GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [20:25]

Topolya: Gazdag kiállítással emlékeznek meg a reformáció 500. évfordulójáról

Topolya: Gazdag kiállítással emlékeznek meg a reformáció 500. évfordulójáról
Fotó: Komáromi Gizella
Jovanović Andrea, Gazsó Hargita és Fekete Annamária a sajtótájékoztatón

„ Itt állok, másként nem tehetek…”(Luther Márton) mottóval Vajdaságot átfogó kiállítást szerveznek a reformáció 500. évfordulója alkalmából Topolya Község Múzeumában. Erről tartott sajtótájékoztatót ma Gazsó Hargita, a kiállítás szerkesztője, a múzeum vezetője, Fekete Annamária szakmai munkatárs és Jovanović Andrea, a kísérő rendezvények programkoordinátora.

Gazsó Hargita elmondta, hogy közel 210 tárgyat gyűjtöttek össze egyházközségektől és magánszemélyektől először csak Topolya község területéről, majd a Kiss Lajos Néprajzi Társaság által szervezett konferencián eljutottak több vajdasági református és evangélikus múltú és jelenű településre is. Végül 12 település – Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Bajsa, Kúla, Maradék, Nagybecskerek, Pacsér, Pancsova, Szabadka, Torontálvásárhely, Újvidék és Verbász – területén gyűjtöttek festményeket, kéziratokat, dokumentumokat, fényképeket, Bibliákat, vallási ereklyéket és telepítéskori tárgyakat, de az összeállításban helyet kapnak a közgyűjteményekben levő tárgyak is. Mint elhangzott, közös munka eredménye ez a kiállítás, melyet az egyházi képviselők és magánszemélyek hathatós kutatása, szövegkészítése, jóindulata formált.

„A kiállítás arra kíván választ adni, hogy Vajdaságba hogyan jutott el a reformáció, milyen fellelhető nyomai vannak ma Vajdaságban, milyen hatással volt a reformáció a kultúrára, a művészetre, az oktatásra, a tudományra. (…) A kiállítás felvillantja azokat a tárgyakat, amelyekkel a református és evangélikus vallás kapcsán az emberek körbevették magukat, vallási ereklyeként tartották számon, a vallásuk kapcsán fontos tárgy volt az életükben. Több tárgyat még a telepítés során hoztak magukkal” – emelte ki a kiállítás szerkesztője.

Az évforduló kapcsán számos kísérő rendezvényre is sor kerül az előttünk álló időszakban. Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész a huszitizmusról, Németh Ferenc Szalay József nagybecskereki lelkész életéről és munkásságáról, Mészáros Kálmán a reformáció társadalmi hatásairól tart előadást. Dr. Nagy Imre Habán kultúra és az anabaptizmus címmel értekezik, de bemutatják dr. Reisinger János Ki nekünk Arany János című könyvét is, dr. Utasi Csilla pedig a reformáció irodalmáról tart vetítéssel egybekötött előadást. Kovács Balázs matematikus Bibliakutató Bibliai barangolás címmel animációk segítségével ismerteti a Biblia jelentős alakjait. Láthatnak majd egy filmet, amely Luther Márton életét és munkásságát ismerteti, és sor kerül az R500 kiállítás katalógusának bemutatójára is. Emellett gyermekfoglalkozásokat és tárlatvezetést tartanak két hónapon át, amire várják az osztályok és csoportok jelentkezését.

A kiállítást Dolinszky Gábor, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész, valamint vajdasági protestáns gyermekek és fiatalok nyitják meg szeptember 11-én, hétfőn, 19 órakor a múzeum melletti téren. Fellép a Nyári Mozi Színházi Közösség Imago Sonus című produkciójával. Az érdeklődők megnézhetik dr. Szőke Anna fotókiállítását is a vajdasági református és evangélikus templomokról. A kiállítás november elejéig tekinthető meg.

Komáromi Gizella


2017. november 20. [22:35]

November 24-én és 25 én rendezik meg Újvidéken a traNSzportőrök/traNSporteri elnevezésű rendezvényt 19 órai kezdettel. Helyszín: Bulevar Books könyvesbolt, Bulevar... >>

2017. november 20. [18:12]

Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész kiállítása nyílik meg november 22-én, szerdán 17 órakor a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Intézet Kárpát-haza... >>

2017. november 20. [17:12]

Utolsó állomásához érkezett a Héttorony Fesztivál, a határokon átívelő, Makovecz-épületeket világzenével megtöltő sorozat hétfőn este a Pesti Vigadóban zárul Dresch... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka