Kultúra
Negyedik Szabadkai Kántorkoncert: Csodás dallamok egy gyönyörű épületben
Az új helyszínen, a felújított zsinagógában, mintegy ezren hallgatták a koncertet

A IV. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Szabadkán „Sehechejanu - Aki életet adtál nekünk...” elnevezéssel megtartották az ugyancsak negyedik kántorkoncertet, amelyet a tavalyihoz képest háromszor-négyszer annyian követhettek a helyszínen köszönve annak, hogy új helyen, a felújított szabadkai zsinagógában rendezték meg.

A Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség támogatásával létrejött hangverseny fellépői ismert budapesti kántorok voltak. Budai Miklós a pesti Páva utcai Bét Élijáhu Zsinagógában énekel. Előszeretettel merít a szefárd zsidóság sokrétű zenei hagyományából. Fellegi Balázs a Fellegini Klezmer Gipsy kántorénekese. A 2001–2002-es évadban a New York-i Metropolitan produkcióiban kapott szerepeket. Nógrádi Gergely a budai Frankel Zsinagóga kántora, akit 2015 júniusában Európa kántorhangjává választották, 2016 májusában Floridában elnyerte A Zsidó Pavarotti kitüntetést. Az idén szenátusi kitüntetést is kapott a washingtoni Capitoliumban. Zucker Immánuel az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógájának kántora. Kellemes, lágy lírai tenorhangját Brooklynban, Bécsben, Innsbruckban is hallhatták már világhírű kántorok oldalán. Az énekszámokat Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongoraművész-korrepetítor kísérte.

A programban zömében hagyományos zsidó dallamok szerepeltek, de néhány örökzöld szerzemény is helyet kapott közöttük, s egy világbemutatót is tartottak. Nógrádi Gergely főkántor Sma Kolenu című kompozíciója itt, a szabadkai zsinagógában hangzott el először azok tiszteletére, akik részesei voltak a koncert helyszínéül szolgáló épület felújításának.

– A felújított szabadkai zsinagóga első ízben ad otthont ilyen nagyszabású koncertnek. Az épület felújítása negyven évig húzódott el. A négy évtized alatt voltak olyan pillanatok, amikor nem voltunk biztosak abban, hogy valaha is újra meg fog nyílni – mondta köszöntőjében Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Kifejezte reményét, hogy egy nagyon hosszú időszak következik, amely során a szabadkai zsinagóga nagyszabású kulturális eseményeknek színhelye lehet.

– Szabadkán minden népcsoport számára fontos volt a zsinagóga épületének a felújítása, az épület átadásán pedig elhangzott egy ugyancsak nagyon fontos megállapítás. Isak Asiel, szerbiai főrabbi ugyanis azt mondta, ez nem egy zsidó zsinagóga, hanem ez a szabadkai zsinagóga. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész közösség számára fontos és az egész közösség büszkén gondol arra, hogy ilyen épülete van – mondta köszöntőjében dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. Emlékeztetett arra, hogy az épület belső részét a magyar, a homlokzatot pedig a szerb kormány adományából újították fel.

A kántorkoncertről szólva Babity János elmondta: 2015. szeptemberében, az IHRA rendezvények keretében, a szabadkai Városházán első alkalommal került megszervezésre a nagysikerű hangverseny. A példaértékű együttműködés eredményeképpen, 2017-ben immár hagyományőrző koncertként 3. alkalommal rendezhették meg a kiemelkedő jelentőségű koncertet. Legnagyobb örömükre a Városháza 250 fős férőhelye tavaly kevésnek bizonyult, és valamennyi közreműködő egyetértett abban, hogy a 2018 őszén, a frissen átadott világhírű szabadkai szecessziós Zsinagógában kell a hagyományt folytatni. Ez így is történt és Babits János elégedetten állapította meg, hogy körülbelül ezren vehettek részt a zsinagógában az idei koncerten.

A negyedik Kántorkoncert műsorán 16 dal szerepelt. Elhangzott a Sma Kolenu, amit egy zsidó asszony, Mana-Zucca írt, aki egyszerre volt a húszas évek egyik legkeresettebb koncertzongoristája és énekművésze. Felcsendült az egyik legszebb zsidó imaként számon tartott: Rachem Alenu Avinu Malkenu – Atyánk, könyörülj meg rajtunk! kezdetű dal. A huszadik század első évtizedeiben Amerikában óriási népszerűségnek örvendett a jiddis zene, Abraham Ellstein volt a műfaj koronázatlan királya. A jiddis nyelvű Ikh Zing az 1938-as Mamele című filmhez íródott, s most a szabadkai közönség is meghallgathatta.

A koncerten megemlékeztek a leghíresebb operettszerzőről, Kopstein Imréről, avagy ismertebb nevén: Kálmán Imréről is. Kálmánnak az Anschluss után Amerikába kellett menekülnie, noha nem volt Magyarországon olyan ember, aki ne ismerte volna a Csárdáskirálynő vagy a Marica grófnő édes dallamait. Ez utóbbiból hallhatta most a közönség a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket című slágert.

Fényes Szabolcs 1944-ben már híres zeneszerző volt, s igazi nagyszívűségről tett tanúbizonyságot: rengeteg zsidó művészt bujtatott a nyilasuralom idején. Az ő tiszteletére csendült fel a Mindig az a perc című dala.

Végül három világslágert hallhatott a kántorkoncert szabadkai közönsége, amelyek ugyancsak kötődnek a zsidósághoz. Az Óz a nagy varázsló híres örökzöldje, a Somewhere over the rainbow zeneszerzője egy zsidó kántor fia, Harold Arlen.

George David Weiss a What a wonderful world című világsláger zsidó zeneszerzője, amely dalt Louis Armstrong tette híressé: az az Armstrong, akit egy zsidó házaspár karolt fel utcagyerek korában, s ezért hálából élete végéig egy David-csillagot viselt a nyakában.

Harmadikként pedig a jelenlegi legkeresettebb zsidó zeneszerző, Hans Zimmer leghíresebb dalát hallhattuk a Gladiator című filmből. Amint a műsorközlő elmondta: Zimmer anyja csak azért élhette túl a deportálásokat, mert még időben, 1939-ben átmenekült Németországból Angliába. A szabadkai koncert egyik igazi különlegessége az volt, hogy mind a három dal héber nyelven hangzott el.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hisztéria és a karaktergyilkossági kísérlet ellenére Alain Delon tegnap este megkapta az Arany Pálma életműdíjat a 72. Cannes-i Filmfesztiválon. Tapsvihar fogadta a francia világsztárt, akinek saját lánya, Anouchka Delon adta át az életműdíjat a fesztiválpalotában. A világhírű francia színész elismerése ellen egy...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:46 ]
Magyarkanizsa május 18-án a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben fogadta a második Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató döntőjének előadóit. A VefMat Production, a Peron Music Alapítvány, a HANOSZ, az Öröm a zeneprogram és az NKA Hangfoglaló Zenei program közös gondozásában valósult meg a rendezvény, amelynek...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:00 ]
Pénteken mutatják be a Romani Film Fest keretében az Alla Zingara címmel készült dokumentumfilmet, amely a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és muzsikusainak életébe kalauzolja el a nézőket. A másfél éven át forgatott, különleges képi világú zenés filmben a közönség megismerheti a 100...
2019. MÁJUS 20.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban