Kultúra
Oromi Malomfesztivál augusztus derekán
Betűméret:             

A Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület hatodik alkalommal szervezi meg az oromi Malomfesztivált, 2019. augusztus 15. ás 17. között. Ezt megelőzően pedig, a korábbi évekhez hasonlóan öt különböző alkotótáborban vehetnek részt az alkotni vágyók, akik a fesztivál nulladik napján mutathatják be a tábor ideje alatt született műveiket, produkcióikat; míg a szépítő- és építőtábor önkénteseinek ötven fős csoportja fesztivált megelőző bő két hétben elvarázsolja a szélmalmot és környékét, lelket adnak a kietlen tarlónak.

HELYSZÍN: Orom, szélmalom

MIKOR: Építőtábor: 2019. augusztus 05- 15.

Szépítőtábor: 2019. augusztus 07-15.

Alkotótáborok: 2019. augusztus 09- 15

Malomfesztivál: 2019. augusztus 15- 17.

Természetesen nem marad el a hagyományápolás, a kézművesség, a területfejlesztés, a helyi értékek védése, tudatosítása, valamint a közösségépítés sem. Most is lesz Malom-bazár, ahol a legkülönfélébb kézműves csodák közül válogathatnak majd a fesztiválozók. A tavaly épült Etnocamp ismét várja a népzene, a néptánc szerelmeseit. A rekordmennyiségű tagot számláló, nagyjából 50 fős önkéntes csapat segítő kezei pedig azon fognak munkálkodni, hogy a fesztivál gördülékenyen folyjék le, és a táj teljesen hulladékmentes maradhasson.

Mindhárom nap babapihenővel és totyogóbarát helyszínnel várjuk a családokat.

A gyerekprogramok péntek (augusztus 16.) délután kezdődnek: családi olimpiára invitáljuk a vagány fesztiválozó szülőket a gyerekekkel (előjelentkezés szükséges, infó hamarosan!), pénteken lesz még Mondókás Móka Imolával és kerekítő manóval a legkisebbeknek, Vitéz Lászlót a marosvásárhelyi-budapesti bábosok keltik életre, akik a nagyobbacskákat szórakoztatják tanulságos történetekkel. A pénteket Veronaki mesés zenéjével zárjuk.

Szombat délután (augusztus 17.) lesz babahordozási tanácsadás, aki szeretné, kendőbe kötheti vagy hordozóba teheti gyermekét, hogy könnyebb legyen a fesztiválélet – ehhez szaksegítség és eszköz is jár, majd egy kis játékos gyermekjógára invitáljuk az érdeklődőket. A pelenkások is élvezhetik a színházat a szabadkai Gyermekszínház jóvoltából, aztán pedig a Rutkai Bori Bandával és a horgolt mesefigurákkal táncolunk.

Amit nem szabad elfelejteni, hogy mindkét nap lesz kézműves foglalkozás és a bazárban is különleges programok várják a családokat. Idén még hangsúlyosabb a hulladékcsökkentés és az újrahasználás, így a kézműves csapatok is ilyen témákban készülnek. Csirimojóék jönnek idén is, Egérkével Gréta, a bálna is jön, aki már alig fér el barátaival az óceánban a sok szemét miatt. Lesz rajzolás, festés, hurkapálcabáb-készítés, könyvek, mesék, mentett ruhák a turiból csirimojósan újradizájnolva, és még sok meglepetés.

Belépő: 13 év alatt a fesztivál látogatása ingyenes

JEGYEK: CSALÁDI JEGY: 1200 RSD/nap – Ez a fesztivál helyszínén vásárolható meg az adott napra, ezért az összegért 2 felnőtt (szülő vagy nagyszülő páros, vagy kombinálva) és a 13 év alatti gyerekek jöhetnek be)

NAPIJEGY: 1200 RSD/ 3500 HUF/ 10 EUR

ESTI JEGY: 800 RSD / 2500 HUF / 7 EUR

EARLY BIRD, azaz korai fecske bérlet: 2000RSD/ 5000 HUF/ 15 EUR – Limitált, a készlet erejéig.
Jegyvásárlás online felületen:
http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/11-festivali/2626-malomfesztival-2019-orom (Szerbia)
https://tixa.hu/malomfesztival2019 (Magyarország)
Offline: Jazz Kocsma (Szeged), Zentropia (Zenta), Cortex (Szabadka), Vígi László (Magyarkanizsa)
A fesztivál befogadóképessége korlátozott. Amennyiben maradnak bérletek, az a helyszínen is megvásárolható 30000 RSD/ 8000 HUF/ 25 EUR értékben. Oromi lakosoknak a bérlet ára 1500 RSD, az oromi nyugdíjasok pedig ingyen látogathatják meg a fesztivált.

