Kultúra
Húzzad, édes muzsikásom... immár tizenötödször

Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Az idei évben sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből, hiszen a hat napos táborban több mint százan vesznek részt. A horgosi Túrú tanyán megrendezett eseményre a táborlakók vegyesen érkeztek Vajdaság több településéről.

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc prímás foglalkozik délelőttönként és a Kárpát-medence számos tájegységéről tanulhatnak nála dalokat a gyerekek.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt, szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni.

- A gyerekeknek, tehát a középső korosztálynak, az általános iskolásoknak dél-alföldi anyagot készítettünk. Itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát tanítjuk meg jómagam, és testvérem Szécsi Viktória. Emellett van egy apró tánccsoport, a nagy óvodások, ők 18-an vannak, velük Csányi Tamara és Sárkány Éva foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokat tanítanak, de kézműveskednek, rajzolnak és sokat játszanak. A legidősebb korosztálynál a táncoktatásban Bogár Szabó Bálint és Tóth Mónika nyújtanak segítséget és magyarpalatkai táncokra oktatják őket. Minden napra próbálunk a tánc- és a népzenei oktatás mellett érdekes tartalmakat is belevinni a tábor tematikájába, így vendégünk volt például Csizmadi Anna, Junior Príma-díjas népdalénekes és Lőrinc Tímea, Pataki Gyűrű-díjas színművész is. Ezek mellett kézműves foglalkozásokat szervezünk, táncházat esténként, de vannak sportjátékok és ügyességi vetélkedők, íjászat és középkori lovagjáték is. A tartalmas időtöltés mellett a legfontosabb ezeknek a gyereknek a barátkozás, hiszen sokan amiatt térnek vissza évről-évre – mesélte a szervező.

A hat napos tábort a szabadkai Nékör Magyar Művelődési Egyesület és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület közösen hívta életre.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 15:17 ]
A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) gyászolja egykori elnökét, Konrád Györgyöt - közölte pénteken a német főváros nemzetközi művészeti szervezete. Kiemelték, hogy a hosszan tartó, súlyos betegség után szeptember 13-án budapesti otthonában elhunyt Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus a...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 22:44 ]
Negyvenhárom év után tér vissza szülővárosába, Belgrádba Marina Abramović performanszművész, akinek szombaton nyílik kiállítása a szerb fővárosban. A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramović pedig a jövő...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 18:44 ]
Szeptember 22. és 27. között tartják meg Szabadkán a XXVI. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált a Szabadegyetem szervezésében. A régió egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye a bábszínházi produkciókra fókuszál, de teret ad más jellegű előadásoknak is. A szervezők korábban már azt is közölték, hogy a...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban