Kultúra
Visszatekintés és tervek a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban

Gyermekfoglalkozásokon, olvasóvá való nevelésen, számos támogatáson és könyvállomány bővítésen van túl a magyarkanizsai József Attila Könyvtár. Az intézmény a tavalyi évben mintegy ezer új könyvvel tudta bővíteni meglévő állományát.

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban mindig gondolnak a legkisebbekre is, ugyanis az intézmény egyik fő prioritása a gyermekek olvasóvá való nevelése játékokon, olvasónaplókon és foglalkozásokon keresztül. A támogatások jó alapot nyújtanak minden évben a gyermekközpontú könyvtárnak, ugyanis évi szinten 170 foglalkozást szerveznek a kicsiknek. Vörös Anna könyvtáros szerint ezeken keresztül lehet a gyerekeket leginkább bevonzani, majd olvasóként megtartani a könyvtárban.

- Nagyon sok programunk van, és ezeket azért hozzuk létre, hogy minél több gyereket becsábítsunk a könyvtárba, és olvasóvá neveljük őket. Télen játszóházakat szervezünk, amelyen 70-80 gyerek is részt vesz, és a célja, hogy megszokják a gyerekek a könyvtár épületét, és ne valami idegen helyként tekintsenek rá. Tavasszal szavalóversenyt, találkozót szervezünk a kicsiknek, emellett nyáron olvasónaplót is írnak a gyerekek. A tavalyi évben mintegy 600 olvasónapló érkezett a község minden területéről. Ősszel, az iskolakezdéssel egyidőben megindulnak a könyvtárórák, amely már beépült az órarendbe. Minden alsós tanuló, minden hónapban egyszer a tanítónénijével és az osztálytársaival eljön ide a könyvtárba, és itt olyan beszélgetéseket hallanak, amelyek arról szólnak, hogy hogyan is alakult ki a könyv, hogyan alakult ki az írás, hogyan kell használni a kézikönyveket, lexikonokat, szótárakat, enciklopédiákat. Valójában az a célja ezeknek a találkozásoknak, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többet olvassanak, emellett hogy megtanulják, hogy a könyv miért is fontos, értékes és hogy nem csak az internet létezik, hanem létezik a könyv is, amely egy másfajta élményt tud nyújtani. A foglalkozások elérték azt a célt, amelyet kitűztünk magunknak, ugyanis így a gyerekek tudják, milyen rendszer van egy könyvtárban, hogyan kell kölcsönözni – mesélte a foglalkozások vezetője, Vörös Anna.

Bús Csaba igazgató szerint a tavalyi évben a könyvtár az önkormányzattól mintegy 350 ezer dinárt, a magyarországi Márai-program keretein belül pedig közel 300 ezer forint értékű könyvtámogatást kapott állománya bővítésére, valamint tartományi pénzeszközökből is gazdálkodhattak, így több mint 1000 könyvvel gyarapodtak.

- Évről-évre igyekszünk minél több pályázaton részt venni, mindig odafigyelni vásárláskor, hogy a gyermekosztály, illetve a gyermekkönyvek kiemelt számban legyenek képviselve, tehát amikor vásárolunk, akkor mindig először gyerekkönyveket igyekszünk válogatni, mivel számunkra nagyon fontos az olvasóvá nevelés, ezt pedig kiskorban lehet elkezdeni. Minél több képeskönyvet, mesekönyvet és folyóiratot próbálunk beszerezni nekik. A könyvállomány folyamatos bővítése mellett nagyon fontos lenne egy digitalizációs részleg létrehozása is a könyvtárban. Ez azért lenne fontos, mivel a helyismereti gyűjteményünkben rengeteg olyan anyag, könyv, folyóirat van, ami csak itt a mi könyvtárunkban található meg, és ezeket digitalizálni kell – nyilatkozta az igazgató.

A korszerűsítés és a gyermekkönyvek mellett természetesen a felnőtt korosztályról sem feledkeznek meg, ugyanis a könyvtár igyekszik mindig változatos és aktuális könyvekkel is bővíteni állományát.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Miodrag Radovanović színész - illusztráció
2019. JANUÁR 15.
[ 16:51 ]
Január 16-án ünnepli hatvanadik születésnapját Sade Adu négyszeres Grammy-díjas nigériai-brit énekesnő. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Helen Folasade Adu néven született Ibadanban. Nigériai származású apja egyetemi tanárként, angol anyja ápolónőként dolgozott. Szülei Londonban találkoztak, 1955-ben kötöttek...
2019. JANUÁR 14.
[ 15:35 ]
Az Impressum Polgárok Egyesülete kiadásában néhány nappal ezelőtt hagyta el a Temerini Újság nyomdáját Fúró Dénes történelmi monográfiája az első világháborúban részt vett temeriniekről. A pályája elején járó szerző többéves kutatómunkájának eredményeit tárja az olvasók elé, felhasználva Ökrész Károly,...
2019. JANUÁR 13.
[ 20:35 ]
Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról - idézte a Netflix bejelentését a The Guardian hírportálja. A Rolling Thunder Revue című koncertkörútról szóló filmben új interjúk is lesznek Dylannel - írta a...
2019. JANUÁR 13.
[ 17:34 ]
Beolvasás folyamatban