Kultúra
Elhunyt Bibi Andersson svéd színésznő

A 83 éves korában meghalt svéd színésznő tucatnyi Bergman-filmben játszott. Leghíresebb közös filmjük a Persona (1966), amelyben Liv Ullmann mellett alakított óriásit, elnyerve a "svéd Oscart", a legjobb színésznőnek járó Guldbagge-díjat.

A vasárnap elhunyt Bibi Andersson Stockholmban született (Berit Elisabeth Andersson néven) 1935. november 11-én. Ingmar Bergman fedezte fel: először 1951-ben dolgoztak együtt egy tisztítószer-reklámfilmben. Első komolyabb filmszerepét mégsem Bergmantól, hanem Alf Sjöbergtől kapta, szintén 1951-ben (Júlia kisasszony). Aztán Bergman is rá osztott egy kisebb szerepet az Egy nyári éj mosolyá-ban (1954), majd jött A hetedik pecsét és A nap vége (1957), utóbbiban már főszerepben.

Andersson összesen 13 Bergman-mozgóképben szerepelt, ezek közül kiemelkedik a Persona (1966), amelyért Andersson elnyerte a svéd filmakadémia színésznői díját. Kétségkívül nagyot alakított ebben a fekete-fehér, nyomasztó, a horror szintjén zsigerig hatoló lélektani drámában.

De nemcsak Bergman, a megbotránkoztatás svéd mestere, Vilgot Sjöman filmjeiben is emlékezeteset alakított: a Hálókocsi (1962) című filmért elnyerte a berlini filmfesztivál színésznői díját, de parádés volt a Nővérem, szerelmem-ben is. 1968-ban utóbbiért és a Personá-ért jelölték BAFTA-díjra.

A hatvanas évek közepétől amerikai filmekben is feltűnt, többek között dolgozott Ralph Nelsonnal (Párbaj Diablónál, 1966), John Hustonnal (The Kremlin Letter, 1970), George Schaeferrel (A nép ellensége, 1978) és Robert Altmannal (Kvintett, 1979) is.

Andersson az ötvenes évek közepén lett a Svéd Királyi Színház társulatának tagja, a filmezés mellett több mint 30 évig állt színpadon. A 90-es évektől kezdve már rendezőként dolgozott a neves stockholmi teátrumnak, de a filmszínészettől nem vonult vissza. Egészen 2009-ig aktív volt: ekkor stroke-ot kapott, és elvesztette beszédkészségét. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma kezdődik a Magyar Filmhét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 10:37 ]
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről. Jenovay Lajos társulatvezető elmondta, hogy az utóbbi két évtizednyi időszakban a mostani előadással szép eredményről számolhatnak be, hiszen a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
Másfél évtizede hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége. A Széchenyi-díjas írodalmárról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. A megemlékezést a Magyar Nyelv és Irodalom...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 20:40 ]
A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Fölszállott a páva rendezvénysorozatot szervez. Legnagyobb részt a műsor hatodik évadából, vagyis a Döntők Döntőjéből ismert szereplők májusban Hargita megye több településén lépnek fel. A Fölszállott a páva eddigi sikere nyomán, a...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 13:55 ]
Beolvasás folyamatban