Kultúra
Topolya: Lezárult a Juhász Erzsébet Emlékév
Betűméret:             

Az idei évben a topolyai könyvtár rendezvényekkel, pályázatokkal, versenyekkel emlékezett meg névadójáról, Juhász Erzsébet íróról, egyetemi tanárról. Az intézmény felkért fiatal vajdasági írókat, költőket, hogy írják újra a Határregény első fejezetét, amivel az volt a célja, hogy kiderüljön, mennyire fogékonyak a mai fiatalok az írónő munkásságára. Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Bíró Tímea, Fehér Miklós, Hernyák Zsóka, Komáromi Dóra, Patyerek Réka, Terék Anna és Váradi Ibolya tettek eleget a felkérésnek. Az emlékév JE-REMIX című zárórendezvényén ők olvasták fel írásaikat péntek este a Juhász Erzsébet Könyvtárban.

Az emlékév április 19-én, egy szép hóeséses napon kezdődött egy kerekasztal-beszélgetéssel Juhász Erzsébet munkásságól, valamint a könyvtár külső falán lévő falikép felavatásával, mely Csernik Attila munkája.

„A cél az volt, hogy ne csak egy eseménnyel emlékezzünk Juhász Erzsébet születésének hetvenedik évfordulójára, hanem egész évben legyenek rendezvényeink az évforduló jegyében, mert azt hiszem, hogy így jobban megragad bennünk, többször fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy az, amit ő csinált, az az életmű, valóban páratlan életmű. Sokkal többet kellene foglalkozni vele, sokkal többet kellene olvasni Juhász Erzsébet szövegeit” – hangsúlyozta bevezetőjében Náray Éva, a könyvtár igazgatója.

Hozzátette, az emlékév keretében igyekeztek minden korosztályt megszólítani, kezdve az általános iskolásoktól, akik az író Régi ház című mesefüzetét illusztrálták egy pályázat keretében. A középiskolások számára májusban szerveztek egy nyomkereső vetélkedőt, melynek menetét igyekeztek az ő érdeklődésükhöz igazítani. A diákok mobilapplikáció segítségével keresték meg a Senki, sehol, soha című kötet topolyai helyszíneit, s ugyancsak a mobilalkalmazás segítségével oldották meg a feladatokat. Az év során bemutatták a Határregény szerb nyelvű fordítását, s felkérték a már említett fiatal írókat, költőket, hogy gondolják újra a regény első fejezetét. Szeptemberben Gazsó Hargita tartott előadást a Topolyai Napok keretében az írónő családi vonatkozásairól, ami egy más megvilágításból mutatta meg Juhász Erzsébet személyét és életművét is, s szintén ebben a hónapban avatták fel Juhász Erzsébet házán az emléktáblát, ami a topolyai Film-Múzeum civil szervezet kezdeményezése volt.

„Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Bíró Tímea, Fehér Miklós, Hernyák Zsóka, Komáromi Dóra, Patyerek Réka, Terék Anna és Váradi Ibolya remixelése a hagyományt szándékosan és okkal szólította meg. Teremtőjévé váltak egy fontos és folytonosan táguló szöveguniverzumnak, amelynek középpontjában Juhász Erzsébet opusza áll. A Juhász Erzsébet-remix szövegei párbeszédet folytatnak a hagyomány egy fontos szeletével, a megszólalás módját pedig, úgy hiszem, mindannyiuk esetében az a tényező irányította, amelyeket személy szerint fontosnak véltek a kiindulási pontból. Így válik a veszteségeket a művészet révén formába öntő előszövegből valami új, valami értékes és valami, ami a rá következő korok íróit és olvasóit sem hagyja nyugodni” – mondta el Patócs László, az est moderátora, aki a szövegek keletkezéséről kérdezte a Juhász Erzsébet-regény első fejezetét remixelő írókat, költőket. Véleménye szerint a vajdasági magyar irodalom szempontjából kifejezetten fontos életműről van szó, s azok, „akik valamilyen szempontból kapcsolatba kerülnek a Juhász Erzsébet-opusszal, mindenképp találnak benne olyan ízeket, olyan mozzanatokat, olyan témákat, amelyek egyrészt közelebb hozzák Juhász Erzsébetet az olvasóhoz vagy az íróhoz, másrészt pedig ötleteket is adhatnak”.

A zárórendezvény végén bemutatták a Bőröm alatt a külvilág, érzed? című kisfilmet, melyet Csernik Előd, Antal Szilárd és Miskolczyi Renné készített Juhász Erzsébetről.

Az emlékév a topolyai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Juhász Erzsébet családjának támogatásával valósult meg.

ps.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban