GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. február 8. [22:12]

Bemutatták a Szocialista ünnepek Zentán című kötetet

Bemutatták a Szocialista ünnepek Zentán című kötetet
Fodor István, Molnár Tibor és Gruik Ibolya a könyvbemutatón

Nagy érdeklődés mellett mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a zentai Történelmi Levéltár legújabb kiadványát, Molnár Tibor Szocialista ünnepek Zentán című kötetét.

A rendezvény kezdetén előbb Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa, majd ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Molnár Tibor levéltárossal, a kötet szerkesztőjével és Fodor István újságíróval, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztőjével Gruik Ibolya újságíró beszélgetett.

Molnár Tibor kiemelte, a 2011-ben indult A titói Jugoszlávia levéltári forrásai című sorozatukban kronologikus sorrendet igyekeztek követni, éppen ezért az 1944/45-ös eseményekkel indultak, amelyeket végigvezettek egészen a ’60-as éve elejéig. Mint mondta, ez alapvetően nehéz időszak volt, olyan, amelynek során nem voltak jók az életkörülmények, később, a ’60-as évek közepén azonban elindult egy számottevő életminőségbeli javulás, és ezekben az években kezdtek egyre nagyobb teret kapni a szocializmus ünnepei is, éppen ezért döntött úgy, hogy a sorozat legújabb kötetében ezeket próbáltja meg bemutatni. Kifejtette, a kötet koncepciójának megszületésekor azt gondolta, hogy erről az időszakról viszonylag sok dokumentum és gazdag képanyag áll majd rendelkezésére, ám amikor megkezdte a munkát, azzal kellett szembesülnie, hogy ez nem így van, hiszen egyrészt kevés valóban jó minőségű fotó került elő, másrészt azok közül sem mindegyik esetében tudták megállapítani, hogy mikor készültek és kiket ábrázolnak. Hozzátette, ebben a munkában nagy segítséget jelentett neki a Magyar Szó és annak Tiszavidék melléklete, amelyek mellett a zentai Történelmi Levéltár anyagára és a zentai Városi Múzeum gyűjteményére hagyatkozott, és a kötetbe végül 130 fotó került bele.

Fodor István beszélt a szocialista ünnepek sajtóban való megjelenéséről, személyes élményeiről, valamint arról is, hogy tapasztalatai szerint ezek az ünnepek sokakban nem maradtak meg meghatározó emlékekként, vélhetően azért, mert nem volt annyira erős kötődésük hozzájuk.

Molnár Tibor a kötet elkészítésében nyújtott segítségéért külön köszönetet mondott ifj. Fodor Istvánnak, a zentai Történelmi Levéltár igazgatójának, Fodor Istvánnak, a Magyar Szó újságírójának, Kávai Mucsi Katalinnak, a kötet lektorának, Beszédes Istvánnak, a kiadvány műszaki szerkesztőjének, valamint Pejin Attilának, a zentai Városi Múzeum vezetőjének is.

A könyvbemutató zárásaként a közönség soraiban helyet foglalók is feltehették kérdéseiket az est vendégeinek, valamint személyes élményeiket is megoszthatták velük.

H. A.


2018. február 21. [7:56]

(Belgrádi tudósítónktól)Sanja Ilić i Balkanika Nova deca című dalával képviseli majd Szerbiát a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon idén májusban Portugáliában. A Dalfesztivál... >>

2018. február 20. [20:55]

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka kiállítás, amelyen kevés híján 100 vajdasági hölgy különféle... >>

2018. február 20. [9:29]

A nagybecskereki Petőfi MME berkeiben működő Art Klub szervezésében tegnap este megnyílt egy csoportos kiállítás, amelyen a péterrévei Da Vinci Polgárok Egyesületének... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány