Kultúra
Bemutatták a Szocialista ünnepek Zentán című kötetet

Nagy érdeklődés mellett mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a zentai Történelmi Levéltár legújabb kiadványát, Molnár Tibor Szocialista ünnepek Zentán című kötetét.

A rendezvény kezdetén előbb Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa, majd ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Molnár Tibor levéltárossal, a kötet szerkesztőjével és Fodor István újságíróval, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztőjével Gruik Ibolya újságíró beszélgetett.

Molnár Tibor kiemelte, a 2011-ben indult A titói Jugoszlávia levéltári forrásai című sorozatukban kronologikus sorrendet igyekeztek követni, éppen ezért az 1944/45-ös eseményekkel indultak, amelyeket végigvezettek egészen a ’60-as éve elejéig. Mint mondta, ez alapvetően nehéz időszak volt, olyan, amelynek során nem voltak jók az életkörülmények, később, a ’60-as évek közepén azonban elindult egy számottevő életminőségbeli javulás, és ezekben az években kezdtek egyre nagyobb teret kapni a szocializmus ünnepei is, éppen ezért döntött úgy, hogy a sorozat legújabb kötetében ezeket próbáltja meg bemutatni. Kifejtette, a kötet koncepciójának megszületésekor azt gondolta, hogy erről az időszakról viszonylag sok dokumentum és gazdag képanyag áll majd rendelkezésére, ám amikor megkezdte a munkát, azzal kellett szembesülnie, hogy ez nem így van, hiszen egyrészt kevés valóban jó minőségű fotó került elő, másrészt azok közül sem mindegyik esetében tudták megállapítani, hogy mikor készültek és kiket ábrázolnak. Hozzátette, ebben a munkában nagy segítséget jelentett neki a Magyar Szó és annak Tiszavidék melléklete, amelyek mellett a zentai Történelmi Levéltár anyagára és a zentai Városi Múzeum gyűjteményére hagyatkozott, és a kötetbe végül 130 fotó került bele.

Fodor István beszélt a szocialista ünnepek sajtóban való megjelenéséről, személyes élményeiről, valamint arról is, hogy tapasztalatai szerint ezek az ünnepek sokakban nem maradtak meg meghatározó emlékekként, vélhetően azért, mert nem volt annyira erős kötődésük hozzájuk.

Molnár Tibor a kötet elkészítésében nyújtott segítségéért külön köszönetet mondott ifj. Fodor Istvánnak, a zentai Történelmi Levéltár igazgatójának, Fodor Istvánnak, a Magyar Szó újságírójának, Kávai Mucsi Katalinnak, a kötet lektorának, Beszédes Istvánnak, a kiadvány műszaki szerkesztőjének, valamint Pejin Attilának, a zentai Városi Múzeum vezetőjének is.

A könyvbemutató zárásaként a közönség soraiban helyet foglalók is feltehették kérdéseiket az est vendégeinek, valamint személyes élményeiket is megoszthatták velük.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három díjat kaptak magyar alkotók a balkáni térség elsőszámú filmfesztiválján csütörtök este Szarajevóban: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el a filmfesztiválon. Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét elismerő oklevéllel...
2018. AUGUSZTUS 17.
[ 14:03 ]
76 éves korában meghalt Aretha Franklin. A soul királynője detroiti otthonában, családja körében halt meg. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekes-dalszerző az amerikai zene- és előadóművészet egyik legnagyobb jelentőségű művésze volt. Az 1960-as évek végétől a gospel- és blues alapokból táplálkozó soul koronázatlan...
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 18:34 ]
Megtelt ma este a nagybecskereki székesegyház, amely egy rendhagyó hangversenynek volt a helyszíne. A rendezvényen 12 Ave Maria-dal csendült fel Ana Aleksić Šajrer szoprán előadásában, akit Rontó Márta kísért orgonán, illetve egy orgonaművet is eljátszott.Az előadóknak egy régen dédelgetett álma valósult meg ezzel a...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 23:41 ]
Beolvasás folyamatban