GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 12. [10:32]

Nagybecskerek: Két bánáti vonatkozású könyv bemutatója

Nagybecskerek: Két bánáti vonatkozású könyv bemutatója
Fotó: Kónya-Kovács Otília
A kettős könyvbemutatón: Balázs József, Németh Ferenc és Szilágyi Mária

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadának szervezésében tegnap este két bánáti vonatkozású kötet bemutatójára került sor.

Egyik a minap hagyta el a nyomdát, az "Ilyenek a háború viszontagságai" című könyv, amely az első világháború centenáriuma jegyében Fábián Ernő és Bayer Irén életét örökíti meg, a Nagy Háborúban megélt mindennapjaikról olvashat a nagyérdemű, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára jelentette meg Székesfehérváron.

A kötet szerzői Szilágyi Mária és Németh Ferenc, akik az estre gazdag képválogatást is készítettek, így az ismertetők alatt a családi hagyatékból fennmaradt fotókból is láthatott a közönség válogatást.

Fábián Ernő az első világháború ideje alatt katonaorvos volt, majd utána a zsombolyai származású Bayer Irénnel összeházasodva Magyarcsernyén végezte orvosi munkáját, ott élték le életüket. A család hagyatékában megőrzött levelezéseikből, Fábián Ernő naplójából, és a háború ideje alatt is készült fotóiból állt össze a kötet.

A másik bemutatásra került kötet, a Bánáti kisvasút című, amely szerb nyelven jelent meg, és a keskeny vágányú 1898-tól 1968-ig tartó üzemelését örökíti meg.

Ez utóbbi kötetet három szerző készítette, Szilágyi Mária, Németh Ferenc és Milan Micić, és a kötetet a beodrai Bánáti Kultúrközpont, illetve az Újvidéki Egyetem adta ki 2016-ban.

Az esten Jenovay Lajos, a Madách vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, a bemutatott könyvekből pedig Balázs József olvasott fel részleteket.

Kónya-Kovács Otília


2018. január 21. [16:40]

Telt ház előtt mutathatták be tudásukat a szenttamási sportcsarnokban a vajdasági népzene és néptánc képviselői. Az est folyamán fellépett Micsik Béla tekerőlantos, a... >>

2018. január 21. [15:42]

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a... >>

2018. január 21. [11:44]

Dorothy Malone öt évtizeden át szerepelt a nagyvásznon, korának legnagyobb sztárjai mellett: Henry Fonda, Humphrey Bogart, Dean Martin, James Cagney. Mintegy száz... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka