GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 12. [20:26]

Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 címmel nyílt kiállítás Zentán

Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 címmel nyílt kiállítás Zentán
A megnyitóünnepségen dr. Thiel Katalin filozófus, a kiállítás egyik kurátora tartott alkalmi tárlatvezetést

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 című kiállítás, amely a százhúsz éve született magyar író és filozófus, Hamvas Béla életének és munkásságának legmeghatározóbb momentumait tárja a közönség elé.

A kiállítás megnyitójának kezdetén Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a tárlat Zentát megelőzően Szentendrén, Egerben, Balatonfüreden, Tiszaújvárosban, Kismartonon és Eperjesen is nagy sikerrel mutatkozott be, a Tisza-parti települést követően pedig a Kárpát-medence egyéb helyszínein is megtekinthető lesz.

Zenta község önkormányzata nevében Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja mondott köszöntőt, amelyben Hamvas Béla életművének jelentőségét méltatta, hangsúlyozva a mai kor embere számára közvetített üzenetének fontosságát is.

Draginja Ramadanski egyetemi tanár egyebek mellett Hamvas Béla művei szerb nyelven történő megjelenésének jelentőségéről szólt beszédében, amelyben kifejtette, hogy az író és filozófus művei Sava Babić kiváló fordításában láttak napvilágot, és éppen ezek a fordítások tették népszerűvé szerb nyelvterületen is Hamvas Bélát és alkotásait.

Bicskei Zoltán grafikus, filmrendező elsősorban a közönség soraiban megjelent fiatalokat szólította meg beszédében, hangsúlyozva a Hamvas Béla által megalkotott különleges kifejezések, illetve az általa közvetített gondolatok jelentőségét is.

A megnyitóbeszédek után Mezei Szilárd zentai zeneszerző Hamvas Béla által ihletett produkcióját hallgathatták meg az egybegyűltek, akiknek ezt követően dr. Thiel Katalin filozófus, a kiállítás egyik kurátora tartott alkalmi tárlatvezetést, amelynek során a kiállításon látható tárgyak, fotók és pannók bemutatása mellett kitért Hamvas Béla életének néhány különlegesnek, illetve kevéssé ismertnek tekinthető momentumára is, majd a megnyitóünnepséget Masa Tibor és Oliver Petković alkalmi produkciója zárta.

A Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 című kiállítás november 9-éig várja az érdeklődőket a zentai Városi Múzeumban.

H. A.


2018. január 22. [22:34]

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság... >>

2018. január 22. [22:15]

A nagybecskereki Petőfi MME-ben egy rendhagyó estet szerveztek a magyar kultúra napjára, Csontváry Kosztka Tivadarról, munkásságáról, festészetéről készítettek egy... >>

2018. január 22. [19:53]

Versmondással, díjátadásokkal és könyvbemutatókkal ünnepelték ma országszerte, a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját. A Himnusz első... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka