Kultúra
Kárpátalja a Summerfesten
Tíznapos bemutatkozás Százhalombattán

A 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár augusztus 12-én nyitja meg kapuit. A jubileumi programsorozaton idén Kárpátalja a díszvendég, így a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja a programsorozat társszervezője is egyben.

Negyedszázadra tekint vissza a százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. A szervezők az ünnepet először külföldi csoportok felvonulásának szánták, de a jeles esemény igazi programsorozattá bővült. A szervezők nemes gesztusa, hogy a jubileumi alkalomra a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot köszöntik díszvendégként. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja – társszervezőként – értékes programjaival gazdagítja a tíznapos ünnepségsorozatot.

Kárpátalja rendkívül sokszínű, s igyekszünk sokszínűen is bemutatni – tájékoztat az előkészületekről Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. – Így jelenlétünk méltó módon járul hozzá a negyedszázados évforduló megünnepléséhez.”

Már a megnyitó előestéjén, 11-én, a Barátság Kulturális Központban kiállítás megnyitóval kezdődik Kárpátalja bemutatkozása, majd ezt követi a Magyar Állami Népi Együttes előadása, Megidézett Kárpátalja címmel. Másnap igazi színházi csemegének számít a beregszászi Illés Gyula Színház Tóték bemutatója.

A 16-ai konferencia központi témája is Kárpátalja, s olyan kényes kérdéseket érint, mint a magyar nyelvű oktatás, a nyelvtörvény, valamint a magyarság otthonmaradása. A szimpózium népszerűbb közügyeket is felvet, így a hallgatók a turizmusról, a színházi életről, valamint a hagyományápolásról alkothatnak képet.

Másnap az újonnan alakult Kárpátalja Táncegyüttes bemutatkozása a „sláger, s fellép Szalonna és Bandája, s a Tarsolyband is. Ez a nap egyben a kárpátaljai családoké is; késő este a református templom a Pál család és barátai, valamint a BorzsaVári zenekar koncertjének ad otthont.

A 18-ai ökumenikus istentiszteleten a hívők Kárpátalja jövőjéért imádkozhatnak.

Az augusztus 21-ei záróünnepség különleges eseménye az a világzenei koncert, amelyen a hazai és külföldi zenészek – mintegy százhúszan – magyar számokkal kedveskednek az egybegyűlteknek. Idén a híres Rókatánc és a Rákóczi-induló szerepel a repertoáron.

A kárpátaljai míves termékeket az érdeklődők a kézműves kiállítás és vásáron tekinthetik meg, s az emlékek mellett vásárfiával térhetnek haza a Summerfestről.

Dr. Csermák Zoltán

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Danyi Zoltán író, költő, Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő, valamint Mariarosaria Sciglitano műfordító vehették át az irodalmi élet kimagasló teljesítményeit elismerő Déry-díjat csütörtökön Budapesten. Az elismerés Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló...
2018. OKTÓBER 18.
[ 15:45 ]
Százötven éves a szabadkai zeneiskola. A jubileumra ma este 7 órakor nagyszabású koncerttel emlékeznek, amit a zsinagógában tartanak meg. A műsorban az iskola egykori növendékei lépnek fel: Kinka Rita (zongora), Lévai Aksin Laura (fuvola), Saša Štulić (tenor), valamint Görög Noémi és Görög Enikő (zongoraduó).A szabadkai...
2018. OKTÓBER 18.
[ 12:45 ]
Október 19-én, pénteken 18 órától ismét két rendkívül tehetséges fiatalt látnak vendégül a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozata keretében. Az est vendégei ezúttal Lőrinc Tímea és Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei lesznek, akik meglepetéssel is készülnek a...
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:02 ]
Beolvasás folyamatban