Kultúra
Kárpátalja a Summerfesten
Tíznapos bemutatkozás Százhalombattán

A 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár augusztus 12-én nyitja meg kapuit. A jubileumi programsorozaton idén Kárpátalja a díszvendég, így a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja a programsorozat társszervezője is egyben.

Negyedszázadra tekint vissza a százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. A szervezők az ünnepet először külföldi csoportok felvonulásának szánták, de a jeles esemény igazi programsorozattá bővült. A szervezők nemes gesztusa, hogy a jubileumi alkalomra a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot köszöntik díszvendégként. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja – társszervezőként – értékes programjaival gazdagítja a tíznapos ünnepségsorozatot.

Kárpátalja rendkívül sokszínű, s igyekszünk sokszínűen is bemutatni – tájékoztat az előkészületekről Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. – Így jelenlétünk méltó módon járul hozzá a negyedszázados évforduló megünnepléséhez.”

Már a megnyitó előestéjén, 11-én, a Barátság Kulturális Központban kiállítás megnyitóval kezdődik Kárpátalja bemutatkozása, majd ezt követi a Magyar Állami Népi Együttes előadása, Megidézett Kárpátalja címmel. Másnap igazi színházi csemegének számít a beregszászi Illés Gyula Színház Tóték bemutatója.

A 16-ai konferencia központi témája is Kárpátalja, s olyan kényes kérdéseket érint, mint a magyar nyelvű oktatás, a nyelvtörvény, valamint a magyarság otthonmaradása. A szimpózium népszerűbb közügyeket is felvet, így a hallgatók a turizmusról, a színházi életről, valamint a hagyományápolásról alkothatnak képet.

Másnap az újonnan alakult Kárpátalja Táncegyüttes bemutatkozása a „sláger, s fellép Szalonna és Bandája, s a Tarsolyband is. Ez a nap egyben a kárpátaljai családoké is; késő este a református templom a Pál család és barátai, valamint a BorzsaVári zenekar koncertjének ad otthont.

A 18-ai ökumenikus istentiszteleten a hívők Kárpátalja jövőjéért imádkozhatnak.

Az augusztus 21-ei záróünnepség különleges eseménye az a világzenei koncert, amelyen a hazai és külföldi zenészek – mintegy százhúszan – magyar számokkal kedveskednek az egybegyűlteknek. Idén a híres Rókatánc és a Rákóczi-induló szerepel a repertoáron.

A kárpátaljai míves termékeket az érdeklődők a kézműves kiállítás és vásáron tekinthetik meg, s az emlékek mellett vásárfiával térhetnek haza a Summerfestről.

Dr. Csermák Zoltán

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újraindul az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat - illusztráció
2019. MÁRCIUS 19.
[ 9:45 ]
Tordaiak találkozója - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 10:16 ]
A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet első, 120 órás viseletkészítő tanfolyama ért véget az elmúlt héten. Ebből az alkalomból kiállításon mutatták be a legszebb öltözeteket. A magyarországi Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 10:07 ]
Velemi otthonában adta át a Kossuth Nagydíjat Törőcsik Mari színművésznek szombaton Orbán Viktor miniszterelnök. Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész részére több évtizedes...
2019. MÁRCIUS 16.
[ 19:31 ]
A Szabadkai Városi Múzeum díjmentesen restaurálta a XIX. század végéről származó oltárképet az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért Interreg – IPA CBC projekt keretében. A festményt még 1999-ben próbálták elrabolni, s ekkor a kép nagy része sérülést szenvedett. A felújítási...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 16:11 ]
Beolvasás folyamatban