Kultúra
Megnyílt a Sziget: Minden rekordot megdönthet az idei fesztivál

A szerdán megnyílt Sziget fesztiválra a várakozások szerint az utóbbi évek talán legerősebb zenei programja várja a látogatókat az Óbudai-szigetre. Idén minden rekord megdőlhet, akár félmillióan szórakozhatnak majd a következő egy hétben.

Huszonhat év alatt nagy utat tett meg a fesztivál, amely még Diáksziget néven indult 1993-ban, 43 ezer látogatóval. A rendezvény azóta jegyzett és elismert szereplője lett a nemzetközi fesztiválpiacnak és Európa egyik legnagyobb kulturális programjává nőtte ki magát.

Ha csak a költségvetés bővülését nézzük, akkor is döbbenetes a növekedés mértéke. Amíg az 26 éve még 43 millió volt, a 2018-as évben már 8,6 milliárd forint.

A fesztivál az elmúlt negyedszázad alatt Budapest védjegyévé vált és turisztikailag is meghatározó esemény lett, reklámértékét megbecsülni is nehéz. A fesztivál működésének elején „zajszennyezés” miatt voltak konfliktusok a szervezők és a lakosok között.

Kell egy hét együttlét

A fesztivál ötletgazdái – Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs – olyan nemzetközi ifjúsági kulturális találkozóban gondolkodtak, amely mérsékelt áron lehetőség nyílt kulturális szabadidős programokra és a kapcsolatteremtésre.

A szlogen: „Kell egy hét együttlét”. Az első Sziget fesztivál költségvetése 26 millió forint volt, két színpadon kétszáz koncerttel, nyolcvan filmmel és negyven színházi produkcióval indult, és több mint 43 ezer látogatót vonzott. Emellett filmvetítéseket, sportprogramokat és más szórakoztató rendezvényeket is tartottak.

A második Diákszigetre a woodstocki fesztivál 25 éves évfordulója volt az apropó, amelyen az akkori fesztivál több fellépője (Jethro Tull, Ten Years After, Jefferson Starship, a Birds, a Blood Sweat and Tears és Eric Burdon ) is koncertet adott.

Ez meg is látszott a költségvetésen is, amely az előző évinek a háromszorosa volt, de hasonló növekedést mutatott a látogatók száma, 143 ezerre nőtt. Az Eurowoodstockról beszámolt a nemzetközi sajtó és a hazánkban akkor még újdonságnak ható, a zenepiac meghatározó televíziós csatornája az MTV is.

Nem mindenkinek tetszett

A fesztivál 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven működött, amiért sokan bíráltak a szervezőket, „ hogy kiárusítják” a kulturális fesztivált és a zenei programkínálat megváltozása sem nyerte el mindenki tetszését.

Amíg korábban zömmel az alternatív és a rockzene volt a meghatározó a fellépő együttesek és előadók nyújtotta kínálatban, addigra a 2000-es években a fesztivál összművészetivé vált, több neves külföldi előadót is meghívtak.

Nem mindenkinek tetszettek a fesztivállal járó kellemetlenségek, a közlekedési korlátozások, a nagy tömeg, de a legtöbb panasz a hangos zenére volt. Először 1997-ben alakult ki komolyabb vita a szervezők és az akkori III. kerületi polgármester, Tarlós István között, aki többször is a fesztivál bezárását helyezte kilátásba a zajszennyezés miatt.

Az éjszakai koncerthelyszínek hangszigetelt sátrakba költöztek, a nagykoncertek 11 órakor véget érnek és minden évben a fesztivál előtt hangpróbákat tartanak és a fesztivál ideje alatt folyamatosan mérik a hangszintet. Egy megállapodás kötbér fizetését írja elő a Sziget számára, amennyiben este 11 és 6 óra között a megengedett 55db-es zajszintet túllépi.

Elindult a Sziget márka

A fesztivál 2002 óta Sziget fesztivál néven működik. A rendezvényre nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőket is hívtak. 1997-ben a látogatók száma elérte a 260 ezret, a programok száma pedig 28 helyszínen csaknem nyolcszáz volt.

