Kultúra
Zenta: Bemutatták az estiK című előadást

Nagy sikerrel mutatta be szerda este a Kosztolányi Dezső Esti-novellái alapján készült estiK című előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai a Jászai Mari- és Pataki Gyűrű-díjas Mezei Kinga rendezésében állították színpadra a több szempontból is különlegesnek tekinthető előadásukat.

Góli Kornélia, az előadás dramaturgja és Mezei Kinga, az előadás rendezője saját bevallásuk szerint már jó ideje fontolgatták egy olyan produkció létrehozását, amelynek az alapját Kosztolányi Dezső Esti-novellái képezik, így amikor Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója felkérte őket az általa vezetett intézmény legújabb előadásának elkészítésére, úgy döntöttek, belevágnak, hiszen úgy vélték, egy ilyen produkció igen izgalmas kihívást jelent majd a fiatalokból álló társulat tagjai számára. Már az ötlet megszületésekor egyértelmű volt számukra, hogy a főszerepet Balázs Áronnak, az Újvidéki Színház Jászai Mari-, Pataki Gyűrű- és Sterija-díjas színészének, a Művészeti Akadémia tanárának kell játszania, és nagy örömükre szolgált, hogy ezt az ötletüket a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója is támogatta.

Mivel Góli Kornélia és Mezei Kinga nem szerettek volna erőltetetten dramatizált darabot létrehozni, az előadásban igyekeztek megtartani a töredékességet, ami szerkezetileg is igen izgalmassá teszi a produkciót, amelynek a Mezei Kinga alkotói világára jellemző komplexitása még élményszerűbbé teszi azt a befogadók számára.

A szereplők közül többen is hangsúlyozták, az estiK című előadás egy rendkívül izgalmas próbafolyamat eredményeképpen született meg, amelynek során maguk is sokat tanultak a rendezőtől és annak munkatársaitól. A több szempontból is különlegesnek tekinthető produkció létrehozásában Góli Kornélia és Mezei Kinga mellett zeneszerzőként Mezei Szilárd, díszlettervezőként Ondraschek Péter, jelmeztervezőként pedig Aleksandra Pešić működött közre, az előadás szereplői pedig Balázs Áron (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas, Sterija-díjas), Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas), Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György.

Az estiK című előadás reprízét ma 19.30-tól tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban, amelynek illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három díjat kaptak magyar alkotók a balkáni térség elsőszámú filmfesztiválján csütörtök este Szarajevóban: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el a filmfesztiválon. Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét elismerő oklevéllel...
2018. AUGUSZTUS 17.
[ 14:03 ]
76 éves korában meghalt Aretha Franklin. A soul királynője detroiti otthonában, családja körében halt meg. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekes-dalszerző az amerikai zene- és előadóművészet egyik legnagyobb jelentőségű művésze volt. Az 1960-as évek végétől a gospel- és blues alapokból táplálkozó soul koronázatlan...
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 18:34 ]
Megtelt ma este a nagybecskereki székesegyház, amely egy rendhagyó hangversenynek volt a helyszíne. A rendezvényen 12 Ave Maria-dal csendült fel Ana Aleksić Šajrer szoprán előadásában, akit Rontó Márta kísért orgonán, illetve egy orgonaművet is eljátszott.Az előadóknak egy régen dédelgetett álma valósult meg ezzel a...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 23:41 ]
Beolvasás folyamatban