Kultúra
Karapándzsity Kristófra emlékeztek a Martonos melletti Tandari-szálláson

A fiatalon elhunyt magyarkanizsai énekes gyógyításának megsegítésére szánt, Kanizsa Színei elnevezésű koncertből sajnos emlékkoncert lett. A Tandari-szálláson tegnap este megtartott rendhagyó zenés est első részében, amelyen ott voltak Kristóf szülei is, a 23 évet élt tehetséges énekes emlékére szólt a muzsika.

Elsőként a magyarkanizsai Bozsóki Gergely klasszikus gitárjátékában gyönyörködhetett a közönség, majd bekapcsolódott kisegyüttesének, az Azzannyáth Quintette-nek a többi tagja, Dudás Ervin (hegedű), Petrovics Máté (hegedű), Vincze Eszter (brácsa) és Ábrahám Máté (gordonka) is. Előadásukban J. S. Bach: (BWV 1035) Fuvola szonátája, L. V. Beethoven: (Op. 119) Bagatelle No. 4 és No. 9-e, N. Coste: (Op. 31) Le Départ című műve, L. Berkeley: (Op. 52) Sonatinája és N. Koshkin: Guitar quintette-je csendült fel.

Amint az a koncertet követő, Bozsóki Gergellyel folytatott rövid beszélgetésből kiderült, a kvintett furcsa elnevezése az ő egyik elszólásából ered, de annyira megtetszett mindenkinek, hogy meghagyták. A fiatal gitárművész diplomahangversenyére egyébként kilenc nap múlva, január 15-én kerül sor a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay koncerttermében. Gergely elmondta azt is, hogy Kristóffal együtt jártak szolfézsre, és a fiúban egy igazi tehetséget, szorgalmas növendéket ismert meg, akinek felfelé ívelő pályáját, annak ellenére, hogy egy egészen más zenei irányzatot képviselt, a You Tube jóvoltából végig figyelemmel kísérte.

A folytatásban Árok László és fia, Árok Zoltán egykori illetve mai ismert magyarkanizsai autóversenyzők kerültek rivaldafénybe, akikkel e sorok írója autóversenyző pályafutásukról beszélgetett el. Árokék bemutatták legértékesebb trófeáikat, de egy róluk készült riportfilmet is, amit néhány évvel ezelőtt a Vajdasági Televízió sportműsorának munkatársai készítettek. Árok László két évtizeden át, 1991-ig rali-versenyzőként rótta az utakat szerte a régi Jugoszláviában az arra átalakított NSU márkájú gépkocsijával, s közben négyszer lett Vajdaság bajnoka. Egy évtizeddel később fia Zoltán is a volán mögé ült, aki azonban az amatőr szlalomversenyeket választotta és máig odáig jutott, hogy S-2 kategóriában az 1001-1400 köbcentis autók mezőnyében Magyarország hatszoros bajnoka! És láss csodát: egy igencsak felturbózott, ezekre a versenyekre átalakított Zastava Yugo gépkocsival versenyez, amit az első pár évben mosolyogva fogadtak a versenyek szervezői, aztán amikor kezdte maga mögé utasítani az ismertebb márkájú gépkocsikat is, csak annyit mondtak: no, ez a Tito bosszúja! Zoltán már a jövő évi versenyekre készül, amelyek szabályzatát és versenyprogramját a hónap végére várja, de édesapjával már felkészítették az autót a címvédésre.

A beszélgetéseket követően a magyarkanizsai Csaba Duó lépett színre, megfelelő hangulatot varázsolva a további kellemes társalgáshoz, barátkozáshoz, ismerkedéshez. A legtöbben közben vacsoráztak, majd elbeszélgettek a fiatal zenészekkel és az ismert autóversenyzőkkel is.

Az est védnöke, Tandari László, a Tandari-szállás tulajdonosa sajnos nem tudott ott lenni, de üzenetben üdvözölte a fellépőket és a megjelenteket is, megköszönve nekik, hogy jelenlétükkel és műsorukkal megtisztelték Karapándzsity Kristóf emlékét, ugyanakkor kellemes kikapcsolódást és boldog újesztendőt kívánt mindenkinek.

Az est szervezője, Gombaszögi László értékelése szerint a Kanizsa Színei igazán kellemes és nem mindennapi szórakozást nyújtott azoknak, akik eljöttek, bár véleménye szerint az est jellege több látogatót érdemelt volna.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján - írja hétfőn a Krónika napilap. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott...
2018. JÚLIUS 16.
[ 13:17 ]
Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek vették át a 25. palicsi filmfesztivál életműdíját, a szabadkai mozi legendás szülőatyjáról elnevezett Lifka Sándor-díjat. A hagyományoktól eltérően a díjátadót az egyhetes filmmustra második napján tartották meg a fesztivál védjegyévé vált palicsi szabadtéri...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:59 ]
Július 8. és 15. között szervezték meg Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenegyedik Táborát. Az idén több mint negyven vajdasági, magyarországi és felvidéki, színművészetért rajongó fiatal töltötte ezt az egy hetet kitartó munkával.A tábor befejezéseként vasárnap a Művelődési Ház...
2018. JÚLIUS 15.
[ 17:08 ]
Beolvasás folyamatban