Kultúra
Rade Šerbedžija és Brian Cox kapta a Lifka Sándor-díjat
Betűméret:             

Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek vették át a 25. palicsi filmfesztivál életműdíját, a szabadkai mozi legendás szülőatyjáról elnevezett Lifka Sándor-díjat. A hagyományoktól eltérően a díjátadót az egyhetes filmmustra második napján tartották meg a fesztivál védjegyévé vált palicsi szabadtéri színpadon.

Az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválját szombaton este Dušan Kovačević drámaíró, a fesztiváltanács új elnöke nyitotta meg, miután átvette Mira Banjac leköszönő elnöktől a fesztivál alapító dokumentumát, akinek egyben átnyújtotta a fesztivál negyedévszázados fennállása alkalmából készített jubileumi ezüstszobrot.

Radoslav Zelenović fesztiváligazgató ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy a fesztiváltanács élén mindig kiemelkedő személyek álltak, így korábban ezt a tisztséget Milena Dravić és Branislav Lečić is betöltötték, most pedig Kovačević elődjétől Mira Banjactól veheti át alapító okiratot, amely irányadó lesz számára az elkövetkező négyéves időszakban. Mira Banjacot tapsviharral fogadta a közönség. A színésznő köszönetet mondott a bizalomért és elmondta, örömmel tölti el, ha hozzájárulhatott a fesztivál megmaradásához és fejlődéséhez. Banjac kiemelte, a tanács új elnöke biztosan a fesztivál gerince lesz majd, egy olyan ember, aki már bizonyított a film- és a színházművészet területén is.

Dušan Kovačević viszonozta a szép szavakat, kiemelte, hogy reméli, méltó utódja lehet Mira Banjacnak, aki már be is avatta a palicsi filmfesztivál néhány kulisszatitkába.

Igor Mirović a tartományi kormány elnöke bejelentette, a vajdasági végrehajtó hatalom a jövőben erőteljesebb támogatást nyújt a rendezvénynek. Bogdan Laban, Szabadka polgármestere „Danilo Kiš, Lifka Sándor, Stevan Raičković és Kosztolányi Dezső városában” köszöntötte a vendégeket, hozzátéve, hogy a palicsi filmfesztivál 25 éve a város kultúrájának és turizmusának egyik kulcsfontosságú rendezvénye.

A fesztivál versenyprogramját versenyen kívül a Boldog mint Lazzaro című olasz filmalkotás nyitotta meg, amelyet technikai hiba miatt a közönségfilmek között ismét levetítenek. A versenyprogramban 14 olyan filmet mutatnak be, amelyeket jelentős nemzetközi szemléken díjaztak Európa szerte. A német, belga, fehérorosz, svéd, macedón, spanyol, francia, dán, norvég és magyar filmek közül választják ki azt, amely megkapja a legjobb filmnek járó Aranytorony-díjat vagy a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot, illetve a zsűri különdíját.

Az öttagú zsűri tagjai: Enyedi Ildikó magyar rendező, Ibrahim Koma francia színész, Ieva Norviliene litván színész és producer, Marinus Groothof holland rendező-forgatókönyvíró és Nataša Ninković boszniai színésznő. A kritikusok zsűrijében Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojević montenegrói filmkritikus ülnek.

A fesztivál keretében 12 kategóriában mintegy száz filmet mutatnak be.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban