GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 14. [23:38]

Ma van a vajdasági magyar képzőművészet napja

Megnyílt a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek tárlata Szabadkán

Ma van a vajdasági magyar képzőművészet napja
Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója, valamint a kiállítás szervezői, Lovas Ildikó és Brenner János

A Néma dialógusban a világgal című kiállításon a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek alkotásait láthatta a nagyközönség, név szerint Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Davie – Nagy Abonyi Dávid, Horvát Lívia, Kincses Endre, Kiss Natália, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs válogatott művei közül csemegézhettek a tárlatlátogatók.

A kiállításmegnyitón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója felhívta a figyelmet a mai kortárs vajdasági magyar képzőművészek alkotásainak nyitottságára, a folyamatos útkeresésre és a képzőművészet határainak feszegetésére, amely mégsem lép ki a művészet tartományaiból.

A kiállítás szervezői, Lovas Ildikó és Brenner János a képzőművészeti alkotások „néma dialógusáról” beszéltek, amelybe a huszonöt fiatal képzőművész más és más eszközzel és tartalommal kapcsolódott be a tárlat erejéig. A művészek az alkotásokon keresztül párbeszédbe léptek önmagukkal, egymással és a befogadóval egyaránt – mutatott rá Lovas Ildikó.

Kérdéstechnikák egész sora tárul a néző elé a kiállításon – fogalmazott Brenner –, kezdve a tustól, az akriltól, az akvarelltől a különféle installációkon keresztül egészen az alkalmazott technikák kombinálásáig. A képzőművészek a kiállítás címében foglalt némaságot nem dacos hallgatásként kezelik, hanem a megszólítás, a továbbkérdezés aktív gesztusát gyakorolják. Bátor gondolkodók – fogalmazott Brenner János.

A vajdasági magyar képzőművészet napján Ács József születési évfordulójára emlékezünk. Arra az Ács Józsefre, aki huszonnégy éves volt, amikor Szabadkán, a Népkörben kortársaival másodízben állított ki. Azokkal a képzőművészekkel, akik akkoriban szintén a Híd köré csoportosultak, és akiknek a tárlata nem maradt szó nélkül – emlékeztetett a kiállítás szervezője. Körülbelül nyolcvan év telt el az akkori és a mostani kiállítás között, a szervezők reményüknek adtak hangot, hogy a mostani fiatalok is hasonló sikereket érnek el, mint a topolyai születésű magyar festőművész és műkritikus.

November 14-ét, Ács József képzőművész, teoretikus születésnapját 2013-ban nyilvánította a vajdasági magyar képzőművészet és festészet hivatalos napjává a Magyar Nemzeti Tanács.

Basity Gréta


2018. január 22. [22:34]

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság... >>

2018. január 22. [22:15]

A nagybecskereki Petőfi MME-ben egy rendhagyó estet szerveztek a magyar kultúra napjára, Csontváry Kosztka Tivadarról, munkásságáról, festészetéről készítettek egy... >>

2018. január 22. [19:53]

Versmondással, díjátadásokkal és könyvbemutatókkal ünnepelték ma országszerte, a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját. A Himnusz első... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.63 dinár
1 dollár 96.73 dinár
100 forint 38.28 dinár
100 dinár 261.21 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka