Kultúra
Húzzad, édes muzsikásom... immár tizenötödször

Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Az idei évben sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből, hiszen a hat napos táborban több mint százan vesznek részt. A horgosi Túrú tanyán megrendezett eseményre a táborlakók vegyesen érkeztek Vajdaság több településéről.

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc prímás foglalkozik délelőttönként és a Kárpát-medence számos tájegységéről tanulhatnak nála dalokat a gyerekek.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt, szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni.

- A gyerekeknek, tehát a középső korosztálynak, az általános iskolásoknak dél-alföldi anyagot készítettünk. Itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát tanítjuk meg jómagam, és testvérem Szécsi Viktória. Emellett van egy apró tánccsoport, a nagy óvodások, ők 18-an vannak, velük Csányi Tamara és Sárkány Éva foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokat tanítanak, de kézműveskednek, rajzolnak és sokat játszanak. A legidősebb korosztálynál a táncoktatásban Bogár Szabó Bálint és Tóth Mónika nyújtanak segítséget és magyarpalatkai táncokra oktatják őket. Minden napra próbálunk a tánc- és a népzenei oktatás mellett érdekes tartalmakat is belevinni a tábor tematikájába, így vendégünk volt például Csizmadi Anna, Junior Príma-díjas népdalénekes és Lőrinc Tímea, Pataki Gyűrű-díjas színművész is. Ezek mellett kézműves foglalkozásokat szervezünk, táncházat esténként, de vannak sportjátékok és ügyességi vetélkedők, íjászat és középkori lovagjáték is. A tartalmas időtöltés mellett a legfontosabb ezeknek a gyereknek a barátkozás, hiszen sokan amiatt térnek vissza évről-évre – mesélte a szervező.

A hat napos tábort a szabadkai Nékör Magyar Művelődési Egyesület és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület közösen hívta életre.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Heller Ágnes - illusztráció
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:09 ]
Új lemezt készített Iggy Pop - illusztráció
2019. JÚLIUS 18.
[ 22:37 ]
Magyar dokumentumfilm, rövidfilm és diákfilm is versenybe száll a 25. szarajevói filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért. A rendezvény honlapján olvasható program szerint 9 játékfilm, 16 dokumentumfilm, 14 rövidfilm és 14 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:59 ]
A Tanyaszínház idei produkcióját a kavillói ősbemutató előtt szerdán este Kishegyesen láthatta először a nagyközönség. A már címében is rejtélyes darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. A kishegyesi előadás a Hegyalja utcában, a nemrég befejeződött Dombos Fest helyszínén sokakat vonzott. Sokan meg...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:31 ]
Európa számos országából több mint 130 filmet láthat a fesztivál közönsége 15 kategóriában július 20. és 26. között. A filmek többségének Palicson lesz a szerbiai, illetve régióbeli premierje, ígérik a XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának szervezői. A vetítések idén is több helyszínen folynak majd: a palicsi...
2019. JÚLIUS 18.
[ 12:17 ]
Beolvasás folyamatban