GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. február 10. [7:42]

Zenta: Az ember múzeuma könyv formában

Megjelent Székely Tibor gyűjteményének katalógusa

Zenta: Az ember múzeuma könyv formában
Fotó: Rúzsa Mária
Serlegek a kiállításról

A Zentai Városi Múzeumban decemberben nyílt meg Az ember múzeuma című kiállítás. Ehhez kapcsolódva, nemrég napvilágot látott a felfedező, világutazó tárgyi hagyatékát összefoglaló katalógus is.

Székely Tibor szabadkai származású világutazó, múzeumigazgató, író, eszperantista minden földrészt bejárt, élete során 74 országban tett felfedezéseket, utazásairól könyveket írt, filmek készültek, valamint a távoli helyekről több száz tárgyat hozott magával. Székely Erzsébet, a világutazó özvegye a gyűjtemény nagy részét néhány évvel ezelőtt a Zentai Városi Múzeumnak adományozta. A különleges tárgyak azóta több ízben kerültek kiállításra, válogatott formában, hiszen több mint hétszáz darabról van szó.

A katalógus bemutatóján jelen volt Burány Katalin, a gyűjtemény kurátora és a kiadvány szerzője, Pejin Attila, a múzeum vezetője, Székely Erzsébet, Hugyik Richárd igazgató, valamint Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Székely Erzsébet írta meg a bevezetőt, magyar, szerb és eszperantó nyelven, melyben összefoglalta kapcsolatát a világutazóval, miként esett választása a zentai múzeumra, egyáltalán erre a városra. Nagy hatással voltak rá az intézmény lelkes szakemberei, továbbá az itteni összetartó eszperantista közösség. Az eszperantistáknak köszönhetően rövidesen Németországban is kiállítanak a kollekcióból néhány tárgyat. Zentán kívül eddig viszonylag még kevés helyen mutatták be a hagyatékot.

Burány Katalin, az intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy minden tekintetben komoly értéket képviselnek, egész Szerbiában egy egyedülálló gyűjteményről beszélhetünk.

A kiadványba hétszáz teljesen dokumentálható tárgy került, olyan tárgyak, melyekről még a gyűjtő készített feljegyzéseket. A katalógus nagyobb részét a tárgykatalógus képezi, s ehhez 250 kép tartozik, amelyek leginkább jellemzőek az adott országra, vagy vidékre. A páratlan hagyaték antropológiai, kultúrtörténeti szempontból is vizsgálható. Tartalmaz fejfedőket, egzotikus álarcokat, használati tárgyakat, szobrokat, hangszereket, fegyvereket.

A Zentai Városi Múzeum munkatársai kiemelték még, hogy szeretnének egy állandó helyet egy külön emlékszobát, amelyben állandó jelleggel megtekinthető lenne a néprajzi hagyaték. De mostanáig nem sok előrelépés történt az ügyben. A kiállítást a napokban leszedik, s a túlzsúfolt raktárakba kerül, a katalógus viszont mostantól elérhető az intézményben.

Rúzsa Mária


2018. február 21. [7:56]

(Belgrádi tudósítónktól)Sanja Ilić i Balkanika Nova deca című dalával képviseli majd Szerbiát a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon idén májusban Portugáliában. A Dalfesztivál... >>

2018. február 20. [20:55]

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka kiállítás, amelyen kevés híján 100 vajdasági hölgy különféle... >>

2018. február 20. [9:29]

A nagybecskereki Petőfi MME berkeiben működő Art Klub szervezésében tegnap este megnyílt egy csoportos kiállítás, amelyen a péterrévei Da Vinci Polgárok Egyesületének... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány