Kultúra
Múzeumok éjszakája Szabadkán is
Szombaton éjjel ismét életre kelnek a képtárak

Már a hét elején megnyitotta kapuit a Városi Múzeum a sorrendben 15. országos múzeumünnep alkalmából. A rendezvénysorozat legfényesebb éjszakája szombaton lesz, amikor több mint egy tucat képtár és művelődési intézet várja majd a művészetre éhes látogatókat ingyenes rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal.

A múzeumban csütörtökön A keret mögött című magyar nyelvű játszóházzal készülnek a legkisebbeknek 16 óra 30 perctől, este 19 órától pedig a Szabadkai Városi Múzeum hét évtizede című filmet vetítik. Pénteken este hét órától a gyűjtemény első világháborús alkotásiba nyerhetünk betekintést dr. Ninkov K. Olga vetítéssel egybekötött előadásán. A szombati Múzeumok éjszakáján pedig a Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkár, a Falkoner Ferenc és a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatok várják a látogatókat 17 órától egészen éjjel egyig. Emellett játszóház, flashmob és a Femina Vox, valamint a The sPark koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a szabadkai múzeumban.

A Városháza alatti emléktárgyboltban A síkság színei című kiállítással és a Májusi éjszaka elnevezésű képzőművészeti játszóházzal készülnek szombatra.

A programözönbe bekapcsolódik a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a De Medici rajziskola, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központ, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ, a KroArt Horvát Képzőművészeti Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Free Time Rail Vasútmodellező Egyesület és a Rotografika nyomda, valamint sok más kulturális intézmény és kávézó programjai várják az éjszakai barangolókat Szabadkán.

A program egy részét megtalálják a www.nocmuzeja.rs hivatalos honlapján, illetve az egyes helyszínek Facebook-oldalán, vagy akár rábízhatják magukat a sokezres tömegre, amely egyik lebilincselő rendezvénytől a másikig hömpölyög május 19-én a város központjában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három díjat kaptak magyar alkotók a balkáni térség elsőszámú filmfesztiválján csütörtök este Szarajevóban: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el a filmfesztiválon. Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét elismerő oklevéllel...
2018. AUGUSZTUS 17.
[ 14:03 ]
76 éves korában meghalt Aretha Franklin. A soul királynője detroiti otthonában, családja körében halt meg. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekes-dalszerző az amerikai zene- és előadóművészet egyik legnagyobb jelentőségű művésze volt. Az 1960-as évek végétől a gospel- és blues alapokból táplálkozó soul koronázatlan...
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 18:34 ]
Megtelt ma este a nagybecskereki székesegyház, amely egy rendhagyó hangversenynek volt a helyszíne. A rendezvényen 12 Ave Maria-dal csendült fel Ana Aleksić Šajrer szoprán előadásában, akit Rontó Márta kísért orgonán, illetve egy orgonaművet is eljátszott.Az előadóknak egy régen dédelgetett álma valósult meg ezzel a...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 23:41 ]
Beolvasás folyamatban