Kultúra
Zenta: Az ember múzeuma könyv formában
Megjelent Székely Tibor gyűjteményének katalógusa

A Zentai Városi Múzeumban decemberben nyílt meg Az ember múzeuma című kiállítás. Ehhez kapcsolódva, nemrég napvilágot látott a felfedező, világutazó tárgyi hagyatékát összefoglaló katalógus is.

Székely Tibor szabadkai származású világutazó, múzeumigazgató, író, eszperantista minden földrészt bejárt, élete során 74 országban tett felfedezéseket, utazásairól könyveket írt, filmek készültek, valamint a távoli helyekről több száz tárgyat hozott magával. Székely Erzsébet, a világutazó özvegye a gyűjtemény nagy részét néhány évvel ezelőtt a Zentai Városi Múzeumnak adományozta. A különleges tárgyak azóta több ízben kerültek kiállításra, válogatott formában, hiszen több mint hétszáz darabról van szó.

A katalógus bemutatóján jelen volt Burány Katalin, a gyűjtemény kurátora és a kiadvány szerzője, Pejin Attila, a múzeum vezetője, Székely Erzsébet, Hugyik Richárd igazgató, valamint Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Székely Erzsébet írta meg a bevezetőt, magyar, szerb és eszperantó nyelven, melyben összefoglalta kapcsolatát a világutazóval, miként esett választása a zentai múzeumra, egyáltalán erre a városra. Nagy hatással voltak rá az intézmény lelkes szakemberei, továbbá az itteni összetartó eszperantista közösség. Az eszperantistáknak köszönhetően rövidesen Németországban is kiállítanak a kollekcióból néhány tárgyat. Zentán kívül eddig viszonylag még kevés helyen mutatták be a hagyatékot.

Burány Katalin, az intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy minden tekintetben komoly értéket képviselnek, egész Szerbiában egy egyedülálló gyűjteményről beszélhetünk.

A kiadványba hétszáz teljesen dokumentálható tárgy került, olyan tárgyak, melyekről még a gyűjtő készített feljegyzéseket. A katalógus nagyobb részét a tárgykatalógus képezi, s ehhez 250 kép tartozik, amelyek leginkább jellemzőek az adott országra, vagy vidékre. A páratlan hagyaték antropológiai, kultúrtörténeti szempontból is vizsgálható. Tartalmaz fejfedőket, egzotikus álarcokat, használati tárgyakat, szobrokat, hangszereket, fegyvereket.

A Zentai Városi Múzeum munkatársai kiemelték még, hogy szeretnének egy állandó helyet egy külön emlékszobát, amelyben állandó jelleggel megtekinthető lenne a néprajzi hagyaték. De mostanáig nem sok előrelépés történt az ügyben. A kiállítást a napokban leszedik, s a túlzsúfolt raktárakba kerül, a katalógus viszont mostantól elérhető az intézményben.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt az Ének az esőben rendezője - illusztráció
2019. FEBRUÁR 23.
[ 19:13 ]
A 10 éve romba dőlt kölni levéltár anyagából eddig 9 ezer megrongálódott dokumentumot sikerült teljes mértékben helyreállítani, köztük mintegy 1000 értékes kéziratot - közölte pénteken az évforduló alkalmából a levéltár igazgatója, Bettina Schmidt-Czaia. Az összes megsérült levéltári anyag...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 16:58 ]
Haramza László magánénekes a Magyar Állami Operaház koordinálásában megvalósuló, az Opera Nagykövetei című program keretében Vajdaságba is ellátogat. A program lényege, hogy a zenés színházról, kiemelten az opera műfajáról hallhassanak az érdeklődők – felsős diákok, középiskolások és a felnőtt korosztály is...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 13:12 ]
Életének 93. évében csütörtökön elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő - tájékoztatta a kaposvári polgármesteri hivatal az MTI-t. Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, meghatározó gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment,...
2019. FEBRUÁR 21.
[ 19:51 ]
Beolvasás folyamatban