Kultúra
Zenta: Az ember múzeuma könyv formában
Megjelent Székely Tibor gyűjteményének katalógusa

A Zentai Városi Múzeumban decemberben nyílt meg Az ember múzeuma című kiállítás. Ehhez kapcsolódva, nemrég napvilágot látott a felfedező, világutazó tárgyi hagyatékát összefoglaló katalógus is.

Székely Tibor szabadkai származású világutazó, múzeumigazgató, író, eszperantista minden földrészt bejárt, élete során 74 országban tett felfedezéseket, utazásairól könyveket írt, filmek készültek, valamint a távoli helyekről több száz tárgyat hozott magával. Székely Erzsébet, a világutazó özvegye a gyűjtemény nagy részét néhány évvel ezelőtt a Zentai Városi Múzeumnak adományozta. A különleges tárgyak azóta több ízben kerültek kiállításra, válogatott formában, hiszen több mint hétszáz darabról van szó.

A katalógus bemutatóján jelen volt Burány Katalin, a gyűjtemény kurátora és a kiadvány szerzője, Pejin Attila, a múzeum vezetője, Székely Erzsébet, Hugyik Richárd igazgató, valamint Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Székely Erzsébet írta meg a bevezetőt, magyar, szerb és eszperantó nyelven, melyben összefoglalta kapcsolatát a világutazóval, miként esett választása a zentai múzeumra, egyáltalán erre a városra. Nagy hatással voltak rá az intézmény lelkes szakemberei, továbbá az itteni összetartó eszperantista közösség. Az eszperantistáknak köszönhetően rövidesen Németországban is kiállítanak a kollekcióból néhány tárgyat. Zentán kívül eddig viszonylag még kevés helyen mutatták be a hagyatékot.

Burány Katalin, az intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy minden tekintetben komoly értéket képviselnek, egész Szerbiában egy egyedülálló gyűjteményről beszélhetünk.

A kiadványba hétszáz teljesen dokumentálható tárgy került, olyan tárgyak, melyekről még a gyűjtő készített feljegyzéseket. A katalógus nagyobb részét a tárgykatalógus képezi, s ehhez 250 kép tartozik, amelyek leginkább jellemzőek az adott országra, vagy vidékre. A páratlan hagyaték antropológiai, kultúrtörténeti szempontból is vizsgálható. Tartalmaz fejfedőket, egzotikus álarcokat, használati tárgyakat, szobrokat, hangszereket, fegyvereket.

A Zentai Városi Múzeum munkatársai kiemelték még, hogy szeretnének egy állandó helyet egy külön emlékszobát, amelyben állandó jelleggel megtekinthető lenne a néprajzi hagyaték. De mostanáig nem sok előrelépés történt az ügyben. A kiállítást a napokban leszedik, s a túlzsúfolt raktárakba kerül, a katalógus viszont mostantól elérhető az intézményben.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A budapesti Udvari Kamaraszínház vendégjátéka Zentán - illusztráció
2018. MÁJUS 23.
[ 18:35 ]
Ivan Wernisch cseh költő, író és publicista kapja az idén a Franz Kafka-díjat. A nemzetközi zsűri döntését Jakub Haubert, a Franz Kafka Társaság szóvivője ismertette kedden Prágában. A díjat október végén adják át a prágai óvárosi városháza dísztermében.A jelöltek névsorát a hagyományoknak megfelelően az...
2018. MÁJUS 22.
[ 11:34 ]
A tizenöt éves Tijana Jurić elrablása, a család tehetetlensége, a komplikált intézményrendszer elleni harca inspirálta Sanja Rajačić színésznőt arra, hogy elkészítse első játékfilmjét.A tragédia 2014-ben történt, amikor elrabolták és brutálisan meggyilkolták Tijana Jurićot. A kislány halála számos kérdést,...
2018. MÁJUS 21.
[ 13:16 ]
A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon. Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján.A 2013-ban A fiam családja című...
2018. MÁJUS 19.
[ 22:16 ]
Beolvasás folyamatban