Kultúra
Zenta: Bemutatták az estiK című előadást

Nagy sikerrel mutatta be szerda este a Kosztolányi Dezső Esti-novellái alapján készült estiK című előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai a Jászai Mari- és Pataki Gyűrű-díjas Mezei Kinga rendezésében állították színpadra a több szempontból is különlegesnek tekinthető előadásukat.

Góli Kornélia, az előadás dramaturgja és Mezei Kinga, az előadás rendezője saját bevallásuk szerint már jó ideje fontolgatták egy olyan produkció létrehozását, amelynek az alapját Kosztolányi Dezső Esti-novellái képezik, így amikor Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója felkérte őket az általa vezetett intézmény legújabb előadásának elkészítésére, úgy döntöttek, belevágnak, hiszen úgy vélték, egy ilyen produkció igen izgalmas kihívást jelent majd a fiatalokból álló társulat tagjai számára. Már az ötlet megszületésekor egyértelmű volt számukra, hogy a főszerepet Balázs Áronnak, az Újvidéki Színház Jászai Mari-, Pataki Gyűrű- és Sterija-díjas színészének, a Művészeti Akadémia tanárának kell játszania, és nagy örömükre szolgált, hogy ezt az ötletüket a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója is támogatta.

Mivel Góli Kornélia és Mezei Kinga nem szerettek volna erőltetetten dramatizált darabot létrehozni, az előadásban igyekeztek megtartani a töredékességet, ami szerkezetileg is igen izgalmassá teszi a produkciót, amelynek a Mezei Kinga alkotói világára jellemző komplexitása még élményszerűbbé teszi azt a befogadók számára.

A szereplők közül többen is hangsúlyozták, az estiK című előadás egy rendkívül izgalmas próbafolyamat eredményeképpen született meg, amelynek során maguk is sokat tanultak a rendezőtől és annak munkatársaitól. A több szempontból is különlegesnek tekinthető produkció létrehozásában Góli Kornélia és Mezei Kinga mellett zeneszerzőként Mezei Szilárd, díszlettervezőként Ondraschek Péter, jelmeztervezőként pedig Aleksandra Pešić működött közre, az előadás szereplői pedig Balázs Áron (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas, Sterija-díjas), Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas), Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György.

Az estiK című előadás reprízét ma 19.30-tól tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban, amelynek illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Döntés született az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a külhoni magyar kultúra támogatására 10 millió forintos keretösszeggel meghirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván című, meghívásos pályázatairól - közölte az Emmi pénteken az MTI-vel. Mint írják, a pályázatok célja a nemzeti összetartozás...
2018. OKTÓBER 19.
[ 11:53 ]
(Belgrádi tudósítónktól)Vasárnap, október 21-én nyitja kapuit az idei, 63. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár Az olvasás öröme elnevezéssel. Az írott szó szerelmesei a következő vasárnapig, október 28-áig mintegy ötszáz szerbiai és kölföldi kiadó könyvkínálatát ismerhetik meg és vásárolhatják meg. Sok kiadvány...
2018. OKTÓBER 19.
[ 8:58 ]
1868-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchiában. Most Szerbia legrégebbi zeneiskolája a szabadkai, s az egyedüli, amelyben a szerb mellett magyarul is folyik az oktatás. Fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából csütörtök este koncertet adtak egykori növendékei a szabadkai zsinagógában: Kinka Rita zongoraművész,...
2018. OKTÓBER 18.
[ 23:21 ]
Beolvasás folyamatban