Kultúra
Szabadka: Jubilál a Desiré Central Station fesztivál
A 10. kortárs színházi fesztivál előadásainak egy részére már minden jegy elkelt

Barbaricum, ezzel a névvel fut idén a 10. Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál. November 23. és december 1. között 19 programmal várják a színházkedvelőket, azonban érdemes sietni, mivel az előadások felére már elővételben elkelt a jegy. A tizedik Desirét 13 millió dináros keretből rendezték meg.

Urbán András,a Kosztolányi Színház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón ismertette a programot.

Az első napon, november 23-án, pénteken, 19 órakor a Jadran Színpadon az Újvidéki Színház kezdi a fesztivált a Hasszán aga felesége című darabbal Ljubomir Simović drámája nyomán. Rendező: Urbán András. Az előadás arra próbál választ adni, hogy hogyan törölheti ki az ember a múltját a tudatából és kezdhet mindent elölről.

Ugyanaznap, 21 óra 30-kor a Kosztolányi Dezső Színházban a ljubljanai En-Knap Group DARK UNION című előadása lesz megtekinthető, amelynek koreográfusa Nagy József. A darab középpontjában egy friss házaspár áll, akiknek csupán néhány pillanat adatik, mielőtt az élet múlékonysága közéjük ékelődne.

A fesztivál második napján, november 24-én, szombaton 19 órakor a Jadran Színpadon Euripidész Bakkhánsnők című művét adja elő az Ulysses Színház, amely Brioniból érkezik. Tizenkét nő csoportos pszichoterápián vesz részt önnön terhével, vágyaival, s mindannyian menedéket keresnek a patriarchális világ elől. A rendező Lenka Udovički.

Ugyancsak november 24-én, szombaton 21 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban a brezovicai Tisztavizű Patakok Családja viszi színre Intimitás című előadását Božidar Mandić rendezésében. A produkció a modern életvitel problémáival foglalkozik.

November 25-én, vasárnap három előadás is lesz. Az első 17 órakor a szabadkai Kortárs galériában. A zágrábi MONTAЖ$TROJ társulat Zlatko Paković: KRLEЖA, avagy mit jelentenek számunkra a zászlók és mit jelentünk mi a zászlóknak, hogy annyira sírunk utánuk című előadását adják elő Zlatko Paković rendezésében. Krleža több zászló alatt élt és alkotott, de olyan logika szerint, amikor már nem lesznek zászlók, mert nem lesz rájuk szükség.

A november 25-i második előadás 19 órakor kezdődik a Jadran Színpadon. A ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház Lars von Trier Idióták című művét hozza el Szabadkára Nina Rajić Kranjac rendezésében. A darab az élet szépsége, értelme utáni kutatást mutatja be. Idiótává válni az emberi szépség lényegéhez vezető utat jelenti.

A harmadik előadás ezen a napon 21 óra 30 perckor kezdődik a Kosztolányi Dezső Színházban. A szlovéniai Moment – Zavod EN-KNAP társulat előadásának címe HERO 2.0 – The Show of All Shows. Szerzők és előadók: Uroš Kaurin és Vito Weis. A színpadon két megalkuvást nem ismerő harcost láthat a közönség, akik minden akadályt leküzdenek a felsőbbrendű alkotásért.

November 26-án, hétfőn, 19 órakor a Jadran Színpadon a zágrábi Kerempuh Szatirikus Színház Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című előadásával vendégeskedik az idei Desirén. Oliver Frljić rendezésében a szereplők folyamatosan keresik a szerzőt, aki a fasiszta értelmiségiek egyik kiáltványának az aláírója…

Ugyanezen a napon 21 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban a ljubljanai Via Negativa társulat 365ZUHANÁS című darabja látható Bojan Jablanovec rendezésében, ami valójában egy nonverbális fizikai előadás.

November 27-én, kedden 19 órakor a Jadran Színpadon a zenicai Boszniai Nemzeti Színház - Novi Pazar-i Kulturális Központja Zlatko Paković darabját mutatja be, amelynek címe: Féljétek Allahot: Ćamil Sijarić életének és halálának értelme. A rendező Zlatko Paković. Az előadás azt mutatja be, hogy a jugoszláv, kozmopolita eszmék bukása után, hogyan semmisül meg a főhős világa.

Ugyancsak november 27-én, kedden, 21 órakor a Szabadkai Gyermekszínház színpadán a szegedi Metanoia Artopédia Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A rendező Perovics Zoltán. Az előadás azzal a céllal jött létre, hogy figyelmeztesse a fiatalokat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve hogy megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.

November 28-án, szerdán, 19 órakor a Jadran Színpadon a franciaországi Compagnie Cécile Loyer társulat A hiány pillanatai című darabját viszi színre. A koreográfus Cécile Loyer. Az entre-deux határvidékének érintése gyakran kellemetlen érzéseket vált ki a nézőkből. Elmozdulása a valóságtól a fikció és a filmművészet felé.

Ugyanaznap 20 óra 30-tól a Kosztolányi Dezső Színházban a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház Diktatúra című előadása lesz látható, ami performatív lázadás a térbeli megkötések ellen.

Másnap, november 29-én, csütörtökön, 19 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban a budapesti Tünet Együttes Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című előadását láthatják Szabó Réka rendezésében. A darab egy 93 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Szintén csütörtökön, 21 órakor a Jadran Színpadon a Bitolai Nemzeti Színház Noé (Új) Macedóniája című előadása lesz megtekinthető. A rendező Kokan Mladenović. Egy társadalmi szatíráról van szó, aminek az a célja, hogy feltárja a politikai megalomániákat.

November 30-án, pénteken, 19 órakor a Jadran Színpadon a Bitolai Nemzeti Színház Doktor Faust című előadása lesz látható Christopher Marlowe Doktor Faustus tragikus históriája c. műve alapján. Rendező: Urbán András. A történet az emberről és a szabadságról szól, meg arról, hogy a felelősség relativizálása sátáni dolog...

Ugyanaznap 21 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban a budapesti Szabó Veronika Queendom című produkciója kerül színpadra. A darab nyolc női testről szól és improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok alapján.

December 1-jén, szombaton, 19 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban kezdődik a fesztivál utolsó darabja, a budapesti Tünet Együttes Burok – a táguló idő összehúzódásai című előadása kerül színpadra, A rendező-koreográfus: Szabó Réka. A produkció a szülés élményét próbálja felidézni.

A Desiré Central Station 2018 fesztivál december 1-jén, szombaton 21 órakor a Jadran Színpadon a ljubljanai Laibach együttes koncertjével zárul.

A fesztivál ideje alatt a Kortárs Galériában beszélgetéseket, előadásokat, prezentációkat, workshopokat szerveznek.

A jegyek egyes előadásokra már elfogytak, de a többire még korlátozott számban kaphatóak, mondta Urbán András. A teljes árú jegy 450 dinárba kerül, a diák-, nyugdíjas és szakmai jegy 300 dinár. A koncertre a belépő 700 dinár. A fesztiválbérlet 5500 dinárba kerül, ami azonban a koncertbelépőt nem tartalmazza. Négy jegy megvásárlása esetén az ötödiket ingyen adják különböző előadásokra szóló jegyek esetén. Érdeklődni a 024 531 991-es telefonszámon vagy a ticket@desirefestival.eu címen.

A fesztivál fő támogatója Szabadka Város és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Urbán András a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy hamarosan tervezni kellene a jövő évi fesztivált is, de támogatást arra még nem kaptak. Áprilisban tudnak esetleg majd forrásokhoz jutni, fél év alatt pedig egy fesztivált megszervezni nagy kihívást jelent.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Sziveri Jánosra emlékeztek Temerinben - illusztráció
2019. MÁRCIUS 23.
[ 23:09 ]
Közzétették a fiatal alkotók produkcióit szemléző nagyváradi HolnapUtán Fesztivál programját - közölte csütörtökön a szervező Szigligeti Színház. Az erdélyi társulat által hetedik alkalommal szervezett seregszemlén három ország nyolc társulatának 12 előadását láthatja a közönség május 1. és 5. között....
2019. MÁRCIUS 21.
[ 18:49 ]
Sziveri János hatvanöt évvel ezelőtt, 1954. március 25-én született a bánsági Muzslán. Rövid, hányatott élete során családjával két évig Temerinben élt abban a szükséglakásként szolgáló, 1851-ben épült parasztházban, melyet tizenhat évvel ezelőtt tájházzá alakítottak át. Az Új Symposion folyóirat egykori...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 13:51 ]
Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény és idén először önálló művészetpedagógia program is várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten. Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója a program csütörtöki budapesti...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 13:30 ]
Beolvasás folyamatban