Kultúra
Visszatekintés és tervek a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban

Gyermekfoglalkozásokon, olvasóvá való nevelésen, számos támogatáson és könyvállomány bővítésen van túl a magyarkanizsai József Attila Könyvtár. Az intézmény a tavalyi évben mintegy ezer új könyvvel tudta bővíteni meglévő állományát.

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban mindig gondolnak a legkisebbekre is, ugyanis az intézmény egyik fő prioritása a gyermekek olvasóvá való nevelése játékokon, olvasónaplókon és foglalkozásokon keresztül. A támogatások jó alapot nyújtanak minden évben a gyermekközpontú könyvtárnak, ugyanis évi szinten 170 foglalkozást szerveznek a kicsiknek. Vörös Anna könyvtáros szerint ezeken keresztül lehet a gyerekeket leginkább bevonzani, majd olvasóként megtartani a könyvtárban.

- Nagyon sok programunk van, és ezeket azért hozzuk létre, hogy minél több gyereket becsábítsunk a könyvtárba, és olvasóvá neveljük őket. Télen játszóházakat szervezünk, amelyen 70-80 gyerek is részt vesz, és a célja, hogy megszokják a gyerekek a könyvtár épületét, és ne valami idegen helyként tekintsenek rá. Tavasszal szavalóversenyt, találkozót szervezünk a kicsiknek, emellett nyáron olvasónaplót is írnak a gyerekek. A tavalyi évben mintegy 600 olvasónapló érkezett a község minden területéről. Ősszel, az iskolakezdéssel egyidőben megindulnak a könyvtárórák, amely már beépült az órarendbe. Minden alsós tanuló, minden hónapban egyszer a tanítónénijével és az osztálytársaival eljön ide a könyvtárba, és itt olyan beszélgetéseket hallanak, amelyek arról szólnak, hogy hogyan is alakult ki a könyv, hogyan alakult ki az írás, hogyan kell használni a kézikönyveket, lexikonokat, szótárakat, enciklopédiákat. Valójában az a célja ezeknek a találkozásoknak, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többet olvassanak, emellett hogy megtanulják, hogy a könyv miért is fontos, értékes és hogy nem csak az internet létezik, hanem létezik a könyv is, amely egy másfajta élményt tud nyújtani. A foglalkozások elérték azt a célt, amelyet kitűztünk magunknak, ugyanis így a gyerekek tudják, milyen rendszer van egy könyvtárban, hogyan kell kölcsönözni – mesélte a foglalkozások vezetője, Vörös Anna.

Bús Csaba igazgató szerint a tavalyi évben a könyvtár az önkormányzattól mintegy 350 ezer dinárt, a magyarországi Márai-program keretein belül pedig közel 300 ezer forint értékű könyvtámogatást kapott állománya bővítésére, valamint tartományi pénzeszközökből is gazdálkodhattak, így több mint 1000 könyvvel gyarapodtak.

- Évről-évre igyekszünk minél több pályázaton részt venni, mindig odafigyelni vásárláskor, hogy a gyermekosztály, illetve a gyermekkönyvek kiemelt számban legyenek képviselve, tehát amikor vásárolunk, akkor mindig először gyerekkönyveket igyekszünk válogatni, mivel számunkra nagyon fontos az olvasóvá nevelés, ezt pedig kiskorban lehet elkezdeni. Minél több képeskönyvet, mesekönyvet és folyóiratot próbálunk beszerezni nekik. A könyvállomány folyamatos bővítése mellett nagyon fontos lenne egy digitalizációs részleg létrehozása is a könyvtárban. Ez azért lenne fontos, mivel a helyismereti gyűjteményünkben rengeteg olyan anyag, könyv, folyóirat van, ami csak itt a mi könyvtárunkban található meg, és ezeket digitalizálni kell – nyilatkozta az igazgató.

A korszerűsítés és a gyermekkönyvek mellett természetesen a felnőtt korosztályról sem feledkeznek meg, ugyanis a könyvtár igyekszik mindig változatos és aktuális könyvekkel is bővíteni állományát.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Franco Zeffirelli - illusztráció
2019. JÚNIUS 15.
[ 14:43 ]
Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten. "A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd" - mondta...
2019. JÚNIUS 13.
[ 17:36 ]
Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben. A Nemzeti Örökség Intézete számos kezdeményezésével arra törekszik, hogy elhunyt nagyjaink emléke fennmaradjon, s feladatának tekinti íróink, költőink emlékének megőrzését -...
2019. JÚNIUS 13.
[ 13:31 ]
Magyarország szabadkai Főkonzulátusának szervezésében 2019. június 14-én, pénteken 18 órai kezdettel mutatják be a Kossuth Lajos azt üzeni – Szó Kép Hang című előadást a szabadkai Kosztolányi Színházban. Az est folyamán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Az ének megmarad címmel mutatja be műsorát, amelyben...
2019. JÚNIUS 12.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban