Kultúra
Húzzad, édes muzsikásom... immár tizenötödször

Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Az idei évben sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből, hiszen a hat napos táborban több mint százan vesznek részt. A horgosi Túrú tanyán megrendezett eseményre a táborlakók vegyesen érkeztek Vajdaság több településéről.

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc prímás foglalkozik délelőttönként és a Kárpát-medence számos tájegységéről tanulhatnak nála dalokat a gyerekek.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt, szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni.

- A gyerekeknek, tehát a középső korosztálynak, az általános iskolásoknak dél-alföldi anyagot készítettünk. Itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát tanítjuk meg jómagam, és testvérem Szécsi Viktória. Emellett van egy apró tánccsoport, a nagy óvodások, ők 18-an vannak, velük Csányi Tamara és Sárkány Éva foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokat tanítanak, de kézműveskednek, rajzolnak és sokat játszanak. A legidősebb korosztálynál a táncoktatásban Bogár Szabó Bálint és Tóth Mónika nyújtanak segítséget és magyarpalatkai táncokra oktatják őket. Minden napra próbálunk a tánc- és a népzenei oktatás mellett érdekes tartalmakat is belevinni a tábor tematikájába, így vendégünk volt például Csizmadi Anna, Junior Príma-díjas népdalénekes és Lőrinc Tímea, Pataki Gyűrű-díjas színművész is. Ezek mellett kézműves foglalkozásokat szervezünk, táncházat esténként, de vannak sportjátékok és ügyességi vetélkedők, íjászat és középkori lovagjáték is. A tartalmas időtöltés mellett a legfontosabb ezeknek a gyereknek a barátkozás, hiszen sokan amiatt térnek vissza évről-évre – mesélte a szervező.

A hat napos tábort a szabadkai Nékör Magyar Művelődési Egyesület és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület közösen hívta életre.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az idén már biztosan nem lesz Exit - illusztráció
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:00 ]
Múltébresztők címmel adott ki képregényt a Mátyás-templom gondnoksága a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templom történetéről. A templom gondnokságának tájékoztatása szerint a kiadvánnyal az a céljuk, hogy megszólítsák a többnyire osztálykirándulás vagy templomi kirándulás...
2020. JÚLIUS 11.
[ 15:29 ]
A Led Zeppelin gitárosával, Jimmy Page-dzsel közösen felvett és csaknem 50 éve kiadatlan Scarlet című dal is szerepel a Rolling Stones idén ősszel megjelenő díszdobozos kiadványában. A feltehetőleg Page lányának nevét viselő Scarletet 1974 októberében vették fel - írja a The Guardian című brit lap internetes...
2020. JÚLIUS 10.
[ 13:47 ]
Alig fél évvel az után, hogy bejelentették, az ötödik évaddal zárul A korona című tévésorozat, a Netflix közölte, hogy mégis elkészül a hatodik évad a brit királyi család életéről. A Variety.com értesülése szerint a hatodik évad a 2000-es évek elején játszódik majd. A Netflix csütörtökön Twitter-üzenetben...
2020. JÚLIUS 9.
[ 21:57 ]
Beolvasás folyamatban