GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészség



Gaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [20:56]

Megkezdődött a Szerb Kultúra Hónapja Budapesten

Megkezdődött a Szerb Kultúra Hónapja Budapesten

Szerbia nemzetközi hírű néptánc- és népzenei együttese, a KOLO előadásával megkezdődött pénteken a Szerb Kultúra Hónapja a budapesti Müpában.

A Szerb Kultúra Hónapja jelentős rendezvény, amelyen különböző típusú programok reprezentálják majd méltóképpen a szerb kultúrát - mondta Vladan Vukosavljeviá, a Szerb Köztársaság kulturális minisztere köszöntő beszédében. Kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország együttműködése nagyon jó kulturális és politikai téren is. Mint mondta, Szerbiában tisztelik a magyar kultúrát, s úgy gondolja, hogy Magyarországon ugyanígy vélekednek a szerb kultúráról.

A világ civilizációjának történelmében a politika zajt csap, s efölött hallatszik a kultúra zenéje, amelyet hallanunk és támogatnunk kell - idézte fel a miniszter, hozzátéve: a következő egy hónapban sokat fogjuk hallani a kultúra énekét.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi évtizedek magyar-szerb kapcsolatainak a legpozitívabb időszakát éljük. Köszönhető ez a két országban élő nemzetiségeknek, valamint az egyházi vezetőknek és a kulturális kapcsolatoknak - mutatott rá.

A Szerb Kultúra Hónapja programjait jó lenne megmutatni Európa olyan vezetőinek, akik nem értik még a különböző nemzetiségek megmaradásának fontosságát külön-külön, de egymást tisztelve és szeretve - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a következő egy hónap is a két nemzet közötti kapcsolatot, barátságot mutatja, vállalva, hogy egymásra utalva, egymásra odafigyelve, békességben tudunk élni.

A Szerb Kultúra Hónapját hagyományosan a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezi partnereivel immár nyolcadik alkalommal. A magyarországi szerb kultúrát és művészetet bemutató programsorozaton Magyarország egész területén különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A Müpában pénteken a hagyomány energiája címmel előadást tartott a KOLO együttes, amely mintegy hetven éve őrzi és ápolja magas szinten a zene, a tánc és a szokások bemutatásával Szerbia, valamint a régió népi hagyományait. Jellegzetes előadásmódjához, melyet a vizuális és a zenei elemek összhangja jellemez, neves koreográfusok, zeneszerzők, zenekutatók, néprajztudósok és táncművészek munkája vezetett. A KOLO művészei tánctechnikájukkal, az általuk előadott énekkel, zenével és viseleteik gazdagságával világszerte elvarázsolták a közönséget. (MTI)


2017. november 20. [22:35]

November 24-én és 25 én rendezik meg Újvidéken a traNSzportőrök/traNSporteri elnevezésű rendezvényt 19 órai kezdettel. Helyszín: Bulevar Books könyvesbolt, Bulevar... >>

2017. november 20. [18:12]

Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész kiállítása nyílik meg november 22-én, szerdán 17 órakor a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Intézet Kárpát-haza... >>

2017. november 20. [17:12]

Utolsó állomásához érkezett a Héttorony Fesztivál, a határokon átívelő, Makovecz-épületeket világzenével megtöltő sorozat hétfőn este a Pesti Vigadóban zárul Dresch... >>



Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka