Kultúra
Múzeumok éjszakája Szabadkán is
Szombaton éjjel ismét életre kelnek a képtárak

Már a hét elején megnyitotta kapuit a Városi Múzeum a sorrendben 15. országos múzeumünnep alkalmából. A rendezvénysorozat legfényesebb éjszakája szombaton lesz, amikor több mint egy tucat képtár és művelődési intézet várja majd a művészetre éhes látogatókat ingyenes rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal.

A múzeumban csütörtökön A keret mögött című magyar nyelvű játszóházzal készülnek a legkisebbeknek 16 óra 30 perctől, este 19 órától pedig a Szabadkai Városi Múzeum hét évtizede című filmet vetítik. Pénteken este hét órától a gyűjtemény első világháborús alkotásiba nyerhetünk betekintést dr. Ninkov K. Olga vetítéssel egybekötött előadásán. A szombati Múzeumok éjszakáján pedig a Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkár, a Falkoner Ferenc és a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatok várják a látogatókat 17 órától egészen éjjel egyig. Emellett játszóház, flashmob és a Femina Vox, valamint a The sPark koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a szabadkai múzeumban.

A Városháza alatti emléktárgyboltban A síkság színei című kiállítással és a Májusi éjszaka elnevezésű képzőművészeti játszóházzal készülnek szombatra.

A programözönbe bekapcsolódik a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a De Medici rajziskola, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központ, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ, a KroArt Horvát Képzőművészeti Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Free Time Rail Vasútmodellező Egyesület és a Rotografika nyomda, valamint sok más kulturális intézmény és kávézó programjai várják az éjszakai barangolókat Szabadkán.

A program egy részét megtalálják a www.nocmuzeja.rs hivatalos honlapján, illetve az egyes helyszínek Facebook-oldalán, vagy akár rábízhatják magukat a sokezres tömegre, amely egyik lebilincselő rendezvénytől a másikig hömpölyög május 19-én a város központjában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Miodrag Radovanović színész - illusztráció
2019. JANUÁR 15.
[ 16:51 ]
Tizenhárom év után új albumon dolgozik a The Who. A brit rockzenekar gitárosának, Pete Townshendnek a közleménye szerint a rajongók a "sötét balladáktól a kemény rockig és a kísérleti elektronikus zenéig" mindenre számíthatnak.Az album még idén megjelenik - adta hírül hétfőn a The Guardian című brit napilap...
2019. JANUÁR 14.
[ 17:27 ]
Január 16-án ünnepli hatvanadik születésnapját Sade Adu négyszeres Grammy-díjas nigériai-brit énekesnő. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Helen Folasade Adu néven született Ibadanban. Nigériai származású apja egyetemi tanárként, angol anyja ápolónőként dolgozott. Szülei Londonban találkoztak, 1955-ben kötöttek...
2019. JANUÁR 14.
[ 15:35 ]
Az Impressum Polgárok Egyesülete kiadásában néhány nappal ezelőtt hagyta el a Temerini Újság nyomdáját Fúró Dénes történelmi monográfiája az első világháborúban részt vett temeriniekről. A pályája elején járó szerző többéves kutatómunkájának eredményeit tárja az olvasók elé, felhasználva Ökrész Károly,...
2019. JANUÁR 13.
[ 20:35 ]
Beolvasás folyamatban