Kultúra
Szabadka: A Desiré után kezdődik a Jazziré fesztivál
Betűméret:             

A Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál ikertestvéreként is emlegetett Jazziré Fesztivált csütörtökön és pénteken tartják meg Szabadkán. Kortárs dzsessz és kísérleti zenei fesztiválról van szó, amit a Desiréhez hasonlóan 10. alkalommal szerveznek meg az idén.

Néhány bevezető programot már megtartottak, amelyeken osztrák, magyar, brazil, kanadai, ír és litván művészek vettek részt.

A kétnapos fesztivál programja a következő:

december 6-án, csütörtökön a magyar-angol Monofog duó lép fel, amelynek tagjai David Sutherland és Ilauszky Tamás. David festészettel, filmmel és fényképezéssel foglalkozik, Tamás szobrászattal. A közönségnek egy olyan audio-vizuális produkciót mutatnak be, ami szabad improvizációkra épül. Csatlakozik az előadáshoz az izraeli származású, de Londonban élő Yoni Silver, aki basszusklarinéton játszik. A fiatal művész több zenei formációnak is a tagja Londonban, például játszik Janko Dumitrescu Hyperion nevű együttesében. Tavaly velük koncertezett a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon. A csütörtöki program 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában.

A pénteki napon a vajdasági származású, de Bécsben élő Jelena Popržan lép fel, aki többféle eszközzel produkál hangot (brácsa, looper, maul fiddle). Több formációnak is a tagja: Catch-Pop String-Strong, Sormeh trió, Madame Baheux quartett. Szabadkán szólóban lép fel azzal a programmal, amit tavaly a belgrádi Rex Művelődési Központ búcsúrendezvényén adott elő.

Ugyancsak pénteken lesz hallható a belgrádi Fish In Oil. A csapatot nem lehet semmilyen műfajba besorolni. Az együttes vezetője Bratislav Radovanović, a tagok: Dušan Petrović, Branislav Radojković, Feđa Frenklin és Veljko Nikolić Papa Nik. A pénteki programok is 19.30-kor kezdődnek, de a Kosztolányi Színházban.

A Jazziré Fesztivál támogatói Szabadka Város, az Osztrák Művelődési Fórum, Izrael belgrádi nagykövetsége, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Kortárs Galéria.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Louis Gossett Jr. - illusztráció
2024. MÁRCIUS 29.
[ 15:45 ]
Kedden Belgrádban 69 éves korában rövid betegség után elhunyt Slađana Milošević énekes, avangárd művész, a 80-as évek jugoszláv újhullámának egyik ikonja, akit a szerbiai zenei életben a rock hercegnőjeként emlegettek. Aleksandra Slađana Milošević 1955. október 3-án született Belgrádban, 1977-ben tűnt fel a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 17:57 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Beolvasás folyamatban