Kultúra
Terék Anna Halott nők című kötete a 2017-es év legszebb könyve Vajdaságban

Terék Anna Halott nők című kötete nyerte el a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2017 című pályázat fődíját, derült ki a magyar kultúra napja alkalmából ma este a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen, ahol átadták a legszebb kiadványoknak járó elismeréseket is.

A Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Penovác Endre képzőművész összetételű zsűri értékelése szerint Terék Anna Halott nők című verskötete, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kalligram Kiadó közös gondozásában jelent meg, a legszebb szépirodalmi kiadvány díját is elnyerte, és a bizottság külön elismerését fejezte ki Antal Lászlónak, a kötet illusztrátorának.

Az év legszebb gyermek- és ifjúsági könyve Diószegi Ágnes Porcicák. Lencsi meséje című kötete lett, amely a zEtna kiadó gondozásában látott napvilágot. A kiadvány illusztrátora, Recskó Diana munkájához a zsűri külön gratulált. Az év legszebb művészeti könyvének, albumának járó díjat Antal Szilárd A rejtett város című kötete nyerte el, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és az ENU (Ekologija Nauka Umetnost) közös kiadásában jelent meg. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebb könyv díját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet érdemelte ki Vékás János Utak 2. című interjú- és társadalomtörténeti portré kötetéért. A tankönyvpótló és –kiegészítő kiadványok között a díjat a Tigrislélek című kötet nyerte el, amely a Jó Pajtás, a Forum és a Magyar Szó közös gondozásában, Hózsa Éva válogatásában és Sági Varga Kinga szerkesztésében jelent meg. A zsűri külön elismerését fejezte ki Bicskei Anikónak a kötethez készített illusztrációiért. Könyvsorozat kategóriában a bizottság a Forum Könyvkiadó Intézet Újraolvasó című sorozatát díjazta. Az elismerésre a kiadó Munk Artúr Bácskai lakodalom, Herceg János Szikkadó földeken és Schwalb Miklós Fiú a konyhából című kötetével pályázott.

A szakbizottság ezenkívül több dicsérő oklevelet is kiosztott. Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézet három kiadványát jutalmazták dicsérő oklevéllel: Lovas Ildikó Rózsaketrec című kötetét, külön dicséretben részesítve Blaskó Árpádot az egyedi kötettervért; Koncz István Csend és lázadás című kötetét, amely Virág Ibolya válogatásában jelent meg, külön gratulálva Sagmeister Peity Laurának a kiadványhoz készült illusztrációiért; valamint Böndör Pál Finis című kötetét, külön gratulálva Maurits Ferencnek a borítótervéért. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában két dicsérő oklevelet osztottak ki, az egyiket Káich Katalin Jelenbe áthajló múlt című kötetéért az Életjel Kiadó, a másikat pedig dr. Almási Tibor és Tari László Zenta 1216–2016 című kiadványáért a Zentai Történelmi Levéltár érdemelte ki. A bizottság tagjai ezenkívül a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában dicsérő oklevéllel jutalmazták T. Kiss Tamás Samu sejti című regényét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot.

A pályázatra tizenkilenc kiadó összesen ötvenhárom kiadvánnyal nevezett be. A meghirdetett kategóriák közül egyedül az általános iskolai és középiskolai tankönyvek, valamint ezek segédkönyvei kategóriában nem érkezett nevezés.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Luxemburg: Az Ostrom nyerte a CinEast filmfesztivál közönségdíját - illusztráció
2018. OKTÓBER 22.
[ 12:08 ]
Valódi kórusünnepet tartottak ma este Zentán, ugyanis idén a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom adott otthont a Vajdasági Magyar Kórusok XIX. Találkozójának, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Zenta község önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Cor Jesu Kamarakórus közösen...
2018. OKTÓBER 21.
[ 22:28 ]
A művésztelepen készült festményekből összeállított válogatással és alkalmi műsorral emlékeztek meg a 9+1 Nemzetközi Művésztelep megalakulásának negyvenedik évfordulójáról Bácskossuthfalván. A telepet 1978 májusában alapította meg 9 festő – Ács József, Benes József, Gyurkovics Hunor, Novák Mihály, Petrik Pál,...
2018. OKTÓBER 21.
[ 21:02 ]
Szenteleky Kornél író, költő, műfordító születésének 125. és halálának 85. évfordulójáról emlékeztek meg szombaton szülőfalujában, Szivácon.A Szenteleky Napok rendezvényen művelődési műsorral és tárlatokkal is várták az érdeklődőket, valamint kiosztották a Szenteleky-díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat...
2018. OKTÓBER 21.
[ 16:17 ]
Beolvasás folyamatban