Kultúra
Elhunyt Bibi Andersson svéd színésznő

A 83 éves korában meghalt svéd színésznő tucatnyi Bergman-filmben játszott. Leghíresebb közös filmjük a Persona (1966), amelyben Liv Ullmann mellett alakított óriásit, elnyerve a "svéd Oscart", a legjobb színésznőnek járó Guldbagge-díjat.

A vasárnap elhunyt Bibi Andersson Stockholmban született (Berit Elisabeth Andersson néven) 1935. november 11-én. Ingmar Bergman fedezte fel: először 1951-ben dolgoztak együtt egy tisztítószer-reklámfilmben. Első komolyabb filmszerepét mégsem Bergmantól, hanem Alf Sjöbergtől kapta, szintén 1951-ben (Júlia kisasszony). Aztán Bergman is rá osztott egy kisebb szerepet az Egy nyári éj mosolyá-ban (1954), majd jött A hetedik pecsét és A nap vége (1957), utóbbiban már főszerepben.

Andersson összesen 13 Bergman-mozgóképben szerepelt, ezek közül kiemelkedik a Persona (1966), amelyért Andersson elnyerte a svéd filmakadémia színésznői díját. Kétségkívül nagyot alakított ebben a fekete-fehér, nyomasztó, a horror szintjén zsigerig hatoló lélektani drámában.

De nemcsak Bergman, a megbotránkoztatás svéd mestere, Vilgot Sjöman filmjeiben is emlékezeteset alakított: a Hálókocsi (1962) című filmért elnyerte a berlini filmfesztivál színésznői díját, de parádés volt a Nővérem, szerelmem-ben is. 1968-ban utóbbiért és a Personá-ért jelölték BAFTA-díjra.

A hatvanas évek közepétől amerikai filmekben is feltűnt, többek között dolgozott Ralph Nelsonnal (Párbaj Diablónál, 1966), John Hustonnal (The Kremlin Letter, 1970), George Schaeferrel (A nép ellensége, 1978) és Robert Altmannal (Kvintett, 1979) is.

Andersson az ötvenes évek közepén lett a Svéd Királyi Színház társulatának tagja, a filmezés mellett több mint 30 évig állt színpadon. A 90-es évektől kezdve már rendezőként dolgozott a neves stockholmi teátrumnak, de a filmszínészettől nem vonult vissza. Egészen 2009-ig aktív volt: ekkor stroke-ot kapott, és elvesztette beszédkészségét. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert. Zeffirelli fia, Luciano közölte, hogy édesapja szombat délben római otthonában halt meg. Franco Zeffirelli hosszú ideje beteg volt, és...
2019. JÚNIUS 15.
[ 14:43 ]
Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület (CSEMKE). A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket...
2019. JÚNIUS 15.
[ 10:53 ]
A japán Matsumoto Előadóművészeti Központ színésztársulata mutatkozik be június 19-én, szerdán 19 órától az Újvidéki Színházban. Shakespeare Vihar című drámáját láthatja a közönség Kazujoshi Kushida rendezésében. A K. Vihar című előadás szellemes és művészileg igen kifinomult módon mutatja be Shakespeare...
2019. JÚNIUS 14.
[ 14:48 ]
Beolvasás folyamatban