Az egyre népesebb külföldi közönséget angol és német nyelvű köszöntő fogadta a műsorfüzetben. Ezen a fesztiválon különösen erős volt a zenei felhozatal: többek között David Bowie, Faith No More, Motörhead, Rollins Band, Toy Dolls, The Cardigan is fellépett.

2002-ben, a tizedik fesztiválon haladta meg először az éves költségvetés az egymilliárd forintot, ekkor az óbudai Hajógyári-szigeten 600 zenekar és dj lépett fel. A fesztivál a térség legnagyobb multikulturális rendezvényévé fejlődött.

2002-től a rendező Sziget Produkciós Iroda kezelésébe egy egész portfólió tartozott, jól körbehatárolt célközönséggel, amellyel lefedték a fesztiválpiacot: Például Sopronban a VOLT, Zamárdiban a Balaton Sound, de a produkciós iroda rendezte a rövid ideig működő Félsziget fesztivált Marosvásárhelyen.

2005-ben rendeztek először koncertet a fesztivál hivatalos kezdése előtti napon, (nulladik nap, amely pár évvel később -1 nappal bővült), amikor az Illés együttes tartott búcsúkoncertet. Sok zenerajongó számára marad emlékezetes a Kispál és a Borz 2010 búcsúkoncertje, vagy egy évvel korábban a Tankcsapda 20 éves jubileumi koncertje.

2011-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első a Yourope (európai fesztiválszövetség) és a Virtual Festivals Europe által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok” versenyében.

2017-ben az amerikai Providence Equity Partners megvette a Sziget Kft. 70 százalékát. A vételárat nem közölték, de az alapító Gerendai Károly nyilatkozat szerint az összeg a sajtóban becsült 8,5 milliárd forintos összegnél magasabb. Az üzletember egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy azért döntöttek az eladás mellett, mivel a hazai fesztiválokon elérték a korlátaikat, ezért külföldi helyszíneket keresnek a terjeszkedésre, illetve belföldi üzletekben is gondolkodnak, amire erre a nemzetközi befektető bevonása ad lehetőséget.

Nem olcsó mulatság

Egy napi jegy 1993-ban 300, 2000-ben kereken 2000, 2010-ben 12 000 forint volt, idén pedig 23900 forintot kell érte fizetni.

A Szigeten az árak központilag rögzítettek, vagyis mindenütt ugyanannyiért ihatunk például egy korsó sört, amelyet 1995-ben 160 forintért mértek, 2000-ben 190-ért, tíz évvel később pedig már 500 forintra drágult; idén 790 forintért vehetünk. Ahogy már évek óta szokás, nem készpénzzel, hanem karszalaggal vagy a helyszínen kiváltott fesztiválkártyával lehet fizetni. Aki pedig nem akar sorba állni, mobilapplikáción keresztül is tud pénzt tölteni a karszalagba beépített chipre. A jegyek rohamosan fogynak, így a szervezők idén rekord látogatottságra számítanak. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rekordáron kelt el egy Proust-mű - illusztráció
2018. DECEMBER 16.
[ 16:23 ]
Különleges hangulatú verses esttel lepték meg a zentai közönséget pénteken este a BeeHome Közösségi Ház vers- és prózamondó csoportjának tagjai, akik a mostani karácsonyi jótékonysági rendezvényük keretében mutatkoztak be első ízben együtt a nagyérdeműnek. Az est kezdetén Lőrinc Tímea, a vers- és prózamondó...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:01 ]
December 15-én, szombaton 19 órai kezdettel mutatják be Maradékon, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványát. A Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent kötet az egyesület...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:52 ]
A Magyar Örökség díj egyik idei díjazottja a hét közül a Tanyaszínház, amely az idén ünnepelte fennállásának 40. jubileumát. Az elismerést a szellemiségéért és a közösség szolgálatáért kapja.A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:50 ]
Beolvasás folyamatban