Kultúra
Ma van a vajdasági magyar képzőművészet napja
Megnyílt a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek tárlata Szabadkán

A Néma dialógusban a világgal című kiállításon a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek alkotásait láthatta a nagyközönség, név szerint Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Davie – Nagy Abonyi Dávid, Horvát Lívia, Kincses Endre, Kiss Natália, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs válogatott művei közül csemegézhettek a tárlatlátogatók.

A kiállításmegnyitón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója felhívta a figyelmet a mai kortárs vajdasági magyar képzőművészek alkotásainak nyitottságára, a folyamatos útkeresésre és a képzőművészet határainak feszegetésére, amely mégsem lép ki a művészet tartományaiból.

A kiállítás szervezői, Lovas Ildikó és Brenner János a képzőművészeti alkotások „néma dialógusáról” beszéltek, amelybe a huszonöt fiatal képzőművész más és más eszközzel és tartalommal kapcsolódott be a tárlat erejéig. A művészek az alkotásokon keresztül párbeszédbe léptek önmagukkal, egymással és a befogadóval egyaránt – mutatott rá Lovas Ildikó.

Kérdéstechnikák egész sora tárul a néző elé a kiállításon – fogalmazott Brenner –, kezdve a tustól, az akriltól, az akvarelltől a különféle installációkon keresztül egészen az alkalmazott technikák kombinálásáig. A képzőművészek a kiállítás címében foglalt némaságot nem dacos hallgatásként kezelik, hanem a megszólítás, a továbbkérdezés aktív gesztusát gyakorolják. Bátor gondolkodók – fogalmazott Brenner János.

A vajdasági magyar képzőművészet napján Ács József születési évfordulójára emlékezünk. Arra az Ács Józsefre, aki huszonnégy éves volt, amikor Szabadkán, a Népkörben kortársaival másodízben állított ki. Azokkal a képzőművészekkel, akik akkoriban szintén a Híd köré csoportosultak, és akiknek a tárlata nem maradt szó nélkül – emlékeztetett a kiállítás szervezője. Körülbelül nyolcvan év telt el az akkori és a mostani kiállítás között, a szervezők reményüknek adtak hangot, hogy a mostani fiatalok is hasonló sikereket érnek el, mint a topolyai születésű magyar festőművész és műkritikus.

November 14-ét, Ács József képzőművész, teoretikus születésnapját 2013-ban nyilvánította a vajdasági magyar képzőművészet és festészet hivatalos napjává a Magyar Nemzeti Tanács.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt 87 évesen William Goldman, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök Oscar-díjas forgatókönyvírója - számolt be róla a The Hollywood Reporter.Az író manhattani lakásában halt meg pénteken. Lánya, Jenny Goldman elmondta, hogy apja, aki vastagbélrákban szenvedett, tüdőgyulladás okozta komplikációk miatt hunyt el.Goldman a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 21:02 ]
Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével bemutató látványos kiállítás nyílik november végén a szentesi Koszta József Múzeumban - tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója pénteken az MTI-t.Farkas László elmondta, hogy a Gyöngyhajú lány címet viselő művelődés- és rocktörténeti...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:28 ]
Ágh István, eredetei nevén Nagy István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth - és József Attila-díjas magyar költő, író tartott irodalmi estet a magyarkanizsaiaknak a József Attila Könyvtárban. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán, az est szervezője...
2018. NOVEMBER 15.
[ 21:47 ]
Beolvasás folyamatban