GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [14:23]

A hétvégén Zentán: Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

A hétvégén Zentán: Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

A Táncháztalálkozó szervezőbizottsága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával szeptember 17-én, Zentán, a Sportcsarnokban megtartja Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényét.

Az egynapos nagyrendezvényen fellépnek és oktatnak Vajdaság kiemelkedő népzenészei és néptáncosai, koncertet adnak a Kárpát-medencéből meghívott vendégzenekarok, ahogyan a legnépszerűbb vajdasági bandák is.

A délelőtt és a koradélután a gyermekeké, akik vetélkedhetnek és játszhatnak szabadtéren (rossz idő esetén a Sportcsarnokban). A Furfangos csudavilág játékparkja várja őket hordólovaglással, béka ugratóval, tandem sítalppal, gólyalábakkal, ördöglakatokkal, logikai játékkal, lyuklabirintussal, légágyúval, célbadobóval valamint számos más ügyességi játékkal. A programok változatossága kielégíti minden korosztály érdeklődését: a játszóházban népi játékokkal, kézműves foglalkozások, hangszer-, mesterség-, viseletbemutatók. Ugyanakkor be lehet kapcsolódni a néptánc- és a népdaloktatásba is, ahol Vajdaság kiváló énekesei és néptáncosai tanítanak. Az est kiemelkedő programja a gálaműsor, ami után közös, reggelig tartó mulatság, táncház veszi kezdetét. A kirakodóvásár késő estig látogatható, a folkkocsmában reggeltől reggelig szól a zene, tart a jókedv, amit a rendezvény zenészei biztosítanak. Fellépnek, tanítanak: a Csalóka zenekar, Csizmadia Anna népdalénekes, Csörgő citerazenekar, Égető Emese népdalénekes, Fábri Ivánovics Tünde népdaléneke, Fábri Géza népzenész, a Fokos zenekar, Gólya Márton cimbalmos, a Guzsalyas énekegyüttes, a Juhász zenekar, Kisimre Szerda Anna népdalénekes, Lukács Imre népzenész, Micsik Béla népzenész, Szabó Annamária népdalénekes, Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, Szép Benedek mesemondó, a Szökős zenekar. Vendégeink a Kárpát-medencéből: az erdélyi Üver zenekar, a felvidéki Duna Folk Band és a Sodró zenekar kárpátaljáról. Gyermekkoncertet tart a magyarországi Csurgó zenekar. A gálaműsor táncosai a jászberényi Jártatós táncegyüttes, a topolyai Cirkalom, az óbecsei Szelence, a kishegyesi Rizgetős és a Tálentum táncegyüttes Szabadkáról.

A helyszínen Helyi értékek kisfarsangja címmel bemutatkozási lehetőséget kínálunk az egyesületeknek, a települési értéktáraknak, de a baráti társaságoknak is. A szervezők a helyszínen sátrat/standot biztosítanak (hozzávetőlegesen 3 m x 2.5 m) a csapatoknak, amit helyi jellegzetességekkel (kézimunka, gasztronómiai sajátosságok és más helyi értékek) saját ízlésük, „házi jókedv” szerint rendezhetnek be. A legotthonosabb és leleményesebb sátrak díjazásban részesülnek. Lehetőséget kínálunk egy, maximum 5 perces bemutatóra (ének, tánc, mese és így tovább), kóstoltatóra „bizottság” előtt.

A Hencidától Bonchidáig vetélkedőre várjuk 6 fős csoportok jelentkezését, a korhatár 10–16 év. Egy egyesületből/településről több csapat is nevezhet, viszont a tagság nem feltétel. A vetélkedőn az ügyesség, a néprajzi alapismeretek, a találékonyság kerül megmérettetésre. A nyertes csapat kiránduláson vehet részt.

Ízelítő a programból

10.30 óra, Zentai Városháza. A Zsiráfok utcaszínház kompánia és gyermekcsoportok felvonulása.

11 óra, a zentai Sportcsarnok, Népkert. Sokadalom

Hencidától Bonchidáig vetélkedő. ~ A magyar népdal napja – a Guzsalyas énekcsoport, Csizmadia Anna, Égető Emese, Fábri Ivánovics Tünde, Kisimre Szerda Anna, Szabó Annamária, Szabó Kocsis Zsuzsanna műsora. ~ Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról érkező népi zenekarok koncertjei három színpadon. ~ Vajdasági néptánccsoportok bemutatkozása. ~ Tánc- és népdaltanítás. ~ A Csurgó zenekar gyermekkoncertje. ~ Furfangos csudavilág játékpark 111-féle agyafúrt játékkal. ~ Kirakodóvásár. ~ Mesterségbemutatók. ~ Viseletbemutató. ~ Folkkocsma reggelig tartó mulatozással.

Szent Mihály napja a kisfarsang kezdete. Ilyenkor mindent lehet, felfordul a világ rendje. Megjelennek a maskarások, tréfálkoznak, huncutkodnak egymással. Hisz a nevetésnek oldó, felszabadító ereje van.

„Erre aztán még jobb kedvök kerekedett, még nagyobb mulatságot csaptak, ettek-ittak, mulatoztak, Duna, Tisza, Dráva, Száva, mind ott voltak egy szegletben, egy nagy zsákba betömve, én is ott voltam, ugráltam, táncoltam, a zabsarkantyúmmal a zsákot kirúgtam, mind kidőlt a sok víz; te is ott voltál, majd a vízbe haltál, de én megkaptalak, üstöködnél fogva ki is rántottalak. Ha ki nem rántottalak volna, bizonyosan belehaltál volna.”

Háttérintézmény: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Szakmai partner: Hagyományok Háza, Budapest. Partnerek: Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ, Zenta; Zenta Város Önkormányzata; Sportcsarnok, Zenta.

Médiapartnerek: Pannon RTV, Vajdasági RTV, Magyar Szó, VajdaságMa

Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság

A rendezvény szervezőbizottsága


2017. november 20. [22:35]

November 24-én és 25 én rendezik meg Újvidéken a traNSzportőrök/traNSporteri elnevezésű rendezvényt 19 órai kezdettel. Helyszín: Bulevar Books könyvesbolt, Bulevar... >>

2017. november 20. [18:12]

Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész kiállítása nyílik meg november 22-én, szerdán 17 órakor a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Intézet Kárpát-haza... >>

2017. november 20. [17:12]

Utolsó állomásához érkezett a Héttorony Fesztivál, a határokon átívelő, Makovecz-épületeket világzenével megtöltő sorozat hétfőn este a Pesti Vigadóban zárul Dresch... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka