Kultúra
Zenta: Bemutatták az estiK című előadást

Nagy sikerrel mutatta be szerda este a Kosztolányi Dezső Esti-novellái alapján készült estiK című előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai a Jászai Mari- és Pataki Gyűrű-díjas Mezei Kinga rendezésében állították színpadra a több szempontból is különlegesnek tekinthető előadásukat.

Góli Kornélia, az előadás dramaturgja és Mezei Kinga, az előadás rendezője saját bevallásuk szerint már jó ideje fontolgatták egy olyan produkció létrehozását, amelynek az alapját Kosztolányi Dezső Esti-novellái képezik, így amikor Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója felkérte őket az általa vezetett intézmény legújabb előadásának elkészítésére, úgy döntöttek, belevágnak, hiszen úgy vélték, egy ilyen produkció igen izgalmas kihívást jelent majd a fiatalokból álló társulat tagjai számára. Már az ötlet megszületésekor egyértelmű volt számukra, hogy a főszerepet Balázs Áronnak, az Újvidéki Színház Jászai Mari-, Pataki Gyűrű- és Sterija-díjas színészének, a Művészeti Akadémia tanárának kell játszania, és nagy örömükre szolgált, hogy ezt az ötletüket a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója is támogatta.

Mivel Góli Kornélia és Mezei Kinga nem szerettek volna erőltetetten dramatizált darabot létrehozni, az előadásban igyekeztek megtartani a töredékességet, ami szerkezetileg is igen izgalmassá teszi a produkciót, amelynek a Mezei Kinga alkotói világára jellemző komplexitása még élményszerűbbé teszi azt a befogadók számára.

A szereplők közül többen is hangsúlyozták, az estiK című előadás egy rendkívül izgalmas próbafolyamat eredményeképpen született meg, amelynek során maguk is sokat tanultak a rendezőtől és annak munkatársaitól. A több szempontból is különlegesnek tekinthető produkció létrehozásában Góli Kornélia és Mezei Kinga mellett zeneszerzőként Mezei Szilárd, díszlettervezőként Ondraschek Péter, jelmeztervezőként pedig Aleksandra Pešić működött közre, az előadás szereplői pedig Balázs Áron (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas, Sterija-díjas), Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas), Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György.

Az estiK című előadás reprízét ma 19.30-tól tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban, amelynek illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Végel László irodalmi munkásságának szentelik azt a kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát, amely ma kezdődik az újvidéki Bölcsészettudományi Karon.A konferencia bevezetőjeként szerb és magyar nyelven felolvassák Konrád György Kérdezd, olvasd Végel Lászlót, nem bánod meg című esszéjét.Az esemény első napján...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:18 ]
Május 24-én, csütörtökön este fél nyolctól a Zentai Magyar Kamaraszínházban vendégszerepel a budapesti Udvari Kamaraszínház, amely a Tizennyolc című előadásával érkezik a Tisza-parti településre.„A magyar történelmet tanultuk, egészen az I. világháborúig. Ott megállt a világ, megállt a tananyag, eltűnt minden...
2018. MÁJUS 23.
[ 18:35 ]
Nyolcvanöt évesen elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média, Roth egy New York-i kórházban halt meg kedden szívelégtelenségben.Huszonöt könyve jelent meg, legismertebb művei az 1959-es Isten veled, Columbus, az 1969-es A Portnoy-kór...
2018. MÁJUS 23.
[ 8:18 ]
Beolvasás folyamatban