A korábbi évekhez hasonlóan a zenei kínálat igencsak sokrétű lesz, a műfajok színes palettájával találkozhatunk idén is. Hallhatunk ismert, már befutott előadókat is, ugyanakkor a fiatal, szárnyaikat bontogató, karrierkezdő zenészek is megmutatják majd tehetségüket. Fellépőink ismét több különböző kontinensről érkeznek. Az idei évben a megszokott magyarországi és szerbiai formációk mellett vendégül látunk lengyelországi, indiai, izreali, amerikai, olaszországi, szlovákiai, horvátországi zenekarokat és dj-ket.

Néhány név a teljesség igénye nélkül: Angata (IL), Lóci játszik (HU), Aurevoir. (HU), Lonker See (PL), Project Ramones (RS), Naked (RS), Szalonna és a bandája (HU), Pendergő feat. Csasznyi Imre (RS/HU), Gypsy Classic Band (RS), Meszecsinka (HU), Dj Bootsie (HU), Techno Vikings (IT), Szkojáni & Hét Hat Club (USA), Folk & Bass Orchestra (SK), shallov (SK), The Khat (IL), Zuboly (HU), Dogs in Kavala (RS), Tapan (RS), bongor (RS), Trillion (HU), pozvakowski. (HU)…

A népzenétől a post rockig.

A tavaly bemutatkozó és nagy sikereknek örvendő baZen helyszínünk idén tovább dübörög, éjfélig szórakozhatnak a medence mellett az elektronikus/ambient zene kedvelői. Többek között Suhov (HU), Hansol (RS), Viddim (RS), Kő (HU), a Reppszakkör csapata (HU) vagy az Asan Records (HU) emblematikus arcainak ütemeire lötyöghetsz a vízben avagy a medence partján az árnyékan.

MALOMFESZTIVÁL ALKOTÓTÁBOROK 2019 - Nálunk játszva tanulsz!!

„Egy fesztivál nem fesztivál alkotótáborok nélkül.” Legalábbis szerintünk nem az, ezért idén is öt művészeti táborban gyarapíthatják tudásukat a fiatalok a fesztivált megelőző hat napban. Reméljük minden táborozónak sikerül majd szabadon engednie gondolatait, kreativitását, alkotóerejét, kinyitnia szívét és szemét, észrevenni a környezetet, s inspirálódni belőle, s idén is különleges és családias hat nap elé nézünk.

Idén öt tábor várja az érdeklődőket: ANIMÁCIÓ, FOTÓ, SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM

- A SZÍNHÁZ CSAPATMUNKA - színházi alkotótábor, táborvezetők: Puskás Zoltán színész-rendező, és Góli Kornélia dramaturg, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára

- FOTÓS TÁBOR, táborvezető: Michael Bowring, fotós

- ANIMÁCIÓFILMES TÁBOR, táborvezető: Vajda Melinda

- OROMISSZESZ - A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye, táborvezető: Oláh Tamás (dramaturg, költő), vendégelőadók: Bakos Petra (egyetemi oktató), Berényi Emőke (szerkesztő, kritikus), Bíró Tímea (költő, újságíró), Celler Kiss Tamás (költő), Cirok Szabó István (költő), Gömöri Eszter (slammer) és sokan mások

- ÖRÖM ZENE - ZENEI TÁBOR, táborvezetők: Brestyánszki Dína, Brestyánszki Bernadett

Hogy a tanulás és alkotás mellett kikapcsolódni is lehessen, különféle kísérőprogramokkal színesítjük az estéket. Lesz itt színház, irodalom, bábelőadás, beszélgetések, koncertek, és mozi. A program még formálódik, íme néhány ezek közül: Pettendi Szabó Péter fotós előadása, mini workshop az Alice in Wonderband tagjaival, a Tanyaszínház szekere is befordul a malom mellé, jönnek a Mázlisták, visszatérnek Hajdu Szabolcsék, azaz a Látókép Ensemble, s elhozzák nekünk a Kálmán nap című előadást, s a Szalmabála mozi vásznára érkezik Milorad Krstić animációs filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban