Kultúra
Szabadkai Zeneiskola: 150 éves Szerbia legrégebbi zeneoktatási intézménye
Egykori növendékei adtak koncertet a jubiláló szabadkai Zeneiskola tiszteletére
Betűméret:             

1868-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchiában. Most Szerbia legrégebbi zeneiskolája a szabadkai, s az egyedüli, amelyben a szerb mellett magyarul is folyik az oktatás.

Fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából csütörtök este koncertet adtak egykori növendékei a szabadkai zsinagógában: Kinka Rita zongoraművész, Lévai Aksin Laura fuvolaművész, Saša Štulić tenorista, valamint Görög Noémi és Görög Enikő zongoraművészek.

A jubiláló intézményt, annak munkatársait és barátait Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár üdvözölte. Összefoglalta a Zenede történetét, majd elmondta:

- A szabadkai Zenedében most is elhivatott munka folyik, s a sikeres működése révén Szabadka Város hagyományosan gazdag kulturális életének megkerülhetetlen tényezőjévé vált. A Szabadkai Zeneiskolát 1868-ban alapították, s azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Megalapítását követően csak három területen folyt az oktatás: ének-, hegedű- és cselló szakon. Ezen szakok ma már hat oktatási profilra bővültek, amelyek között a nemrégiben megnyílt hagyományos egyházi és dzsessz zeneszakok is szerepelnek – emelte ki Nyilas Mihály.

Megemlékezett az intézmény neves igazgatóiról: Gaál Ferenc volt, aki 1882. október 1-től haláláig állt az intézmény élén. Kitűnő zongorista volt, és nem csak Magyarországon, hanem külföldön is elismerték. Lányi Ernőről is megemlékezett Nyilas Mihály, aki ugyancsak elismert előadóművész volt, s bevezette a zeneelméleti szakot. Megemlítette továbbá Cvetko Manojlović nevét, aki az első szabadkai születésű személy volt, aki a zenede élére kerülhetett. Nyilas Mihály hozzátette:

- Magyarországgal való kapcsolatai mindig is erősek voltak az intézménynek. Kezdetben a budapesti zeneakadémia tantervévvel összhangban dolgoztak, napjainkban pedig a szegedi Zeneiskolával működnek eredményesen együtt. A fejlett koncerttevékenység, a tanulók versenyeken elért sikerei, az oktatói munkának elkötelezett tanárok, a gazdag múlt és hagyomány, de mindenekelőtt mégis a zene iránt érzett mérhetetlen szeretet a záloga annak, hogy a szabadkai Zeneiskola a jövőben is folytatja a tehetséges nemzedékek ápolását, ahogyan ezt az elmúlt másfél évszázadban tette – mondta Nyilas Mihály.

- A szabadkai zeneiskola jubileuma nemcsak Szabadka számára jelentős, hanem a szerb államnak is fontos évforduló – mondta köszöntőjében Bogdan Laban szabadkai polgármester, aki kiemelte azt is, hogy önkormányzatuk egyik prioritása az oktatási intézményekbe való beruházás.

Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke azt mondta, hogy a Zeneiskola a város számára kiemelt jelentőséggel bír, hisz Szabadka ápolja és támogatja a művészeteket és a kultúrát. Köszönetet mondott az intézmény diákjainak, tanárainak és igazgatójának, hogy mély elkötelezettséggel vesznek részt a város kulturális életének a fejlesztésében, s reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is ilyen sikeres marad az együttműködés.

Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója köszöntötte az ünnepség minden résztvevőjét és elmondta, hogy az iskola a 150 év alatt folyamatosan bővítette a tevékenységét, s erre nagyon büszkék. Kiemelte: munkájuk eredményességét bizonyítják azon művészek sikerei, akik a szabadkai Zenedéből indultak útjukra, s a jubileum tiszteletére visszatértek, hogy egy csodás koncertet ajándékozzanak az ünneplőknek.

Az ünnepi műsor Kinka Rita játékával kezdődött, aki Bach és Busoni Chaconne in D minor című művét játszotta. Ezt követően csatlakozott hozzá Lévay Aksin Laura fuvolista, s Bach és Paul Arma műveiből adtak elő. Saša Štulić a többi közt elénekelte Don Ramira áriáját a Hamupipőke című operából. Közreműködött Sóti Szobonya Emőke zongorán, majd végül a Görög Noémi és Görög Enikő zongorakettős Maurice Ravel egyik művével örvendeztette meg a közönséget.

A koncerten bejelentették, hogy az idén még három nagyobb rendezvénye lesz a szabadkai Zeneiskolának: novemberben a pedagógus napon egy koncert, illetve decemberben két újévi hangverseny.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban