Kultúra
Hogyan éltünk itt, Vajdaságban az elmúlt évtizedekben?
Zentán mutatták be Dudás Károly Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét
Betűméret:             

Csütörtökön este Zentán bemutatták Dudás Károly Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét. A szerzővel Gruik Ibolya újságíró beszélgetett.

Az elmúlt évtizedekből származó írások között szerepelnek a szerző által válogatott riportok, interjúk, vezércikkek, kommentárok, jegyzetek. A gyűjteményes kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Gruik Ibolyai kérdései során bemutatkozott az író, a sokoldalú, nyitott publicista és a közösségért munkálkodó ember.

Az írások zöme a Képes Ifjúság lapjain jelent meg több mint harminc évvel ezelőtt. „Kis Puszták népének” nevezték ezeket a különleges szociográfiai írásokat, vagy nagy riportokat. Bori Imre finomítva a besorolást „szociográfiai etűdöknek” keresztelte, mivel nem szorosan tudományos megközelítésük volt. – hangzott el a kötet ismertetése során.

„Csak akkor van létjogosultsága ennek a fajta írásművészetnek, ha irodalmi” - fogalmazott Dudás Károly. S ma is ugyanez a véleménye az újságírásról: hiába végez valaki nagy tudományos feltárást, hogyha nem tud írni.

Az elhangzott kérdésekkel az interjúk keletkezésének időszakát elevenítették fel a könyvbemutatón. Kitértek arra is, hogy a Képes Ifjúság nem csak a középiskolások lapja volt, hanem az idősebb nemzedékeké is. Abban az időben 12 ezres példányszámban jelent meg, Horvátországban is elkelt belőle 1500. Akkoriban nagyobb becsülete volt az írott szónak, sokat változott a világ – emelte ki Dudás Káros. - Baranya nagyon kedves hely volt a számukra, de ezen kívül is számtalan faluba és településre eljutottak az irodalmi estekkel. Legtöbbször az íróval tartottak barátai, Dormán László és Maurits Ferenc is. A zentai könyvbemutató eseményét emiatt egészítették ki éppen Dormán László fekete-fehér fotói.

A könyv egyik fejezetében azok az írások kaptak helyet, melyek mind idős emberekről szólnak. Nagy-nagy szeretettel készültek ezek a riportok. Egykor 23-24 évesen írta ezeket Dudás Károly. „Ma is nagy szükségünk lenne az öregek élettapasztalatára, életbölcsességeikre, micsoda kárt okozunk azzal, hogy félretesszük őket, nem figyelünk rájuk” – állapította meg a szerző a beszélgetés során.

Az esten szóba került Maradék, az elfogyó délvidéki kicsi település, az író származása, a dolgos, földeket művelő család, az otthonról kapott nevelés, Csantavér, a szülőhelye, s bemutatkozott a közösségi ember is. A zárszóba pedig megmaradásunkról kiemelte, hogy a magyarság Vajdaságban már 100 éve bajban van. Az értelmiségi embereknek fel kell vállalniuk a közösségi szerepeket. Német László mondatát idézve: „tengés helyett a küldetést kell választani” – ez menthet meg minket.

A szociográfiai írásokat tartalmazó köteteket a beszélgetés után megvásárolhatta és dedikáltathatta a megjelent közönség.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban