével megtöltő sorozat hétfőn este a Pesti Vigadóban zárul Dresch... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka