Kultúra
Zenta: Az ember múzeuma könyv formában
Megjelent Székely Tibor gyűjteményének katalógusa

A Zentai Városi Múzeumban decemberben nyílt meg Az ember múzeuma című kiállítás. Ehhez kapcsolódva, nemrég napvilágot látott a felfedező, világutazó tárgyi hagyatékát összefoglaló katalógus is.

Székely Tibor szabadkai származású világutazó, múzeumigazgató, író, eszperantista minden földrészt bejárt, élete során 74 országban tett felfedezéseket, utazásairól könyveket írt, filmek készültek, valamint a távoli helyekről több száz tárgyat hozott magával. Székely Erzsébet, a világutazó özvegye a gyűjtemény nagy részét néhány évvel ezelőtt a Zentai Városi Múzeumnak adományozta. A különleges tárgyak azóta több ízben kerültek kiállításra, válogatott formában, hiszen több mint hétszáz darabról van szó.

A katalógus bemutatóján jelen volt Burány Katalin, a gyűjtemény kurátora és a kiadvány szerzője, Pejin Attila, a múzeum vezetője, Székely Erzsébet, Hugyik Richárd igazgató, valamint Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Székely Erzsébet írta meg a bevezetőt, magyar, szerb és eszperantó nyelven, melyben összefoglalta kapcsolatát a világutazóval, miként esett választása a zentai múzeumra, egyáltalán erre a városra. Nagy hatással voltak rá az intézmény lelkes szakemberei, továbbá az itteni összetartó eszperantista közösség. Az eszperantistáknak köszönhetően rövidesen Németországban is kiállítanak a kollekcióból néhány tárgyat. Zentán kívül eddig viszonylag még kevés helyen mutatták be a hagyatékot.

Burány Katalin, az intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy minden tekintetben komoly értéket képviselnek, egész Szerbiában egy egyedülálló gyűjteményről beszélhetünk.

A kiadványba hétszáz teljesen dokumentálható tárgy került, olyan tárgyak, melyekről még a gyűjtő készített feljegyzéseket. A katalógus nagyobb részét a tárgykatalógus képezi, s ehhez 250 kép tartozik, amelyek leginkább jellemzőek az adott országra, vagy vidékre. A páratlan hagyaték antropológiai, kultúrtörténeti szempontból is vizsgálható. Tartalmaz fejfedőket, egzotikus álarcokat, használati tárgyakat, szobrokat, hangszereket, fegyvereket.

A Zentai Városi Múzeum munkatársai kiemelték még, hogy szeretnének egy állandó helyet egy külön emlékszobát, amelyben állandó jelleggel megtekinthető lenne a néprajzi hagyaték. De mostanáig nem sok előrelépés történt az ügyben. A kiállítást a napokban leszedik, s a túlzsúfolt raktárakba kerül, a katalógus viszont mostantól elérhető az intézményben.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt 87 évesen William Goldman, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök Oscar-díjas forgatókönyvírója - számolt be róla a The Hollywood Reporter.Az író manhattani lakásában halt meg pénteken. Lánya, Jenny Goldman elmondta, hogy apja, aki vastagbélrákban szenvedett, tüdőgyulladás okozta komplikációk miatt hunyt el.Goldman a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 21:02 ]
Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével bemutató látványos kiállítás nyílik november végén a szentesi Koszta József Múzeumban - tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója pénteken az MTI-t.Farkas László elmondta, hogy a Gyöngyhajú lány címet viselő művelődés- és rocktörténeti...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:28 ]
Ágh István, eredetei nevén Nagy István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth - és József Attila-díjas magyar költő, író tartott irodalmi estet a magyarkanizsaiaknak a József Attila Könyvtárban. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán, az est szervezője...
2018. NOVEMBER 15.
[ 21:47 ]
Beolvasás folyamatban