Kultúra
Elhunyt Benes József

Elhunyt Benes József grafikus, festő, a vajdasági művésztelepek egyik utolsó meghatározó egyénisége. A “legzentaibb nem zentai”.

Benes Bajmokon született 1936. október 8-án. Bajmokról Szabadkára került gimnáziumba. Első önálló tárlatát is itt rendezték meg. Kisgyermekkorától kezdve festő szeretett volna lenni, szülei azonban gyakorlatiasabb pályát kívántak neki, ezért az érettségi után először az építészeti szakra íratták be. Innen jelentkezett át festő szakra és négy szemeszterig grafika tanszakra a Belgrádi Képzőművészeti Akadémiára, ahová elsőre fel is vették. Ötödéves volt, amikor a zentai gimnázium magyarul is beszélő hallgatót keresett az akadémián, hogy ösztöndíjat és rajztanári állást ajánljanak fel. A feltételeknek egyedül ő felelt meg, így Zentára került. Az ösztöndíj nagy segítséget jelentett számára, hogy csak az alkotásra figyelhessen: felhagyhatott akkori kiegészítő munkáival, a portrérajzolással, zsákolással, óraadással. Külföldi tanulmányutakra is vállalkozhatott, közel egy évet töltött pl. Párizsban. Az ösztöndíj eredetileg egy évre szólt, de annak lejárta után is maradt a városban és a tanítás mellett bekapcsolódott a zentai művésztelep munkájába is. Hamarosan felkérték a képtár munkájának irányítására.

Vezetése alatt törekedett arra, hogy egyenlő arányban dolgozzanak vajdasági, jugoszláv és magyar művészek a telepen. Tevékenyen részt vett a város kulturális életében is, hiszen a képtárban a kiállítások mellett más kulturális eseményeknek, irodalmi esteknek és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosított.

A szülőföldön rendezett kiállítások után 1973-ban mutatkozhatott meg először nemzetközi színtéren is Londonban. Amikor főként politikai okok miatt Zenta elhagyására kényszerült, 1978-ban Magyarországra települt. Először Szegeden élt, majd 1988-ban költözött Kecskemétre. A városba érkezése után hamarosan megalapította néhány más művésszel együtt a Műhely Művészeti Egyesületet, amely szakmai közösséget, bemutatkozási lehetőséget nyújtott a megyében élő művészek számára. Az egyesület rendezte pl. a Téli Tárlatot és az országos Kortárs Költészet – Kortárs Grafika című kiállítás-sorozatot.

A festészet mellett rajzzal, sokszorosító grafikával (ofszet, szitanyomat), papírművészettel és szobrászattal is foglalkozik. Több alkotótelepen is dolgozott a zentai mellett, köztük a makóin, 1977-1990 között.

Számos kötet borítóját és illusztrációját készítette el, Brasnyó István Tükrös Madonna (1976) vagy Sziveri János Bábel (1990) című könyvét ő tette vizuálisan felismerhetővé és emlékezetessé.

Több képtár és múzeum vásárolt festményeiből és grafikáiból. A kecskeméti Katona József Könyvtár előterében is látható egy festménye Láng címmel.

Egy interjúban így nyilatkozott művészetéről: „Bár sokan sorolnak egyéb kategóriákba, modern realista festőnek tartom magam. Az emberi test sebzett, tépett, gólemmé növelt vagy más módon groteszkké nyomorított képével, apokaliptikus víziók, halálfélelmek megjelenítésével tiltakozom a háború ellen. A sorsában tehetetlen emberformájú lények agonizálása, az embernélküli tájak – hasonlóképpen egy rossz álomhoz – szándékosan keltenek rossz érzéseket a befogadóban, nyitva hagyva a kérdést: felébredünk-e?”

2016-ban a kecskeméti Kápolna Galériában rendezett kiállításán így nyilatkozott: "Én Belgrádban végeztem a Képzőművészeti Egyetemen, tehát nagyon megtanítottak rajzolni, anatómiát is kellett hallgatni – ha kell, realista rajzokat is tudnék készíteni és szép csendéleteket is. És sokaknak is tetszene, de az nem lenne az én világom. Én szólni akarok az emberekhez. Persze nem illusztratív módon, hanem a képzőművészet eszközeivel.”

Munkásságáért egyebek között 1963-ban Forum Képzőművészeti Díjban, 1972-ben a belgrádi Október Szalon, 1995-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki, 2010-ben pedig megkapta Zenta város Pro Urbe-díját.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hat év után visszatér koncertezni Magyarországra a Deep Purple. A hard rock zene történetének kiemelkedő brit zenekara december 9-én a Papp László Budapest Sportarénában játszik - közölte a szervező Live Nation hétfőn az MTI-vel. A Deep Purple, amelyet Smoke On The Water című örökzöldjének köszönhetően szinte...
2019. MÁRCIUS 25.
[ 10:18 ]
A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezte a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét. A felolvasási versenyre minden középiskolából 4 tanulót jelenthettek be a felkészítő tanárok. A verseny feltételei között szerepelt egy előre begyakorolt, szabadon választott, 3...
2019. MÁRCIUS 25.
[ 7:48 ]
A Vajdasági Íróegyesület életműdíjban részesítette Végel László újvidéki írót. Az év könyve díjat Damir Smiljanić A halál légköre című műve kapta. Az indoklásban kiemelik, hogy Végel könyvei a kettős, illetve a kisebbségi identitással, valamit a kirekesztett szerző szempontjából fontos témákkal...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban