Kultúra
Az Osztrigás Mici a Szabadkai Népszínházban
Georges Feydeau bohózatát december 6-án mutatja be a magyar társulat

Az eredetileg 1899-ben bemutatott francia darab főszereplője Osztrigás Mici, egy mulatóhely táncosnője, aki véletlenül egy köztiszteletben álló úriember lakásába keveredik, s ezzel kacagtató bonyodalmak sorozatát indítja el. Ez az előadás a Szabadkai Népszínház magyar társulatának második bemutatója ebben az évadban.

A próbafolyamat lassan befejeződik, december 6-án 19.30-kor lesz a bemutató a Jadran színpadán. A társulat tagjai sajtótájékoztatójukon az új előadásról beszéltek az újságíróknak.

Brestyánszki Boros Rozália dramaturg elmondta, hogy amellett, hogy a darab nagyon jó szórakozást ígér, sok örökzöld melódia hangzik el az előadásban, a látványvilágát pedig pazar táncok kísérik.
– Az előadásban több vendégművész vesz részt. Egyikük Balázs Áron, akit már jól ismer a szabadkai közönség. Az alkotóstábban szeretettel üdvözöltük Látó Richárdot, aki zenei munkatársként vesz részt a produkcióban; Gyenes Ildikót, aki koreográfusként első alkalommal dolgozik a csapattal; az előadást pedig László Sándor rendezi, akivel már találkozhattunk, s akivel egy nagyon izgalmas, fáradtságos, de nagyon jó munka áll mögöttünk. Csík Györgyöt is meg kell említenem, aki a darab jelmezeit és díszletét tervezte.

Balázs Áron Petypon du Grelé tábornokot személyesíti meg.
– Mindenki láthatta, hogy milyen körülmények között próbáltunk a Mladost gyárcsarnokában lévő próbatermünkben, de végül is ott állt össze a darab, minden nehézség ellenére. Pár napja kerültünk át ide a Jadran színpadára, ahol azt mondom, hogy ismerkedünk újra a térrel, a díszlettel. Maga a próbafolyamat nagyon kellemes és produktív volt, kellemes hangulatban zajlott. Több mint valószínű, hogy maga a darab is felkínálja ezt a lehetőséget. Rengeteg ötlet, rengeteg humor és csintalankodás van benne.

– Milyen volt belecsöppenni egy ilyen humoros előadásba?

– Nekem ez egy felüdülés. Már régen játszottam bohózatban, persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy könnyebb, mint egy más műfaj, nagyon sok koncentrációt és energiát igényel.

– Mit lehet elmondani a tábornok karakteréről?

– Csak annyit mondanék róla, hogy kulcsfontosságú figura a darabban. Miatta indul meg Petypon a lejtőn. Egy félreértéseket gyártó valaki, persze semmi rossz szándék nélkül, csak rosszuk értelmez bizonyos szituációkat.

Mezei Zoltán egy orvostanárt alakít.

– Az előadás folyamán számtalan komikus helyzetbe kerül a figurám. Már a darab első perceiben belecsöppen a kalamajkába, amit ő el akar leplezni, s ez végigvonul az egész előadáson, ahogy az egyik szituációból a másikba zuhan. Közben egy hatalmas pánik uralkodik el rajta.

– Mennyire áll közel Önhöz ez a műfaj?

– Kedvelem ezt a zenés műfajt, régente sokat műveltem. Most egy kicsit nehezebb már játszani, megmondom őszintén, iszonyatos fizikai kondíciót követel, nagyon jó rögzítő képességet, és megvallom őszintén, ezzel néha szenvedek, de nagyon jó hangulatban zajlottak a próbák. A kulisszák között megbeszéljük, mi lenne, ha ott azt csinálnád… Nagyon élveztem!

Fülöp Tímea alakítja a címszereplőt, Osztrigás Micit.

– Fárasztó hetek vannak mögöttünk, s szinte annyira, hogy csak tőmondatokban tudok válaszolni. Napok óta nem alszom, izgulok a bemutató miatt, de ez az a kellemes izgalom: mi lesz, hogy lesz? Iszonyatosan jó volt a próbafolyamat, jó volt a kollégákkal dolgozni, olyanfajta önbizalmat adnak, hogy bármit meg tudok csinálni.

– Mennyire állt közel Önhöz Mici karaktere?

– Könnyű volt megbarátkozni Micivel, van benne belőlem is, de azért meg kellett találni a finomságait, hogy ne mindig a vadmacska típus jöjjön elő belőle, hanem a kis szende szűz is akár és a többi karaktere is.

– Szereti a könnyedebb műfajokat?

– Nagyon szeretem nézni is és játszani is az operettet. Játszottam a Mágnás Miskában is itt Szabadkán, Újvidéken pedig a Csárdáskirálynőben, de nagyon szeretek elmenni is egy ilyen előadásra, mert ki tudok kapcsolódni, s olyankor nem kell semmire sem gondolnom.

Gyenes Ildikó koreográfus is örült a munkának, mert régi ismerősökkel találkozhatott újra.

– Klasszikus operett stílusú koreográfia társul a darabhoz. Van benne keringő, charleston, meg máshová be nem sorolható mixek, amit a jelenet dramaturgiája és az előadás tempója megkívánt.

– Milyen volt a közös munka a szabadkai Népszínházban?

– Sokakat ismerek már a társulatból, Újvidéken dolgoztam 13-14 évig, ott csináltam az ilyen musical és operett koreográfiákat, meg néhány prózai darabot is. Sokan a tanítványaim is voltak akadémiás korukban, amikor Budapesten voltak részképzésen. Gyakorlatilag tehát mindenkit ismertem és nagyon örültem az újratalálkozásnak.

László Sándor rendező is nagyon élvezte a közös munkát és sajnálja, hogy lassan vége a próbafolyamatnak.

– Nagyon örülök, hogy itt vagyok, igaz már csak néhány nap és itt a bemutató. Egy nagyon jó próbafolyamat volt. Azt hiszem, jót tett a társulatnak ez a darab, ez a világ, ahol elengedhették magukat, ahol egy picit lazábban állhattak hozzá a munkához, talán nem is teljesen munkaként megélve azt, hanem ajándékként, ami örömet okoz neki.

– Miért érdemes megnézni a darabot?

– Sok mindenért. Látványos, szép ruhák vannak, jó zenék, örökzöld dallamok, nagyon jó koreográfiák és kiváló színészi alakítások. Az Osztrigás Mici igazi kikapcsolódást nyújthat a közönségnek.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 15-én, szombaton 19 órai kezdettel mutatják be Maradékon, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványát. A Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent kötet az egyesület...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:52 ]
A Magyar Örökség díj egyik idei díjazottja a hét közül a Tanyaszínház, amely az idén ünnepelte fennállásának 40. jubileumát. Az elismerést a szellemiségéért és a közösség szolgálatáért kapja.A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:50 ]
A Szent Korona eddig ismert külföldi útjait mutatja be a legfrissebb kutatások alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új kötete - közölte az MTA az MTI-vel. A "Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205-1978)" című hiánypótló kötetből...
2018. DECEMBER 13.
[ 12:19 ]
Beolvasás folyamatban