Kultúra
Szabadka: A Desiré után kezdődik a Jazziré fesztivál

A Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál ikertestvéreként is emlegetett Jazziré Fesztivált csütörtökön és pénteken tartják meg Szabadkán. Kortárs dzsessz és kísérleti zenei fesztiválról van szó, amit a Desiréhez hasonlóan 10. alkalommal szerveznek meg az idén.

Néhány bevezető programot már megtartottak, amelyeken osztrák, magyar, brazil, kanadai, ír és litván művészek vettek részt.

A kétnapos fesztivál programja a következő:

december 6-án, csütörtökön a magyar-angol Monofog duó lép fel, amelynek tagjai David Sutherland és Ilauszky Tamás. David festészettel, filmmel és fényképezéssel foglalkozik, Tamás szobrászattal. A közönségnek egy olyan audio-vizuális produkciót mutatnak be, ami szabad improvizációkra épül. Csatlakozik az előadáshoz az izraeli származású, de Londonban élő Yoni Silver, aki basszusklarinéton játszik. A fiatal művész több zenei formációnak is a tagja Londonban, például játszik Janko Dumitrescu Hyperion nevű együttesében. Tavaly velük koncertezett a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon. A csütörtöki program 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában.

A pénteki napon a vajdasági származású, de Bécsben élő Jelena Popržan lép fel, aki többféle eszközzel produkál hangot (brácsa, looper, maul fiddle). Több formációnak is a tagja: Catch-Pop String-Strong, Sormeh trió, Madame Baheux quartett. Szabadkán szólóban lép fel azzal a programmal, amit tavaly a belgrádi Rex Művelődési Központ búcsúrendezvényén adott elő.

Ugyancsak pénteken lesz hallható a belgrádi Fish In Oil. A csapatot nem lehet semmilyen műfajba besorolni. Az együttes vezetője Bratislav Radovanović, a tagok: Dušan Petrović, Branislav Radojković, Feđa Frenklin és Veljko Nikolić Papa Nik. A pénteki programok is 19.30-kor kezdődnek, de a Kosztolányi Színházban.

A Jazziré Fesztivál támogatói Szabadka Város, az Osztrák Művelődési Fórum, Izrael belgrádi nagykövetsége, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Kortárs Galéria.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében. A német nyelvterület színművészetének egyik...
2019. FEBRUÁR 16.
[ 15:58 ]
Király Ernő vajdasági néprajzkutató, zeneszerző születésének századik évfordulójára emlékeztek tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban. Király avantgárd szerzeményiből a Studio6 együttes adott hangversenyt, melynek vendégeként Ladik Katalin újvidéki születésű performer, színésznő és a budapesti Sőrés Zsolt,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:15 ]
Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója - közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. "Anne Frank...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 19:32 ]
Beolvasás folyamatban