Kultúra
Ma van a vajdasági magyar képzőművészet napja
Megnyílt a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek tárlata Szabadkán

A Néma dialógusban a világgal című kiállításon a Híd Kör Art fiatal képzőművészeinek alkotásait láthatta a nagyközönség, név szerint Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Davie – Nagy Abonyi Dávid, Horvát Lívia, Kincses Endre, Kiss Natália, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs válogatott művei közül csemegézhettek a tárlatlátogatók.

A kiállításmegnyitón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója felhívta a figyelmet a mai kortárs vajdasági magyar képzőművészek alkotásainak nyitottságára, a folyamatos útkeresésre és a képzőművészet határainak feszegetésére, amely mégsem lép ki a művészet tartományaiból.

A kiállítás szervezői, Lovas Ildikó és Brenner János a képzőművészeti alkotások „néma dialógusáról” beszéltek, amelybe a huszonöt fiatal képzőművész más és más eszközzel és tartalommal kapcsolódott be a tárlat erejéig. A művészek az alkotásokon keresztül párbeszédbe léptek önmagukkal, egymással és a befogadóval egyaránt – mutatott rá Lovas Ildikó.

Kérdéstechnikák egész sora tárul a néző elé a kiállításon – fogalmazott Brenner –, kezdve a tustól, az akriltól, az akvarelltől a különféle installációkon keresztül egészen az alkalmazott technikák kombinálásáig. A képzőművészek a kiállítás címében foglalt némaságot nem dacos hallgatásként kezelik, hanem a megszólítás, a továbbkérdezés aktív gesztusát gyakorolják. Bátor gondolkodók – fogalmazott Brenner János.

A vajdasági magyar képzőművészet napján Ács József születési évfordulójára emlékezünk. Arra az Ács Józsefre, aki huszonnégy éves volt, amikor Szabadkán, a Népkörben kortársaival másodízben állított ki. Azokkal a képzőművészekkel, akik akkoriban szintén a Híd köré csoportosultak, és akiknek a tárlata nem maradt szó nélkül – emlékeztetett a kiállítás szervezője. Körülbelül nyolcvan év telt el az akkori és a mostani kiállítás között, a szervezők reményüknek adtak hangot, hogy a mostani fiatalok is hasonló sikereket érnek el, mint a topolyai születésű magyar festőművész és műkritikus.

November 14-ét, Ács József képzőművész, teoretikus születésnapját 2013-ban nyilvánította a vajdasági magyar képzőművészet és festészet hivatalos napjává a Magyar Nemzeti Tanács.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. augusztus 20-án, hétfőn, folytatva a két világháború között kialakult hagyományt, Szivácon az idén is összegyűlnek a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomalapítóról.A megemlékezés, akárcsak a korábbi években, szentmisével kezdődik,...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 11:23 ]
A hétfőtől péntekig tart a zentai Emlékiskolában a Hatetudnád elnevezésű napközis néptánctábor. A nyári program iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, összesen 65 gyerek jelentkezett.A táborban táncolnak, énekelnek, kézműveskednek és sokat játszanak az óvodások és általános iskolások. Az egész program a Zentáról...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 18:42 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Az idén a Mátyás király-emlékév alkalmából szervezendő rendezvénysorozat minden bizonnyal egyik kiemelkedő eseménye lesz az uralkodó életéről készülő történelmi film novemberi bemutatója, Belgrádban. A film több szempontból is különleges: gyakorlatilag dokumentumjellegű, a narrátor és a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban