Kultúra
Bemutatták a Szocialista ünnepek Zentán című kötetet

Nagy érdeklődés mellett mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a zentai Történelmi Levéltár legújabb kiadványát, Molnár Tibor Szocialista ünnepek Zentán című kötetét.

A rendezvény kezdetén előbb Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa, majd ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Molnár Tibor levéltárossal, a kötet szerkesztőjével és Fodor István újságíróval, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztőjével Gruik Ibolya újságíró beszélgetett.

Molnár Tibor kiemelte, a 2011-ben indult A titói Jugoszlávia levéltári forrásai című sorozatukban kronologikus sorrendet igyekeztek követni, éppen ezért az 1944/45-ös eseményekkel indultak, amelyeket végigvezettek egészen a ’60-as éve elejéig. Mint mondta, ez alapvetően nehéz időszak volt, olyan, amelynek során nem voltak jók az életkörülmények, később, a ’60-as évek közepén azonban elindult egy számottevő életminőségbeli javulás, és ezekben az években kezdtek egyre nagyobb teret kapni a szocializmus ünnepei is, éppen ezért döntött úgy, hogy a sorozat legújabb kötetében ezeket próbáltja meg bemutatni. Kifejtette, a kötet koncepciójának megszületésekor azt gondolta, hogy erről az időszakról viszonylag sok dokumentum és gazdag képanyag áll majd rendelkezésére, ám amikor megkezdte a munkát, azzal kellett szembesülnie, hogy ez nem így van, hiszen egyrészt kevés valóban jó minőségű fotó került elő, másrészt azok közül sem mindegyik esetében tudták megállapítani, hogy mikor készültek és kiket ábrázolnak. Hozzátette, ebben a munkában nagy segítséget jelentett neki a Magyar Szó és annak Tiszavidék melléklete, amelyek mellett a zentai Történelmi Levéltár anyagára és a zentai Városi Múzeum gyűjteményére hagyatkozott, és a kötetbe végül 130 fotó került bele.

Fodor István beszélt a szocialista ünnepek sajtóban való megjelenéséről, személyes élményeiről, valamint arról is, hogy tapasztalatai szerint ezek az ünnepek sokakban nem maradtak meg meghatározó emlékekként, vélhetően azért, mert nem volt annyira erős kötődésük hozzájuk.

Molnár Tibor a kötet elkészítésében nyújtott segítségéért külön köszönetet mondott ifj. Fodor Istvánnak, a zentai Történelmi Levéltár igazgatójának, Fodor Istvánnak, a Magyar Szó újságírójának, Kávai Mucsi Katalinnak, a kötet lektorának, Beszédes Istvánnak, a kiadvány műszaki szerkesztőjének, valamint Pejin Attilának, a zentai Városi Múzeum vezetőjének is.

A könyvbemutató zárásaként a közönség soraiban helyet foglalók is feltehették kérdéseiket az est vendégeinek, valamint személyes élményeiket is megoszthatták velük.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt az Ének az esőben rendezője - illusztráció
2019. FEBRUÁR 23.
[ 19:13 ]
A 10 éve romba dőlt kölni levéltár anyagából eddig 9 ezer megrongálódott dokumentumot sikerült teljes mértékben helyreállítani, köztük mintegy 1000 értékes kéziratot - közölte pénteken az évforduló alkalmából a levéltár igazgatója, Bettina Schmidt-Czaia. Az összes megsérült levéltári anyag...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 16:58 ]
Haramza László magánénekes a Magyar Állami Operaház koordinálásában megvalósuló, az Opera Nagykövetei című program keretében Vajdaságba is ellátogat. A program lényege, hogy a zenés színházról, kiemelten az opera műfajáról hallhassanak az érdeklődők – felsős diákok, középiskolások és a felnőtt korosztály is...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 13:12 ]
Életének 93. évében csütörtökön elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő - tájékoztatta a kaposvári polgármesteri hivatal az MTI-t. Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, meghatározó gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment,...
2019. FEBRUÁR 21.
[ 19:51 ]
Beolvasás folyamatban