Kultúra
Az Aurora Borealis is versenybe száll a belgrádi filmfesztivál fődíjáért
Betűméret:             

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis - Északi fény is versenybe száll a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST fődíjáért. A február 23-án kezdődő rendezvény számos vetítésére már az első értékesítési napon elkeltek a jegyek.

Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A film Mészáros Márta 26. alkotása, a főszerepet Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játssza. Az alkotást március 1-jén, 2-án és 3-án láthatja a szerb főváros közönsége.

A fesztivál honlapján olvasható beszámoló szerint a belgrádi filmszemlén összesen 126 alkotást mutatnak be. A fesztivál fődíjáért 16 mű, közöttük Mészáros Márta filmje versenyez.

A magyar filmnek dán, iráni, kínai, argentin, libanoni, görög, horvát, amerikai, orosz, olasz és svájci filmekkel kell megmérkőznie. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést.

A FEST életműdíját - amely a Belgrádi győztes nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra - Szabó István magyar rendező veheti át, a közönség a filmes visszatekintések kategóriájában Szabó István Koncert és Variációk egy témára című rövidfilmjeit láthatja.

A rendezvény egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, legújabb filmjét, a Jupiter holdját pedig az európai filmeket bemutató válogatás keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A filmmustrán tíz, Oscar-díjra jelölt alkotást is levetítenek, a többi között A víz érintése, a Három óriásplakát Ebbing határában, a Lady Bird, az Én, Tonya és a Szólíts a neveden című filmeket. Éppen ezek közül kerül ki a rendezvény nyitó- és záróalkotása is. A fesztivál első filmje a Három óriásplakát Ebbing határában lesz, amely egy anya küzdelmét mutatja be azt követően, hogy a rendőrség nem tud eredményt felmutatni lánya gyilkosainak felkutatásában. Az idei FEST-et az Én, Tonya című életrajzi mű zárja le, amely a botrányairól ismert amerikai műkorcsolyázóról, Tonya Hardingról szól.

A fesztivál március 4-én zárul, éppen időben ahhoz, hogy az utolsó filmvetítés után nem sokkal kiderüljön, a Belgrádban bemutatott filmek közül melyik nyer Oscar-díjat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban