Kultúra
Önvallomás az „Urbánizmusról”
A szabadkai VM4Köz.Klub vendége Urbán András rendező volt

Tizenhét éves kora óta színházat csinál. Sikerei, színházfilozófiája és emberi bátorsága a régió meghatározó rendezőjévé tették. Ő Urbán András, aki már megkapta a Jászai Mari-, a Hevesi Sándor- és legújabban, a Bojan Stupica-díjat.

Mi az, amit minden más színházi embertől eltérően lát? Mi színészvezetésének titka? Mit gondol a kortárs színházról? Léteznek-e szerinte sablonok, amik közé beszorítják az alkotókat? Erről és sok minden másról maga Urbán András mesélt, s azt osztotta meg a közönséggel, amit önmaga fontosnak tartott, hisz moderátora nem volt az estnek.

A szabadkai VM4Köz.Klub csütörtöki estjén elhangzottakból csak pár mondatot ragadunk ki, s tudjuk, nem lehet teljes a beszámoló, mert egyik gondolat a másikból fakadt, s hiányos lehet az egyik mondta a másik nélkül.

Magáról az úgynevezett „Urbánizmusról” Urbán András ezt mondta:

„Engem mindig úgy könyveltek el, meg úgy könyvelnek el, pláne a mi kis vajdasági magyar színházi világunkban, hogy az Urbán olyan más. Én viszont nem értem, miért lennék más, hisz szakmailag támasztom alá a mondanivalómat. A kollégák általában azt mondják a kérdésemre, hogy jó volt az előadás, volt benne kakaó, de nem abból a szempontból, ahogy te nézed. De hát én milyen szempontból nézem? Végül is csak egy szempont van, hogy az az előadás jó-e? Tehát, hogy érdemben beszél-e valamiről, megérint-e bennünket, vagy ha nem, miért nem?”

Urbán szerint nem mindig azt csinálhatta, amit akart volna, de végül is mindent úgy csinált, ahogy akarta:

„Én azt gondolom, hogy sok fajta színház van. Engem sok minden érdekel és nem feltétlenül azzal foglalkoztam mindig, amivel szerettem volna. Sokszor nem én választom ki a darabokat, megrendelésre dolgoztam. Mármint a megrendelés arról szólt, hogy esetleg ebből csináljak előadást. Utána már minden az enyém volt. Nem rendezek úgy előadásokat, hogy azt valaki elképzeli és én megcsinálom. Engem érdekelt a színház formai kalandja. Engem valóban érdekelt az, hogy miből tevődik össze a színház, hogyan lehet úgy kommunikálni, amit esetleg nem lehet verbálisan megfogalmazni? Tizennyolc évesen úgy képzeltem el, hogy a színház összművészeti forma. Ma már úgy gondolom, hogy a színház az csak színház. Érdekes lenne egy laboratóriumot csinálni, hogy megtaláljuk, mi az, ami csak színház…”

A rendező szerint a színházak között a különbséget az jelenti, hogy kik játszanak az előadásokban:

„Én azt gondolom, hogy a kortárs színház és a hagyományos, modern drámai színház alapvető különbsége, hogy az egyikben színész van, a másikba előadóművész játszik. Az alapvető különbség a kettő között, hogy a színész – sajnos – az alfája és az ómegája az úgynevezett alaknak. A kortárs színházban pedig mindig tudatos az előadó: tudja, hogy én itt vagyok, ti pedig ott vagytok. Ez az alappozíció és ebből indul. Van egy problémakör és azzal kezdünk foglalkozni.”

Végül a VM4Köz.Klub estjéről idézzük talán Urbán András egyik legelgondolkodtatóbb mondatát:

„Vannak olyan színházak, amelyben még színész sincs, de hát megtörténhet az előadás. Például robotok is ütközhetnek, és az lehet az előadás. vagy a lámpák villoghatnak, és abból lehet előadás…”

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenta: Megnyílt a Benes József emlékkiállítás - illusztráció
2018. NOVEMBER 14.
[ 23:39 ]
Andrej Babiš cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. Kundera, aki a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen...
2018. NOVEMBER 12.
[ 22:10 ]
Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregény alkotója a lánya tájékoztatása szerint hétfőn hunyt el Los Angelesben.A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a...
2018. NOVEMBER 12.
[ 21:59 ]
Harmincöt éve, hogy megalakult az együttes, amely most megújult és módosított az elnevezésén.A világzenei formáció 2019. március 24-én már Szarka Tamás & Ghymes néven ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban (BKK).Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, az új dalok ide íródtak. A...
2018. NOVEMBER 12.
[ 13:10 ]
Beolvasás folyamatban