Kultúra
Múzeumok éjszakája Szabadkán is
Szombaton éjjel ismét életre kelnek a képtárak

Már a hét elején megnyitotta kapuit a Városi Múzeum a sorrendben 15. országos múzeumünnep alkalmából. A rendezvénysorozat legfényesebb éjszakája szombaton lesz, amikor több mint egy tucat képtár és művelődési intézet várja majd a művészetre éhes látogatókat ingyenes rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal.

A múzeumban csütörtökön A keret mögött című magyar nyelvű játszóházzal készülnek a legkisebbeknek 16 óra 30 perctől, este 19 órától pedig a Szabadkai Városi Múzeum hét évtizede című filmet vetítik. Pénteken este hét órától a gyűjtemény első világháborús alkotásiba nyerhetünk betekintést dr. Ninkov K. Olga vetítéssel egybekötött előadásán. A szombati Múzeumok éjszakáján pedig a Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkár, a Falkoner Ferenc és a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatok várják a látogatókat 17 órától egészen éjjel egyig. Emellett játszóház, flashmob és a Femina Vox, valamint a The sPark koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a szabadkai múzeumban.

A Városháza alatti emléktárgyboltban A síkság színei című kiállítással és a Májusi éjszaka elnevezésű képzőművészeti játszóházzal készülnek szombatra.

A programözönbe bekapcsolódik a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a De Medici rajziskola, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központ, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ, a KroArt Horvát Képzőművészeti Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Free Time Rail Vasútmodellező Egyesület és a Rotografika nyomda, valamint sok más kulturális intézmény és kávézó programjai várják az éjszakai barangolókat Szabadkán.

A program egy részét megtalálják a www.nocmuzeja.rs hivatalos honlapján, illetve az egyes helyszínek Facebook-oldalán, vagy akár rábízhatják magukat a sokezres tömegre, amely egyik lebilincselő rendezvénytől a másikig hömpölyög május 19-én a város központjában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Döntés született az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a külhoni magyar kultúra támogatására 10 millió forintos keretösszeggel meghirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván című, meghívásos pályázatairól - közölte az Emmi pénteken az MTI-vel. Mint írják, a pályázatok célja a nemzeti összetartozás...
2018. OKTÓBER 19.
[ 11:53 ]
(Belgrádi tudósítónktól)Vasárnap, október 21-én nyitja kapuit az idei, 63. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár Az olvasás öröme elnevezéssel. Az írott szó szerelmesei a következő vasárnapig, október 28-áig mintegy ötszáz szerbiai és kölföldi kiadó könyvkínálatát ismerhetik meg és vásárolhatják meg. Sok kiadvány...
2018. OKTÓBER 19.
[ 8:58 ]
1868-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchiában. Most Szerbia legrégebbi zeneiskolája a szabadkai, s az egyedüli, amelyben a szerb mellett magyarul is folyik az oktatás. Fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából csütörtök este koncertet adtak egykori növendékei a szabadkai zsinagógában: Kinka Rita zongoraművész,...
2018. OKTÓBER 18.
[ 23:21 ]
Beolvasás folyamatban