Kultúra
Múzeumok éjszakája Szabadkán is
Szombaton éjjel ismét életre kelnek a képtárak

Már a hét elején megnyitotta kapuit a Városi Múzeum a sorrendben 15. országos múzeumünnep alkalmából. A rendezvénysorozat legfényesebb éjszakája szombaton lesz, amikor több mint egy tucat képtár és művelődési intézet várja majd a művészetre éhes látogatókat ingyenes rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal.

A múzeumban csütörtökön A keret mögött című magyar nyelvű játszóházzal készülnek a legkisebbeknek 16 óra 30 perctől, este 19 órától pedig a Szabadkai Városi Múzeum hét évtizede című filmet vetítik. Pénteken este hét órától a gyűjtemény első világháborús alkotásiba nyerhetünk betekintést dr. Ninkov K. Olga vetítéssel egybekötött előadásán. A szombati Múzeumok éjszakáján pedig a Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkár, a Falkoner Ferenc és a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatok várják a látogatókat 17 órától egészen éjjel egyig. Emellett játszóház, flashmob és a Femina Vox, valamint a The sPark koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a szabadkai múzeumban.

A Városháza alatti emléktárgyboltban A síkság színei című kiállítással és a Májusi éjszaka elnevezésű képzőművészeti játszóházzal készülnek szombatra.

A programözönbe bekapcsolódik a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a De Medici rajziskola, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központ, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ, a KroArt Horvát Képzőművészeti Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Free Time Rail Vasútmodellező Egyesület és a Rotografika nyomda, valamint sok más kulturális intézmény és kávézó programjai várják az éjszakai barangolókat Szabadkán.

A program egy részét megtalálják a www.nocmuzeja.rs hivatalos honlapján, illetve az egyes helyszínek Facebook-oldalán, vagy akár rábízhatják magukat a sokezres tömegre, amely egyik lebilincselő rendezvénytől a másikig hömpölyög május 19-én a város központjában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Végel László irodalmi munkásságának szentelik azt a kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát, amely ma kezdődik az újvidéki Bölcsészettudományi Karon.A konferencia bevezetőjeként szerb és magyar nyelven felolvassák Konrád György Kérdezd, olvasd Végel Lászlót, nem bánod meg című esszéjét.Az esemény első napján...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:18 ]
Május 24-én, csütörtökön este fél nyolctól a Zentai Magyar Kamaraszínházban vendégszerepel a budapesti Udvari Kamaraszínház, amely a Tizennyolc című előadásával érkezik a Tisza-parti településre.„A magyar történelmet tanultuk, egészen az I. világháborúig. Ott megállt a világ, megállt a tananyag, eltűnt minden...
2018. MÁJUS 23.
[ 18:35 ]
Nyolcvanöt évesen elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média, Roth egy New York-i kórházban halt meg kedden szívelégtelenségben.Huszonöt könyve jelent meg, legismertebb művei az 1959-es Isten veled, Columbus, az 1969-es A Portnoy-kór...
2018. MÁJUS 23.
[ 8:18 ]
Beolvasás folyamatban