Kultúra
Múzeumok éjszakája Szabadkán is
Szombaton éjjel ismét életre kelnek a képtárak
Betűméret:             

Már a hét elején megnyitotta kapuit a Városi Múzeum a sorrendben 15. országos múzeumünnep alkalmából. A rendezvénysorozat legfényesebb éjszakája szombaton lesz, amikor több mint egy tucat képtár és művelődési intézet várja majd a művészetre éhes látogatókat ingyenes rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal.

A múzeumban csütörtökön A keret mögött című magyar nyelvű játszóházzal készülnek a legkisebbeknek 16 óra 30 perctől, este 19 órától pedig a Szabadkai Városi Múzeum hét évtizede című filmet vetítik. Pénteken este hét órától a gyűjtemény első világháborús alkotásiba nyerhetünk betekintést dr. Ninkov K. Olga vetítéssel egybekötött előadásán. A szombati Múzeumok éjszakáján pedig a Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkár, a Falkoner Ferenc és a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatok várják a látogatókat 17 órától egészen éjjel egyig. Emellett játszóház, flashmob és a Femina Vox, valamint a The sPark koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a szabadkai múzeumban.

A Városháza alatti emléktárgyboltban A síkság színei című kiállítással és a Májusi éjszaka elnevezésű képzőművészeti játszóházzal készülnek szombatra.

A programözönbe bekapcsolódik a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a De Medici rajziskola, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központ, a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ, a KroArt Horvát Képzőművészeti Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Free Time Rail Vasútmodellező Egyesület és a Rotografika nyomda, valamint sok más kulturális intézmény és kávézó programjai várják az éjszakai barangolókat Szabadkán.

A program egy részét megtalálják a www.nocmuzeja.rs hivatalos honlapján, illetve az egyes helyszínek Facebook-oldalán, vagy akár rábízhatják magukat a sokezres tömegre, amely egyik lebilincselő rendezvénytől a másikig hömpölyög május 19-én a város központjában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Louis Gossett Jr. - illusztráció
2024. MÁRCIUS 29.
[ 15:45 ]
Kedden Belgrádban 69 éves korában rövid betegség után elhunyt Slađana Milošević énekes, avangárd művész, a 80-as évek jugoszláv újhullámának egyik ikonja, akit a szerbiai zenei életben a rock hercegnőjeként emlegettek. Aleksandra Slađana Milošević 1955. október 3-án született Belgrádban, 1977-ben tűnt fel a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 17:57 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Beolvasás folyamatban