Kultúra
Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválja: Baby Jane és Hasszán aga felesége a versenyprogramban

Két magyar előadás is található a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiváljának szelekciójában. A rendezvény idén a Színház a stigmatizált világbanmottó alatt fut. A válogatást végző Slobodan Savić újságíró, a Szerb Rádió és Televízió Színházolvasás című népszerű havi műsorának szerkesztője a felnőtt versenyprogramba a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Mi történt Baby Jane-nel? és az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadásait választotta ki.

Az idén ismét Nagybecskereken zajló, nagy hagyományra visszatekintő fesztiválon hat versenyelőadás szerepel majd. A házigazdák a Volt egyszer Bánátban című előadással nyitják az eseménysorozatot április 12-én, Vladimir Lazić rendezésében.

13-án a szabadkaiak Mi történt Baby Jane-nel? című előadása kerül a nagyérdemű elé – Henry Farrel regényét Ernyei Bea és Galambos Péter álmodták színpadra a Pataki Gyűrű-díjas Pesitz Mónika főszereplésével. A rendező Galambos Péter.

Április 14-én az Arisztophanész szövegéből ollózott Lüszisztratét játssza a szabadkai Népszínház Szerb Társulata, 15-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Salemi boszorkányok című előadása kerül terítékre Nikita Milivojević rendezésében. Ugyancsak a Nemzeti zárja a fesztivál versenyprogramját, a Zombori Népszínházzal történt koprodukciójuk, a Tartuffe Igor Vuk Torbica szerzői projektjeként került repertoárra.

16-án az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadás lesz műsoron Urbán András rendezésében.

A hatvankilencedjére megrendezett fesztivál utolsó napján a közönséget a Szerb Nemzeti Színház nagysikerű Doppler című előadása zárja, immár csak a győztesek tiszteletére. Az Erlend Loe regényéből adaptált színpadi játékot Alekszandar Popovszki rendezte.

„Az előadások nagy része megfelel a jelenlegi kortárs színházi és előadóművészeti gyakorlatnak. És, ami az én színházi világlátásomnak még fontosabb, a legtöbb kiválogatott előadás társadalmilag elkötelezett, felvilágosult színházat képvisel, amely bátran, kompromisszummentesen, művészi és esztétikai értelemben érvényes és releváns módon ragadja meg a problémákat, lehatolva egészen a csontig, miközben társadalmunk rendellenességeire daccal, lemeztelenítéssel és átformáló kedvvel reagál”

‒ mondta el Savić az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Vajdasági Színházak Egyesületének sajtótájékoztatóján. (zsinorpadlas)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Sziveri Jánosra emlékeztek Temerinben - illusztráció
2019. MÁRCIUS 23.
[ 23:09 ]
Március 22-én, pénteken 19.30-tól mutatják be legújabb előadásukat a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, akik Dévai Zoltán és Virág György rendezésében állították színpadra a Füzér című produkciójukat. „Örkény utasításait követve terpeszállásba álltunk, mélyen előrehajoltunk, s ebben a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 21:42 ]
Közzétették a fiatal alkotók produkcióit szemléző nagyváradi HolnapUtán Fesztivál programját - közölte csütörtökön a szervező Szigligeti Színház. Az erdélyi társulat által hetedik alkalommal szervezett seregszemlén három ország nyolc társulatának 12 előadását láthatja a közönség május 1. és 5. között....
2019. MÁRCIUS 21.
[ 18:49 ]
Sziveri János hatvanöt évvel ezelőtt, 1954. március 25-én született a bánsági Muzslán. Rövid, hányatott élete során családjával két évig Temerinben élt abban a szükséglakásként szolgáló, 1851-ben épült parasztházban, melyet tizenhat évvel ezelőtt tájházzá alakítottak át. Az Új Symposion folyóirat egykori...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban