Kultúra
Terék Anna Halott nők című kötete a 2017-es év legszebb könyve Vajdaságban

Terék Anna Halott nők című kötete nyerte el a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2017 című pályázat fődíját, derült ki a magyar kultúra napja alkalmából ma este a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen, ahol átadták a legszebb kiadványoknak járó elismeréseket is.

A Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Penovác Endre képzőművész összetételű zsűri értékelése szerint Terék Anna Halott nők című verskötete, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kalligram Kiadó közös gondozásában jelent meg, a legszebb szépirodalmi kiadvány díját is elnyerte, és a bizottság külön elismerését fejezte ki Antal Lászlónak, a kötet illusztrátorának.

Az év legszebb gyermek- és ifjúsági könyve Diószegi Ágnes Porcicák. Lencsi meséje című kötete lett, amely a zEtna kiadó gondozásában látott napvilágot. A kiadvány illusztrátora, Recskó Diana munkájához a zsűri külön gratulált. Az év legszebb művészeti könyvének, albumának járó díjat Antal Szilárd A rejtett város című kötete nyerte el, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és az ENU (Ekologija Nauka Umetnost) közös kiadásában jelent meg. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebb könyv díját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet érdemelte ki Vékás János Utak 2. című interjú- és társadalomtörténeti portré kötetéért. A tankönyvpótló és –kiegészítő kiadványok között a díjat a Tigrislélek című kötet nyerte el, amely a Jó Pajtás, a Forum és a Magyar Szó közös gondozásában, Hózsa Éva válogatásában és Sági Varga Kinga szerkesztésében jelent meg. A zsűri külön elismerését fejezte ki Bicskei Anikónak a kötethez készített illusztrációiért. Könyvsorozat kategóriában a bizottság a Forum Könyvkiadó Intézet Újraolvasó című sorozatát díjazta. Az elismerésre a kiadó Munk Artúr Bácskai lakodalom, Herceg János Szikkadó földeken és Schwalb Miklós Fiú a konyhából című kötetével pályázott.

A szakbizottság ezenkívül több dicsérő oklevelet is kiosztott. Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézet három kiadványát jutalmazták dicsérő oklevéllel: Lovas Ildikó Rózsaketrec című kötetét, külön dicséretben részesítve Blaskó Árpádot az egyedi kötettervért; Koncz István Csend és lázadás című kötetét, amely Virág Ibolya válogatásában jelent meg, külön gratulálva Sagmeister Peity Laurának a kiadványhoz készült illusztrációiért; valamint Böndör Pál Finis című kötetét, külön gratulálva Maurits Ferencnek a borítótervéért. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában két dicsérő oklevelet osztottak ki, az egyiket Káich Katalin Jelenbe áthajló múlt című kötetéért az Életjel Kiadó, a másikat pedig dr. Almási Tibor és Tari László Zenta 1216–2016 című kiadványáért a Zentai Történelmi Levéltár érdemelte ki. A bizottság tagjai ezenkívül a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában dicsérő oklevéllel jutalmazták T. Kiss Tamás Samu sejti című regényét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot.

A pályázatra tizenkilenc kiadó összesen ötvenhárom kiadvánnyal nevezett be. A meghirdetett kategóriák közül egyedül az általános iskolai és középiskolai tankönyvek, valamint ezek segédkönyvei kategóriában nem érkezett nevezés.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója - írta a The Hollywood Reporter. Hasimoto csütörtökön hunyt el tüdőgyulladásban tokiói otthonában - adta hírül a japán NHK tévécsatorna.A japán filmes több mint 70 forgatókönyv munkálataiban...
2018. JÚLIUS 20.
[ 13:30 ]
Ma indul a 28. Művészetek Völgye, a fesztiválon színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítés és cirkuszi előadások is várják a látogatókat Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A július 29-éig tartó rendezvényen több mint 1500 program közül válogathatnak az érdeklődők. A...
2018. JÚLIUS 20.
[ 9:04 ]
Elhunyt Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta, jelentette az MTI.Cronauert 79 éves korában, egy virginiai kisváros, Troutville idősotthonában érte a halál szerdán.Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő...
2018. JÚLIUS 20.
[ 5:58 ]
Beolvasás folyamatban