Kultúra
Zenta: Kortárs kép-mások címmel nyílt kiállítás a Városi Múzeumban

Kortárs kép-mások címmel nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Zentai Művésztelep kiállítása. A tárlatot a vajdasági magyar képművészet napja alkalmából nyitottak meg éppen november 14-én, Ács József születésnapján.

A megnyitó kezdetén Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a zentai Városi Múzeum munkatársa nyitotta meg a kiállítást.

– Minden megnyitó ünnep, a mai pedig különösen az, hiszen az élő művészetet, a vajdasági kortárs művészetet ünnepeljük. Nem véletlen, hogy ez a nap éppen Ács József születésnapjával esik egybe, az ő személyében ugyanis egyszerre volt jelen az alkotó, a szervező és a befogadó – hangsúlyozta Szarka Mándity Krisztina, hozzátéve, ennek a háromnak a mostani tárlat esetében is együtt van fontos szerepe. Kifejtette, a kiállításon látható alkotások mindegyike a 2016-os művésztelephez kapcsolódik, amelynek javasolt témája a kép-más kifejezés volt, ugyanakkor tavaly ünnepelték Petrik Pál születésének századik évfordulóját is, így az alkotók maguk dönthették el, hogy az ajánlott témához kívánnak-e kötődni, vagy inkább az évfordulós művész életművének valamely mozzanatára szeretnének reflektálni. Végezetül köszönetet mondott a kiállító művészeknek, amiért munkájukkal éltetik a művésztelepet, jelenlétükkel pedig magát a művészetet.

A megnyitóbeszéd után Pejin Attila jelképes ajándékokkal köszönte meg a Zentai Művésztelep jelenlévő tagjainak a munkájukat, köztük Csernik Attilának, Mezei Erzsébetnek, Verebes Györgynek, Gubik Korinának, Bakos Anitának, Balla Ákosnak és Lázár Tibornak, valamint Szarka Mándity Krisztinának a munkájukat.

A Kortárs kép-mások című kiállítás keretében Acsai Györgyi, Bakos Anita, Balla Ákos, Csernik Attila, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Kiss Butterer Márta, Kozma Laura, Lázár Tibor, Mezei Erzsébet, Péter László, Szalma Viktória, Tóth Alisa, Sagmeister Laura és Verebes György munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a zentai Városi Múzeumban.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója - írta a The Hollywood Reporter. Hasimoto csütörtökön hunyt el tüdőgyulladásban tokiói otthonában - adta hírül a japán NHK tévécsatorna.A japán filmes több mint 70 forgatókönyv munkálataiban...
2018. JÚLIUS 20.
[ 13:30 ]
Ma indul a 28. Művészetek Völgye, a fesztiválon színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítés és cirkuszi előadások is várják a látogatókat Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A július 29-éig tartó rendezvényen több mint 1500 program közül válogathatnak az érdeklődők. A...
2018. JÚLIUS 20.
[ 9:04 ]
Elhunyt Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta, jelentette az MTI.Cronauert 79 éves korában, egy virginiai kisváros, Troutville idősotthonában érte a halál szerdán.Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő...
2018. JÚLIUS 20.
[ 5:58 ]
Beolvasás folyamatban