Kultúra
Szabadka: A Desiré után kezdődik a Jazziré fesztivál

A Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál ikertestvéreként is emlegetett Jazziré Fesztivált csütörtökön és pénteken tartják meg Szabadkán. Kortárs dzsessz és kísérleti zenei fesztiválról van szó, amit a Desiréhez hasonlóan 10. alkalommal szerveznek meg az idén.

Néhány bevezető programot már megtartottak, amelyeken osztrák, magyar, brazil, kanadai, ír és litván művészek vettek részt.

A kétnapos fesztivál programja a következő:

december 6-án, csütörtökön a magyar-angol Monofog duó lép fel, amelynek tagjai David Sutherland és Ilauszky Tamás. David festészettel, filmmel és fényképezéssel foglalkozik, Tamás szobrászattal. A közönségnek egy olyan audio-vizuális produkciót mutatnak be, ami szabad improvizációkra épül. Csatlakozik az előadáshoz az izraeli származású, de Londonban élő Yoni Silver, aki basszusklarinéton játszik. A fiatal művész több zenei formációnak is a tagja Londonban, például játszik Janko Dumitrescu Hyperion nevű együttesében. Tavaly velük koncertezett a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon. A csütörtöki program 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában.

A pénteki napon a vajdasági származású, de Bécsben élő Jelena Popržan lép fel, aki többféle eszközzel produkál hangot (brácsa, looper, maul fiddle). Több formációnak is a tagja: Catch-Pop String-Strong, Sormeh trió, Madame Baheux quartett. Szabadkán szólóban lép fel azzal a programmal, amit tavaly a belgrádi Rex Művelődési Központ búcsúrendezvényén adott elő.

Ugyancsak pénteken lesz hallható a belgrádi Fish In Oil. A csapatot nem lehet semmilyen műfajba besorolni. Az együttes vezetője Bratislav Radovanović, a tagok: Dušan Petrović, Branislav Radojković, Feđa Frenklin és Veljko Nikolić Papa Nik. A pénteki programok is 19.30-kor kezdődnek, de a Kosztolányi Színházban.

A Jazziré Fesztivál támogatói Szabadka Város, az Osztrák Művelődési Fórum, Izrael belgrádi nagykövetsége, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Kortárs Galéria.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma kezdődik a Magyar Filmhét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 10:37 ]
A Dévai Kolostori Kölyökszínház amatőr színjátszó csoportja közösségépítő céllal kirándul Vajdaságba, ahol négy helyszínen színházi előadást mutat be. A csoport a színjátszás öröméért alakult, de a társulat mára már több száz előadáson van túl. Vajdasági vendégszerepléseiken Michaele Paulicelli: Forza...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:02 ]
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről. Jenovay Lajos társulatvezető elmondta, hogy az utóbbi két évtizednyi időszakban a mostani előadással szép eredményről számolhatnak be, hiszen a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
Másfél évtizede hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége. A Széchenyi-díjas írodalmárról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. A megemlékezést a Magyar Nyelv és Irodalom...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 20:40 ]
Beolvasás folyamatban