Kultúra
Zenta: Kortárs kép-mások címmel nyílt kiállítás a Városi Múzeumban

Kortárs kép-mások címmel nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Zentai Művésztelep kiállítása. A tárlatot a vajdasági magyar képművészet napja alkalmából nyitottak meg éppen november 14-én, Ács József születésnapján.

A megnyitó kezdetén Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a zentai Városi Múzeum munkatársa nyitotta meg a kiállítást.

– Minden megnyitó ünnep, a mai pedig különösen az, hiszen az élő művészetet, a vajdasági kortárs művészetet ünnepeljük. Nem véletlen, hogy ez a nap éppen Ács József születésnapjával esik egybe, az ő személyében ugyanis egyszerre volt jelen az alkotó, a szervező és a befogadó – hangsúlyozta Szarka Mándity Krisztina, hozzátéve, ennek a háromnak a mostani tárlat esetében is együtt van fontos szerepe. Kifejtette, a kiállításon látható alkotások mindegyike a 2016-os művésztelephez kapcsolódik, amelynek javasolt témája a kép-más kifejezés volt, ugyanakkor tavaly ünnepelték Petrik Pál születésének századik évfordulóját is, így az alkotók maguk dönthették el, hogy az ajánlott témához kívánnak-e kötődni, vagy inkább az évfordulós művész életművének valamely mozzanatára szeretnének reflektálni. Végezetül köszönetet mondott a kiállító művészeknek, amiért munkájukkal éltetik a művésztelepet, jelenlétükkel pedig magát a művészetet.

A megnyitóbeszéd után Pejin Attila jelképes ajándékokkal köszönte meg a Zentai Művésztelep jelenlévő tagjainak a munkájukat, köztük Csernik Attilának, Mezei Erzsébetnek, Verebes Györgynek, Gubik Korinának, Bakos Anitának, Balla Ákosnak és Lázár Tibornak, valamint Szarka Mándity Krisztinának a munkájukat.

A Kortárs kép-mások című kiállítás keretében Acsai Györgyi, Bakos Anita, Balla Ákos, Csernik Attila, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Kiss Butterer Márta, Kozma Laura, Lázár Tibor, Mezei Erzsébet, Péter László, Szalma Viktória, Tóth Alisa, Sagmeister Laura és Verebes György munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a zentai Városi Múzeumban.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara idén első ízben szervezi meg BölcsészFeszt elnevezésű rendezvénysorozatát április 25-e és 27-e között.A szervezők sokszínű programmal készültek, többek között lesz tudományos előadás, felolvasóest, slam poetry verseny, előadás a csokiról, a magyar kártyáról és...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 20:21 ]
28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén Avicii, a világ egyik legismertebb dj-je, írja a Variety. A svéd lemezlovas és producer halálhírét a környezete is megerősítette.Egyelőre csak annyit tudni, hogy a dj-t pénteken holtan találták Omán fővárosában, Maszkatban. A rendkívül népszerű DJ, aki a Szigeten is...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 20:18 ]
A kortárs délszláv irodalomról rendeztek kerekasztal-beszélgetést pénteken a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol délután bejelentették, hogy idén Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. A mai délszláv irodalom és az európai irodalmi hagyomány címmel meghirdetett beszélgetést az Európai...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 19:43 ]
Beolvasás folyamatban