Kultúra
Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválja: Baby Jane és Hasszán aga felesége a versenyprogramban

Két magyar előadás is található a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiváljának szelekciójában. A rendezvény idén a Színház a stigmatizált világbanmottó alatt fut. A válogatást végző Slobodan Savić újságíró, a Szerb Rádió és Televízió Színházolvasás című népszerű havi műsorának szerkesztője a felnőtt versenyprogramba a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Mi történt Baby Jane-nel? és az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadásait választotta ki.

Az idén ismét Nagybecskereken zajló, nagy hagyományra visszatekintő fesztiválon hat versenyelőadás szerepel majd. A házigazdák a Volt egyszer Bánátban című előadással nyitják az eseménysorozatot április 12-én, Vladimir Lazić rendezésében.

13-án a szabadkaiak Mi történt Baby Jane-nel? című előadása kerül a nagyérdemű elé – Henry Farrel regényét Ernyei Bea és Galambos Péter álmodták színpadra a Pataki Gyűrű-díjas Pesitz Mónika főszereplésével. A rendező Galambos Péter.

Április 14-én az Arisztophanész szövegéből ollózott Lüszisztratét játssza a szabadkai Népszínház Szerb Társulata, 15-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Salemi boszorkányok című előadása kerül terítékre Nikita Milivojević rendezésében. Ugyancsak a Nemzeti zárja a fesztivál versenyprogramját, a Zombori Népszínházzal történt koprodukciójuk, a Tartuffe Igor Vuk Torbica szerzői projektjeként került repertoárra.

16-án az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadás lesz műsoron Urbán András rendezésében.

A hatvankilencedjére megrendezett fesztivál utolsó napján a közönséget a Szerb Nemzeti Színház nagysikerű Doppler című előadása zárja, immár csak a győztesek tiszteletére. Az Erlend Loe regényéből adaptált színpadi játékot Alekszandar Popovszki rendezte.

„Az előadások nagy része megfelel a jelenlegi kortárs színházi és előadóművészeti gyakorlatnak. És, ami az én színházi világlátásomnak még fontosabb, a legtöbb kiválogatott előadás társadalmilag elkötelezett, felvilágosult színházat képvisel, amely bátran, kompromisszummentesen, művészi és esztétikai értelemben érvényes és releváns módon ragadja meg a problémákat, lehatolva egészen a csontig, miközben társadalmunk rendellenességeire daccal, lemeztelenítéssel és átformáló kedvvel reagál”

‒ mondta el Savić az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Vajdasági Színházak Egyesületének sajtótájékoztatóján. (zsinorpadlas)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarországi és határon túli színházak vezetői, színművészei közreműködésével videováltozat készült Tolcsvay László és Bródy János szerzőpáros Jöjj, Kedvesem című dalából. A rövid, alig négyperces, az összetartozásról szóló költemény első hallásra szerelmes dalnak tűnik, mert az is. A határon túli,...
2020. MÁJUS 28.
[ 20:41 ]
Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott mintegy 50-60 film listáját a seregszemlét megelőző, az interneten élőben követhető hagyományos párizsi sajtótájékoztatójukon jövő szerdán bejelentik a szervezők. "Úgy...
2020. MÁJUS 28.
[ 19:15 ]
Egy évvel, 2021 halasztják a törökbecsei Gyöngyösbokrétát és Durdinót, így döntött a Fesztiváltanács és a helyi szervezők. Minf fogalmaztak, tették mindezt főként azokra a tényekre alapozva, hogy a legtöbb néptáncegyüttes és népzenei csoport az idei produkciójukkal és összeállításukkal legelőbb október...
2020. MÁJUS 28.
[ 9:58 ]
Beolvasás folyamatban