Kultúra
Bolhákról, családról, barátokról: Balázs Attila irodalmi estje Temerinben

Legutóbbi, Szökés a bolhacirkuszból című könyvével mutatkozott be tegnap este a temerini közönségnek Balázs Attila Szirmai-díjas író. Az est során Temerinhez fűződő emlékei is szóba kerültek, rokoni kapcsolatai, de az itt kialakult barátságok története is.

A szerző elmondta, nagyon örült, hogy megkapta ezt a kitüntetést, hiszen mint fogalmazott, Szirmai számára testvérlélek, testvéralkotó. - A legelszálltabb szürreális expresszionista dolgokat tudja ötvözni, egészen szigorú realizmussal meg tudja oldani a világot, a világnak ezt a két pólusát. A Szökés a bolhacirkuszból első pillantásra gyerekkönyv, de kérdeztem a szerkesztőmet, Reményi József Tamást Budapesten (aki noha ezt a könyvet nem, de más egyéb művemet szerkesztette), hogy szerinte milyen korosztályhoz szól a könyv. A válasza az volt, hogy egytől kilencvenig. És a százasokkal mi van, azok kimaradnak ebből? – kérdeztem rá.

Temerinhez sok minden köti a szerzőt. - Szeretek Temerinbe jönni, nagyon jókat lehet beszélgetni, előszedegetni a régi emlékeket. Különösen fontos, hogy valamikor a Matuska házban, itt lakott Sziveri János kollégám, akivel az Új Symposionban dolgoztunk együtt, az ő főszerkesztői szárnyai alatt kezdtem el írogatni a műveimet. A család is temerini, és én ezt soha a világon nem fogom elfelejteni. Gyakorta Temerin vagy temerini emberek, igaz, megváltozott névvel, szerepelnek ezekben a könyvekben – tette hozzá.

Balázs Attila elmondta, most legújabb könyvén a Magyar Fauston dolgozik: Remélem, hogy a könyvhétre meg is jelenik. Tulajdonképpen ez egy drámából született, Veszprémben játszották. Ennek van egy nagyon terjedelmes változata, amely regényszerű. A történet egy városszéli kis kórházban játszódik, ahol ez a két orvos, Johann Faust és Hatvan István, valamikori neves debreceni professzor dolgoznak, és két operáció között megbeszélnek mindenfélét, a sportfogadástól a vallási, filozófiai kérdésekig, ezt sűríti magába ez a könyv. És érkezik egy harmadik, az égből közéjük pottyan Nikola Tesla, majd megvitatják a világ dolgait. Mindig azt a vonalat követtem, amit játékosnak véltem, ebben benne foglaltatik az infantilizmus is, ami tágabb dolog, mint első hallásra - emelte ki.

Az est során, amelyet a TAKT szervezett, szóba kerültek korábbi könyvei is, mint például a Kinek Észak, kinek Dél, és a Cuniculus című művek.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma kezdődik a Magyar Filmhét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 10:37 ]
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről. Jenovay Lajos társulatvezető elmondta, hogy az utóbbi két évtizednyi időszakban a mostani előadással szép eredményről számolhatnak be, hiszen a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
Másfél évtizede hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége. A Széchenyi-díjas írodalmárról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. A megemlékezést a Magyar Nyelv és Irodalom...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 20:40 ]
A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Fölszállott a páva rendezvénysorozatot szervez. Legnagyobb részt a műsor hatodik évadából, vagyis a Döntők Döntőjéből ismert szereplők májusban Hargita megye több településén lépnek fel. A Fölszállott a páva eddigi sikere nyomán, a...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 13:55 ]
Beolvasás folyamatban