Kultúra
Zenta: Az ember múzeuma könyv formában
Megjelent Székely Tibor gyűjteményének katalógusa

A Zentai Városi Múzeumban decemberben nyílt meg Az ember múzeuma című kiállítás. Ehhez kapcsolódva, nemrég napvilágot látott a felfedező, világutazó tárgyi hagyatékát összefoglaló katalógus is.

Székely Tibor szabadkai származású világutazó, múzeumigazgató, író, eszperantista minden földrészt bejárt, élete során 74 országban tett felfedezéseket, utazásairól könyveket írt, filmek készültek, valamint a távoli helyekről több száz tárgyat hozott magával. Székely Erzsébet, a világutazó özvegye a gyűjtemény nagy részét néhány évvel ezelőtt a Zentai Városi Múzeumnak adományozta. A különleges tárgyak azóta több ízben kerültek kiállításra, válogatott formában, hiszen több mint hétszáz darabról van szó.

A katalógus bemutatóján jelen volt Burány Katalin, a gyűjtemény kurátora és a kiadvány szerzője, Pejin Attila, a múzeum vezetője, Székely Erzsébet, Hugyik Richárd igazgató, valamint Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Székely Erzsébet írta meg a bevezetőt, magyar, szerb és eszperantó nyelven, melyben összefoglalta kapcsolatát a világutazóval, miként esett választása a zentai múzeumra, egyáltalán erre a városra. Nagy hatással voltak rá az intézmény lelkes szakemberei, továbbá az itteni összetartó eszperantista közösség. Az eszperantistáknak köszönhetően rövidesen Németországban is kiállítanak a kollekcióból néhány tárgyat. Zentán kívül eddig viszonylag még kevés helyen mutatták be a hagyatékot.

Burány Katalin, az intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy minden tekintetben komoly értéket képviselnek, egész Szerbiában egy egyedülálló gyűjteményről beszélhetünk.

A kiadványba hétszáz teljesen dokumentálható tárgy került, olyan tárgyak, melyekről még a gyűjtő készített feljegyzéseket. A katalógus nagyobb részét a tárgykatalógus képezi, s ehhez 250 kép tartozik, amelyek leginkább jellemzőek az adott országra, vagy vidékre. A páratlan hagyaték antropológiai, kultúrtörténeti szempontból is vizsgálható. Tartalmaz fejfedőket, egzotikus álarcokat, használati tárgyakat, szobrokat, hangszereket, fegyvereket.

A Zentai Városi Múzeum munkatársai kiemelték még, hogy szeretnének egy állandó helyet egy külön emlékszobát, amelyben állandó jelleggel megtekinthető lenne a néprajzi hagyaték. De mostanáig nem sok előrelépés történt az ügyben. A kiállítást a napokban leszedik, s a túlzsúfolt raktárakba kerül, a katalógus viszont mostantól elérhető az intézményben.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három díjat kaptak a magyar alkotók Szarajevóban - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 17.
[ 14:03 ]
76 éves korában meghalt Aretha Franklin. A soul királynője detroiti otthonában, családja körében halt meg. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekes-dalszerző az amerikai zene- és előadóművészet egyik legnagyobb jelentőségű művésze volt. Az 1960-as évek végétől a gospel- és blues alapokból táplálkozó soul koronázatlan...
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 18:34 ]
Megtelt ma este a nagybecskereki székesegyház, amely egy rendhagyó hangversenynek volt a helyszíne. A rendezvényen 12 Ave Maria-dal csendült fel Ana Aleksić Šajrer szoprán előadásában, akit Rontó Márta kísért orgonán, illetve egy orgonaművet is eljátszott.Az előadóknak egy régen dédelgetett álma valósult meg ezzel a...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 23:41 ]
Minden eddiginél többen, 565 ezren látogattak ki a kedden zárult Sziget fesztiválra, amely hétből három napon is teltházas volt. A szervezők már a jövő évi programot tervezik, az első 2019-es sztárfellépő neve akár egy hónap múlva ismert lehet. A szervezők keddre is teltházat vártak: sokáig úgy tűnt, hogy az utolsó...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 12:58 ]
Beolvasás folyamatban