Kultúra
Szabadka: A Desiré után kezdődik a Jazziré fesztivál

A Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál ikertestvéreként is emlegetett Jazziré Fesztivált csütörtökön és pénteken tartják meg Szabadkán. Kortárs dzsessz és kísérleti zenei fesztiválról van szó, amit a Desiréhez hasonlóan 10. alkalommal szerveznek meg az idén.

Néhány bevezető programot már megtartottak, amelyeken osztrák, magyar, brazil, kanadai, ír és litván művészek vettek részt.

A kétnapos fesztivál programja a következő:

december 6-án, csütörtökön a magyar-angol Monofog duó lép fel, amelynek tagjai David Sutherland és Ilauszky Tamás. David festészettel, filmmel és fényképezéssel foglalkozik, Tamás szobrászattal. A közönségnek egy olyan audio-vizuális produkciót mutatnak be, ami szabad improvizációkra épül. Csatlakozik az előadáshoz az izraeli származású, de Londonban élő Yoni Silver, aki basszusklarinéton játszik. A fiatal művész több zenei formációnak is a tagja Londonban, például játszik Janko Dumitrescu Hyperion nevű együttesében. Tavaly velük koncertezett a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon. A csütörtöki program 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában.

A pénteki napon a vajdasági származású, de Bécsben élő Jelena Popržan lép fel, aki többféle eszközzel produkál hangot (brácsa, looper, maul fiddle). Több formációnak is a tagja: Catch-Pop String-Strong, Sormeh trió, Madame Baheux quartett. Szabadkán szólóban lép fel azzal a programmal, amit tavaly a belgrádi Rex Művelődési Központ búcsúrendezvényén adott elő.

Ugyancsak pénteken lesz hallható a belgrádi Fish In Oil. A csapatot nem lehet semmilyen műfajba besorolni. Az együttes vezetője Bratislav Radovanović, a tagok: Dušan Petrović, Branislav Radojković, Feđa Frenklin és Veljko Nikolić Papa Nik. A pénteki programok is 19.30-kor kezdődnek, de a Kosztolányi Színházban.

A Jazziré Fesztivál támogatói Szabadka Város, az Osztrák Művelődési Fórum, Izrael belgrádi nagykövetsége, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Kortárs Galéria.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház az idei évadban két bemutatót tervez, az elsőnek a minap kezdődtek meg a próbái, ugyanis Miro Gavran George Washington szerelmei című kétszemélyes darabját viszik színre a kamaraszínpadon. A rendező Lilijana Ivanović, aki nagyon szeret együtt dolgozni a Madách társulatával, legalább...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 17:59 ]
86 éves korában, otthonában Bristolban meghalt Richard Williams, aki olyan nagy sikerű animációs filmeken dolgozott, mint a Roger nyúl a pácban, vagy a Rózsaszín Párduc - írja a Guardian. Haláláról a családja adott ki közleményt. Williams a karrierje során három Oscar-díjat és három Bafta-díjat kapott. Ő volt az...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 20:41 ]
A kishegyesi Kátai-tanyán a gálaműsorral véget ért a 31. Szép szó tábor. Több mint ötven fiatal vett részt a csoportmunkákban, egyéni versfelkészítésen és beszédtechnika órákon. A hagyományos vers- és prózamondó találkozót ezúttal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) szervezte. A nagy múltú tábor...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban