Kultúra
Szombattól XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja több mint 130 alkotással

Európa számos országából több mint 130 filmet láthat a fesztivál közönsége 15 kategóriában július 20. és 26. között. A filmek többségének Palicson lesz a szerbiai, illetve régióbeli premierje, ígérik a XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának szervezői. A vetítések idén is több helyszínen folynak majd: a palicsi Szabadtéri színpadon és az Abbázia moziban, illetve Szabadkán a Lifka és az EuroCinema filmszínházakban. A fesztiválprogram egy részét Újbelgrádban is bemutatják a Fontana moziban.

A fesztivál filmjeit idén Nenad Dukić válogatta, aki igyekezett ismert rendezők alkotásait mellett ifjabb alkotók munkáit is műsorra tűzni. A fesztivál nagydíjáért kilenc játékfilm verseng majd. A nemzetközi zsűri összetétele: Tom Burke angol színész (Muskétások, Háború és béke), Aleš Pavlin szlovén filmproducer, Syllas Tzoumerkas görög színész-rendező, Lawrence Tooley amerikai filmrendező és Béres Márta újvidéki születésű színművész.

A fesztivál versenyprogramjának kilenc filmjét és három további alkotást esténként 21 és 23 órától a palicsi Szabadtéri színpadon vetítik, másnap délben 12 és 14 órakor pedig megismétlik a szabadkai EuroCinema moziban.

Szombat este elsőként Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című alkotását vetítik Antonio Banderas főszereplésével.

Vasárnap a francia Ladj LY Nyomorultak című mozija szerepel a programban, majd a szlovén Urša Menart Nem akarok lúzer lenni című filmjét nézhetjük meg.

Hétfőn először egy lett-belga-francia alkotás verseng a fődíjért. Juris Kursietis filmjének címe: Oleg. Hétfőn 23 órától Safy Nebbou francia rendező Szerelem a hálózatokon című alkotását nézhetik meg az érdeklődők.

Kedden Ken Loach Sajnáljuk, hogy nem találkozhattunk című brit-francia-belga koprodukciós alkotására válthatunk jegyet elsőként, majd Yaron Shani Vasakban című filmjére.

Szerdán Bergendy Péter Trezor című alkotása indítja az estét, majd egy makedón-belga-szlovén-horvát-francia alkotás követi. Teona Strugar Mitevska filmjének címe: Isten létezik, a neve Petrunija.

Csütörtökön Ana Maria Rossi Ajvár című szerb-montenegrói filmje szerepel elsőként a programban, majd a német Florian Henckel von Donnersmarck Szerző nélküli mű című alkotása.

A fesztivál fő programját július 26-án, pénteken este 21 órakor Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne francia társrendezők Az ifjú Ahmed című filmje zárja, s ezután tartják majd a díjátadót.

A fesztivál keretében több filmválogatást is bemutatnak. Az új magyar filmek programjában például hat film szerepel: Reisz Gábor: Rossz versek; Sándor Pál: Vándorszínészek; Elek Judit: És a halottak újra énekelnek; Pálfi György: Az Úr hangja; Sipos József: Bartók; M. Tóth Géza: Egyszálgyufa; Dobray György: Ketten című alkotását. Ezeket a filmeket a fenti sorrendben vetítik vasárnaptól az EuroCinema moziban 17 órától. Az utolsó napon, pénteken a két rövidfilm (Egyszálgyufa, Ketten) egymás után kerül vászonra.

Az idei palicsi filmfesztiválom láthatunk egy görög filmválogatást, de levetítenek néhány filmet fiatal európai alkotók munkái közül is.

A fesztivál pontos programja megtalálható a http://www.palicfilmfestival.com/ weboldalon. A több mint 130 filmcímet ciklusokra bontva is közlik, de napok szerint is, hogy hol és mikor melyik filmet vetítik. Mindenki saját maga összeállíthatja a listát, hogy melyik filmeket akarja megtekinteni.

A belépőjegy a versenyprogram filmjeire 300 dinárba kerül, s ezért mindkét esti filmet megtekinthetjük. A jegyeket a Szabadtéri színpad pénztárán válthatjuk a vetítések kezdete előtt. Rossz idő esetén a filmeket a szabadkai EuroCinema moziban vetítik.

A versenyprogram déli ismétléseire a belépő 200 dinár. Jegyek az EuroCinemában vásárolhatók a filmvetítés kezdete előtt.

A Párhuzamok és ütközések ciklus filmjeire is 200 dinár a belépő, amelyek az Abbázia filmszínházban vásárolhatóak meg fél órával a kezdés előtt.

Az Európai kinematográfia nagy alkotói című válogatás filmjeire is 200 dinár a belépő. Az EuroCinema pénztárán lehet megvenni a belépőket egy órával a vetítések előtt.

Az összes többi filmet ingyenesen tekinthetjük meg.

A fesztivál ideje alatt a közönség ingyenesen utazhat Palicsra. Az autóbusz 20.15 órakor indul a vasútállomás elől, majd éjfél után 1 órakor a Kisvendéglő parkolójából szállítja vissza a közönséget Szabadkára.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért az idei Szép szó tábor - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:56 ]
Elhunyt Peter Fonda - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 6:52 ]
Megkezdődött Oromon a VI. malomfesztivál. A csütörtök este már a koncertek, a bulizás jegyében telt. Közben bemutatják a rendezvényt megelőző alkotótáborokban készült produkciókat. Az egyiket bármikor bárki láthatja. Egy fiatal izraeli művész készítette el lécekből a Malomfesztivál idei jelképét, a kakast, amely a...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 16:15 ]
Az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti díjat Szombathy Bálintnak ítélte a zsüri. A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2019. augusztus 15-én megtartott ülésén döntött a 2019. évi díjazott személyét illetően. A bizottság...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 11:25 ]
A Nagyboldogasszonyi Aranykapu Vásárt augusztus 15-én rendezik meg Ada központjában, a sétányon. Ez a jeles nap a katolikus egyház legismertebb Mária-ünnepe. Nagyboldogasszony Magyarország védőszentje és még Szent István avatta ünneppé, ugyanis élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. A...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:14 ]
Beolvasás folyamatban