Kultúra
Kárpátalja a Summerfesten
Tíznapos bemutatkozás Százhalombattán

A 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár augusztus 12-én nyitja meg kapuit. A jubileumi programsorozaton idén Kárpátalja a díszvendég, így a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja a programsorozat társszervezője is egyben.

Negyedszázadra tekint vissza a százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. A szervezők az ünnepet először külföldi csoportok felvonulásának szánták, de a jeles esemény igazi programsorozattá bővült. A szervezők nemes gesztusa, hogy a jubileumi alkalomra a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot köszöntik díszvendégként. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja – társszervezőként – értékes programjaival gazdagítja a tíznapos ünnepségsorozatot.

Kárpátalja rendkívül sokszínű, s igyekszünk sokszínűen is bemutatni – tájékoztat az előkészületekről Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. – Így jelenlétünk méltó módon járul hozzá a negyedszázados évforduló megünnepléséhez.”

Már a megnyitó előestéjén, 11-én, a Barátság Kulturális Központban kiállítás megnyitóval kezdődik Kárpátalja bemutatkozása, majd ezt követi a Magyar Állami Népi Együttes előadása, Megidézett Kárpátalja címmel. Másnap igazi színházi csemegének számít a beregszászi Illés Gyula Színház Tóték bemutatója.

A 16-ai konferencia központi témája is Kárpátalja, s olyan kényes kérdéseket érint, mint a magyar nyelvű oktatás, a nyelvtörvény, valamint a magyarság otthonmaradása. A szimpózium népszerűbb közügyeket is felvet, így a hallgatók a turizmusról, a színházi életről, valamint a hagyományápolásról alkothatnak képet.

Másnap az újonnan alakult Kárpátalja Táncegyüttes bemutatkozása a „sláger, s fellép Szalonna és Bandája, s a Tarsolyband is. Ez a nap egyben a kárpátaljai családoké is; késő este a református templom a Pál család és barátai, valamint a BorzsaVári zenekar koncertjének ad otthont.

A 18-ai ökumenikus istentiszteleten a hívők Kárpátalja jövőjéért imádkozhatnak.

Az augusztus 21-ei záróünnepség különleges eseménye az a világzenei koncert, amelyen a hazai és külföldi zenészek – mintegy százhúszan – magyar számokkal kedveskednek az egybegyűlteknek. Idén a híres Rókatánc és a Rákóczi-induló szerepel a repertoáron.

A kárpátaljai míves termékeket az érdeklődők a kézműves kiállítás és vásáron tekinthetik meg, s az emlékek mellett vásárfiával térhetnek haza a Summerfestről.

Dr. Csermák Zoltán

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. augusztus 20-án, hétfőn, folytatva a két világháború között kialakult hagyományt, Szivácon az idén is összegyűlnek a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomalapítóról.A megemlékezés, akárcsak a korábbi években, szentmisével kezdődik,...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 11:23 ]
A hétfőtől péntekig tart a zentai Emlékiskolában a Hatetudnád elnevezésű napközis néptánctábor. A nyári program iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, összesen 65 gyerek jelentkezett.A táborban táncolnak, énekelnek, kézműveskednek és sokat játszanak az óvodások és általános iskolások. Az egész program a Zentáról...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 18:42 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Az idén a Mátyás király-emlékév alkalmából szervezendő rendezvénysorozat minden bizonnyal egyik kiemelkedő eseménye lesz az uralkodó életéről készülő történelmi film novemberi bemutatója, Belgrádban. A film több szempontból is különleges: gyakorlatilag dokumentumjellegű, a narrátor és a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban