Kultúra
Terék Anna Halott nők című kötete a 2017-es év legszebb könyve Vajdaságban

Terék Anna Halott nők című kötete nyerte el a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2017 című pályázat fődíját, derült ki a magyar kultúra napja alkalmából ma este a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen, ahol átadták a legszebb kiadványoknak járó elismeréseket is.

A Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Penovác Endre képzőművész összetételű zsűri értékelése szerint Terék Anna Halott nők című verskötete, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kalligram Kiadó közös gondozásában jelent meg, a legszebb szépirodalmi kiadvány díját is elnyerte, és a bizottság külön elismerését fejezte ki Antal Lászlónak, a kötet illusztrátorának.

Az év legszebb gyermek- és ifjúsági könyve Diószegi Ágnes Porcicák. Lencsi meséje című kötete lett, amely a zEtna kiadó gondozásában látott napvilágot. A kiadvány illusztrátora, Recskó Diana munkájához a zsűri külön gratulált. Az év legszebb művészeti könyvének, albumának járó díjat Antal Szilárd A rejtett város című kötete nyerte el, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és az ENU (Ekologija Nauka Umetnost) közös kiadásában jelent meg. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebb könyv díját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet érdemelte ki Vékás János Utak 2. című interjú- és társadalomtörténeti portré kötetéért. A tankönyvpótló és –kiegészítő kiadványok között a díjat a Tigrislélek című kötet nyerte el, amely a Jó Pajtás, a Forum és a Magyar Szó közös gondozásában, Hózsa Éva válogatásában és Sági Varga Kinga szerkesztésében jelent meg. A zsűri külön elismerését fejezte ki Bicskei Anikónak a kötethez készített illusztrációiért. Könyvsorozat kategóriában a bizottság a Forum Könyvkiadó Intézet Újraolvasó című sorozatát díjazta. Az elismerésre a kiadó Munk Artúr Bácskai lakodalom, Herceg János Szikkadó földeken és Schwalb Miklós Fiú a konyhából című kötetével pályázott.

A szakbizottság ezenkívül több dicsérő oklevelet is kiosztott. Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézet három kiadványát jutalmazták dicsérő oklevéllel: Lovas Ildikó Rózsaketrec című kötetét, külön dicséretben részesítve Blaskó Árpádot az egyedi kötettervért; Koncz István Csend és lázadás című kötetét, amely Virág Ibolya válogatásában jelent meg, külön gratulálva Sagmeister Peity Laurának a kiadványhoz készült illusztrációiért; valamint Böndör Pál Finis című kötetét, külön gratulálva Maurits Ferencnek a borítótervéért. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában két dicsérő oklevelet osztottak ki, az egyiket Káich Katalin Jelenbe áthajló múlt című kötetéért az Életjel Kiadó, a másikat pedig dr. Almási Tibor és Tari László Zenta 1216–2016 című kiadványáért a Zentai Történelmi Levéltár érdemelte ki. A bizottság tagjai ezenkívül a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában dicsérő oklevéllel jutalmazták T. Kiss Tamás Samu sejti című regényét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot.

A pályázatra tizenkilenc kiadó összesen ötvenhárom kiadvánnyal nevezett be. A meghirdetett kategóriák közül egyedül az általános iskolai és középiskolai tankönyvek, valamint ezek segédkönyvei kategóriában nem érkezett nevezés.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma délután a zentai Városi Múzeumban a Magyarság Háza Mátyás király – mecénás és katona című vándorkiállítása, amelynek anyagát a Mátyás király Emlékév jegyében Merényi Zoltán és Somodi András álmodta meg és készítette el.A rendezvény kezdetén az egybegyűltek a...
2018. ÁPRILIS 23.
[ 19:31 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza - Hálózat közös szervezésében, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folytatódott a néptáncosok képzése a közép-bánáti régióban. Muzslyán, a művelődési egyesületben tartottak szinte egész napos...
2018. ÁPRILIS 22.
[ 22:47 ]
Negyedik alkalommal rendezték meg vasárnap Martonoson a helyi Testvériség Művelődési Társulat szervezésében a nemzetközi néptáncfesztivált, amelyen hazai és magyarországi tánccsoportok léptek fel. Szél János, a társulat elnöke elmondta, öröm számukra, hogy hagyománnyá válhatott ez az esemény.- Ez az esemény az egész...
2018. ÁPRILIS 22.
[ 20:28 ]
Beolvasás folyamatban