Kultúra
Megjelent Bálint Sándor A közös sors felelőssége című interjúkötete

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával, megjelent Bálint Sándornak, a Magyar Szó egykori igazgatójának, fő- és felelős szerkesztőjének, s nem utolsósorban a napilap Kilátó rovata szerkesztőjének A közös sors felelőssége című interjúkötete, amelyben a szerző, öt fejezetbe rendezve, negyven vajdasági, szerbiai, magyarországi, romániai és szlovákiai akadémikust, egyetemi tanárt, irodalomtörténészt, írót, költőt, tárcaírót, műfordítót, nyelvészt, színművészt, színházi rendezőt, szociológust, demográfust, minisztert, miniszterelnököt és köztársasági elnököt szólaltat meg.

Ezek, név szerint: Ács Károly, Balla László, Bisztray Mária, Borbély János, Bori Imre, Bosnyák István, Brasnyó István, Csáky S. Piroska, Csorba Béla, Dávid András, Deák Ferenc, Entz Géza, Fenyvesi Ottó, Gerold László, Gion Nándor, Göncz Árpád, Gyurcsik Iván, Harag György, Herceg János, Horváth Mihály, Jeszenszky Géza, Káich Katalin, Kontra Ferenc, Kozák András, Juhász Erzsébet, Mirko Marjanović, Matijevics Lajos, Mirnics Károly, Módos Péter, Molnár Csikós László, Németh István, Milan Panić, Pató Imre, Penavin Olga, Szeli István, Thomka Beáta, Várady Tibor, Veselinović Sulc Magdolna, Plemenka Vlahović és Vukovics Géza.

A beszélgetések az újvidéki Magyar Szó című napilapban jelentek meg 1977-től 1997-ig. Az interjúkkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy azok érintik az általános iskolai oktatástól az egyetemi oktatásig folyó képzés kérdéskörét a Vajdaságban, az egyenrangú nyelvhasználat és a kisebbségek társadalomban elfoglalt helyzetét, s azokat a társadalmi kihívásokat is, amelyek például az informatika révén, a korabeli körülmények közepette, mindannyiunk szeme előtt bontakoztak ki. Az érdeklődő olvasó e szövegeken keresztül betekintést nyerhet abba a sokszor ellentmondásokkal és nehézségekkel terhelt folyamatba, amelyben a jugoszláviai nemzetiségi, illetve kisebbségi sors a kultúra az irodalom, a nyelvészet, a művészet és a politikai gondolkodás révén a többségi nemzetek sorsának és szellemi értékeinek a szerves részévé válhatott.

Az interjúfolyamon keresztül szembeötlővé válnak azok a sajátos értékek, amelyek egyértelművé teszik, hogy a jugoszláviai magyar kisebbségi tudományos gondolkodás, irodalom, művészet és kultúra, az adottságaihoz és a lehetőségeihez mérten, sajátos értékekkel képes gyarapítani mind az egyetemes magyar tudományos szemléletet, irodalmat, művészetet és kultúrát, mind annak a társadalmi közösségnek a tudományos, irodalmi, művészeti és kulturális életét, amelyhez a történelmi szituáció révén tartozik.

A fentebb említett, szemünk előtt történő művelődéstörténet mellet rendkívül hangsúlyosak a kötetbe foglalt szociológiai és politikai megnyilvánulások is, amelyek a kisebbségi sorban élő magyarság helyzetét boncolgatják, vagy éppen fölhívják a szűkebb vagy szélesebb közvélemény figyelmét a délszláv háborúk közepette a vajdasági magyarságra nehezedő mindennapos nyomásgyakorlás veszélyeire. A maga nemében körmönfont nyomásgyakorlás leleplezésével sikerült a nemzetközi közvélemény figyelmét is ráirányítani azokra a veszélyekre, amelyek - a kisebbségi népesség múltjának a tagadásán vagy relativizálásán keresztül - a jövő kilátástalanságának az érzületét bizonyossággá igyekeztek felerősíteni, abból a megfontolásból, hogy a jelen értelmetlenségét sulykolják e csoportok tudatába, s szülőföldjük elhagyására késztessék őket.

A kötet megvásárolható a Forum Könyvkiadó Intézetben Újvidéken, a Vojvode Mišič u. 1 szám alatt vagy megrendelhető a forumliber.rs weboldalon, illetve az fb: facebook.com/ForumKonyvkiado címen, valamint megvásárolható a Vajdaság nagyobb könyvkereskedéseiben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagybecskereki Madách sikere - illusztráció
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Fölszállott a páva rendezvénysorozatot szervez. Legnagyobb részt a műsor hatodik évadából, vagyis a Döntők Döntőjéből ismert szereplők májusban Hargita megye több településén lépnek fel. A Fölszállott a páva eddigi sikere nyomán, a...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 13:55 ]
Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel. Mint írják, Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek. Bács Ferenc az...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 16:06 ]
Mécs Anna Gyerekzár című kötetéről Antalovics Péter, Komáromi Dóra és Losoncz-Kelemen Emese beszélget Berányi Emőke vezetésével az újvidéki Művészklubban csütörtökön, április 18-án. A rendezvény este hétkor kezdődik. Az Olvass be! a Híd Kör Egyesület 2012 óta megrendezett kritikai beszélgetéssorozata, melyet...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban