Kultúra
Szabadka: A Desiré után kezdődik a Jazziré fesztivál

A Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál ikertestvéreként is emlegetett Jazziré Fesztivált csütörtökön és pénteken tartják meg Szabadkán. Kortárs dzsessz és kísérleti zenei fesztiválról van szó, amit a Desiréhez hasonlóan 10. alkalommal szerveznek meg az idén.

Néhány bevezető programot már megtartottak, amelyeken osztrák, magyar, brazil, kanadai, ír és litván művészek vettek részt.

A kétnapos fesztivál programja a következő:

december 6-án, csütörtökön a magyar-angol Monofog duó lép fel, amelynek tagjai David Sutherland és Ilauszky Tamás. David festészettel, filmmel és fényképezéssel foglalkozik, Tamás szobrászattal. A közönségnek egy olyan audio-vizuális produkciót mutatnak be, ami szabad improvizációkra épül. Csatlakozik az előadáshoz az izraeli származású, de Londonban élő Yoni Silver, aki basszusklarinéton játszik. A fiatal művész több zenei formációnak is a tagja Londonban, például játszik Janko Dumitrescu Hyperion nevű együttesében. Tavaly velük koncertezett a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon. A csütörtöki program 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában.

A pénteki napon a vajdasági származású, de Bécsben élő Jelena Popržan lép fel, aki többféle eszközzel produkál hangot (brácsa, looper, maul fiddle). Több formációnak is a tagja: Catch-Pop String-Strong, Sormeh trió, Madame Baheux quartett. Szabadkán szólóban lép fel azzal a programmal, amit tavaly a belgrádi Rex Művelődési Központ búcsúrendezvényén adott elő.

Ugyancsak pénteken lesz hallható a belgrádi Fish In Oil. A csapatot nem lehet semmilyen műfajba besorolni. Az együttes vezetője Bratislav Radovanović, a tagok: Dušan Petrović, Branislav Radojković, Feđa Frenklin és Veljko Nikolić Papa Nik. A pénteki programok is 19.30-kor kezdődnek, de a Kosztolányi Színházban.

A Jazziré Fesztivál támogatói Szabadka Város, az Osztrák Művelődési Fórum, Izrael belgrádi nagykövetsége, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Kortárs Galéria.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 15-én, szombaton 19 órai kezdettel mutatják be Maradékon, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványát. A Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent kötet az egyesület...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:52 ]
A Magyar Örökség díj egyik idei díjazottja a hét közül a Tanyaszínház, amely az idén ünnepelte fennállásának 40. jubileumát. Az elismerést a szellemiségéért és a közösség szolgálatáért kapja.A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:50 ]
A Szent Korona eddig ismert külföldi útjait mutatja be a legfrissebb kutatások alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új kötete - közölte az MTA az MTI-vel. A "Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205-1978)" című hiánypótló kötetből...
2018. DECEMBER 13.
[ 12:19 ]
Beolvasás folyamatban