Kultúra
Bolhákról, családról, barátokról: Balázs Attila irodalmi estje Temerinben

Legutóbbi, Szökés a bolhacirkuszból című könyvével mutatkozott be tegnap este a temerini közönségnek Balázs Attila Szirmai-díjas író. Az est során Temerinhez fűződő emlékei is szóba kerültek, rokoni kapcsolatai, de az itt kialakult barátságok története is.

A szerző elmondta, nagyon örült, hogy megkapta ezt a kitüntetést, hiszen mint fogalmazott, Szirmai számára testvérlélek, testvéralkotó. - A legelszálltabb szürreális expresszionista dolgokat tudja ötvözni, egészen szigorú realizmussal meg tudja oldani a világot, a világnak ezt a két pólusát. A Szökés a bolhacirkuszból első pillantásra gyerekkönyv, de kérdeztem a szerkesztőmet, Reményi József Tamást Budapesten (aki noha ezt a könyvet nem, de más egyéb művemet szerkesztette), hogy szerinte milyen korosztályhoz szól a könyv. A válasza az volt, hogy egytől kilencvenig. És a százasokkal mi van, azok kimaradnak ebből? – kérdeztem rá.

Temerinhez sok minden köti a szerzőt. - Szeretek Temerinbe jönni, nagyon jókat lehet beszélgetni, előszedegetni a régi emlékeket. Különösen fontos, hogy valamikor a Matuska házban, itt lakott Sziveri János kollégám, akivel az Új Symposionban dolgoztunk együtt, az ő főszerkesztői szárnyai alatt kezdtem el írogatni a műveimet. A család is temerini, és én ezt soha a világon nem fogom elfelejteni. Gyakorta Temerin vagy temerini emberek, igaz, megváltozott névvel, szerepelnek ezekben a könyvekben – tette hozzá.

Balázs Attila elmondta, most legújabb könyvén a Magyar Fauston dolgozik: Remélem, hogy a könyvhétre meg is jelenik. Tulajdonképpen ez egy drámából született, Veszprémben játszották. Ennek van egy nagyon terjedelmes változata, amely regényszerű. A történet egy városszéli kis kórházban játszódik, ahol ez a két orvos, Johann Faust és Hatvan István, valamikori neves debreceni professzor dolgoznak, és két operáció között megbeszélnek mindenfélét, a sportfogadástól a vallási, filozófiai kérdésekig, ezt sűríti magába ez a könyv. És érkezik egy harmadik, az égből közéjük pottyan Nikola Tesla, majd megvitatják a világ dolgait. Mindig azt a vonalat követtem, amit játékosnak véltem, ebben benne foglaltatik az infantilizmus is, ami tágabb dolog, mint első hallásra - emelte ki.

Az est során, amelyet a TAKT szervezett, szóba kerültek korábbi könyvei is, mint például a Kinek Észak, kinek Dél, és a Cuniculus című művek.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Heller Ágnes - illusztráció
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:09 ]
Új lemezt készített Iggy Pop - illusztráció
2019. JÚLIUS 18.
[ 22:37 ]
Magyar dokumentumfilm, rövidfilm és diákfilm is versenybe száll a 25. szarajevói filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért. A rendezvény honlapján olvasható program szerint 9 játékfilm, 16 dokumentumfilm, 14 rövidfilm és 14 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:59 ]
A Tanyaszínház idei produkcióját a kavillói ősbemutató előtt szerdán este Kishegyesen láthatta először a nagyközönség. A már címében is rejtélyes darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. A kishegyesi előadás a Hegyalja utcában, a nemrég befejeződött Dombos Fest helyszínén sokakat vonzott. Sokan meg...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:31 ]
Európa számos országából több mint 130 filmet láthat a fesztivál közönsége 15 kategóriában július 20. és 26. között. A filmek többségének Palicson lesz a szerbiai, illetve régióbeli premierje, ígérik a XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának szervezői. A vetítések idén is több helyszínen folynak majd: a palicsi...
2019. JÚLIUS 18.
[ 12:17 ]
Beolvasás folyamatban