Kultúra
Szabadka: Villámcsődület a költészet napja tiszteletére
Megkezdte kulturális misszióját a tavaly felavatott VM4K
Betűméret:             

Száznegyven általános és középiskolás emelte a magasba József Attila verssorait a Szabadka főterén megrendezett keddi villámcsődületen. A költészet napi akciót a Szekeres László Alapítvány által működtetett tavaly novemberben átadott VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezte.

A szabadkai Október 10. és a Majsai úti általános iskola, valamint a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói vettek részt a kedden délben megrendezett villámcsődületben, amelyről légi felvételt is készítettek. A több tucat nagyméretű hungarocell táblán egy József Attila-idézet szerepelt, a diákok közel egy órás gondos előkészületet követően egyszerre emelték a levegőbe a következő szöveget: „Jöttem, kölcsönkérjek még ezer kezet, mert hogy adhatnék eleget kettővel?”.

„Ezzel a villámcsődülettel indul a VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kulturális éve, ahol általános és középiskolások két József Attila verssorral emlékeznek meg a magyar költészet napjáról, rávilágítva arra, hogy emberi, közösségi, művészi és identitásmegtartó szempontból egyaránt feladatunk van” – nyilatkozta a helyszínen Szabó Zsuzsanna, a VM4K kulturális referense a Vajdaság Mának.

Az akción készült légi felvételeket április 11-én teszi közzé az intézmény közösségi oldalán. Április 12-én pedig A megismerés nehézségei című kortárs irodalmi és zene estre várják a közönséget a központ klubhelyiségébe, ahol Jász Attila József Attila-díjas költő, esszéista, lapszerkesztő és Grencsó István jazz szaxofonos, szabad zenész, zeneszerző lép fel 19 órai kezdettel.

Pintér Kuti Andrea, a VM4K titkára elmondta, hogy a központ a Szekeres László Alapítvány keretein belül működik kibővítve annak korábbi tevékenységét. A VM4K a képzés, kutatás és kultúra területén valósít meg nemzetileg kiemelt programokat – hangsúlyozta a titkár. Hozzátette: Jelenleg kétféle képzés folyik az intézményben: egy mechatronikai az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának keretében, illetve egy szakirányú továbbképzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán keresztül.

Háromféle kutatást terveznek, amelynek célja a középiskolások és egyetemisták jövőképének és továbbtanulási hajlandóságának kivizsgálása, ennek függvényében alakítják ki a további képzéseket – mondta. A képzőközpont korábban kiadott szórólapjain szereplő egyetemi képzések egyelőre informatív jellegűek – válaszolta újságírói kérdésre Pintér Kuti Andrea.

A költészet napja alkalmából megszervezett villámcsődület volt a VM4K első nyilvános kulturális rendezvénye, a további programokról az intézmény Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők – nyilatkozták a központ munkatársai.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Identitásunk gyökereit próbálták felkutatni a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Topolyán megszervezett konferenciáján. A Petőfi évhez is kapcsolódó rendezvény képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, majd a jellemünket és múltunkat meghatározó, sorsformáló emlékeinket idézték fel egy beszélgetéssel. A...
2023. JANUÁR 21.
[ 15:42 ]
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón. A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség...
2023. JANUÁR 21.
[ 13:42 ]
Január 23-a és 27-e között tartja az Újvidéki Színház "születésnapi hetét", számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon. Az igazi nagy ünnep jövőre lesz az 1973-ban megalakult Újvidéki Színház megalakulásának 50. születésnapja alkalmából, az idén viszont január 27-én a színház első bemutatójának,...
2023. JANUÁR 20.
[ 22:10 ]
Beolvasás folyamatban